Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Με νεύρο στον Έβρο! Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η κατασκευή αντιαρματικής τάφρου

Με τα Ελληνοτουρκικά να "βρίσκονται στο κόκκινο" και τον Ερντογάν , τα κυβερνητικά του εξαπτέρυγα και τα τουρκικά ΜΜΕ, εν χορώ να βάλλουν κατά της κυριαρχίας  των νησιών μας στο Αιγαίο, απειλώντας ακόμη και να τα καταλάβουν με στρατιωτική ενέργεια, προβάλλοντας την αστεία δικαιολογία για αυτό της στρατικοποίησης τους, είναι φυσικό οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να τελούν σε εγρήγορση από τον Έβρο μέχρι τη Στρογγύλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην δοκιμασία επιχειρησιακής ετοιμότητας η οποία έλαβε χώρα στην 1 Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία της 1ης Τουρκικής Στρατιάς στην Ανατολική Θράκη

 

 

Αν και κατά την εκτίμησή μας  δεν αναμένουμε εκδήλωση της τουρκικής επιθετικότητας σε στρατιωτικό επίπεδο στον Έβρο, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, αυτό δεν αποκλείεται να επισυμβεί σε είτε σε δεύτερο χρόνο είτε να δούμε εκ νέου ενδεχομένως  την απειλή συσσώρευσης μεταναστών, προκειμένου να περάσουν στο Ελληνικό έδαφος. 

https://www.youtube.com/watch?v=rFn05C5zs8Q

Εξαίρεση αποτελούν οι νησίδες του Έβρου, όπου απαιτείται προσοχή. 

Οι λόγοι που μας οδηγούν στην παραπάνω εκτίμηση είναι:

-Έβρος και Αιγαίο συνιστούν μέρος του κρίσιμου άξονα  για τα συμφέροντα ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, τόσο αναφορικά με την μεταφορά στρατευμάτων-οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την Ουκρανία, όσο και του φυσικού αερίου από χώρες της Β.Αφρικής -Μ.Ανατολής προς Αλεξανδρούπολη και εκείθεν προς τις Ευρωπαϊκές χώρες. 

-Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί σημαντικότατη  βάση των ΗΠΑ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της σε Ανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια

-ΗΠΑ -Γαλλία-Ισραήλ στηρίζουν την Ελλάδα την οποία θεωρούν στρατηγικό τους σύμμαχο, πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. 

-Η Ελληνογαλλική συμφωνία προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση προσβολής μιας εκ των δύο χωρών από τρίτη χώρα.

-Γαλλία-Γερμανία με δηλώσεις των ηγετών τους γνωστοποίησαν ότι θεωρούν απαράδεκτο και μη αποδεκτό  να απειλείται η Εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ.

-Είχαμε τέλος πρόσφατα  επαναβεβαίωση  από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του εδαφίου 7 του άρθρου 42 της συνθήκης της ΕΕ, κοινώς της ρήτρας  αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ.

Η δύναμη της 1ης Τουρκικής Στρατιάς στην Ανατολική Θράκη

Ως γνωστόν η 1η Τουρκική Στρατιά διαθέτει τρία  Σώματα Στρατού (ΣΣ) , τα οποία είναι:

Το 2ο ΣΣ με τομέα από Σουφλί  και νοτιότερα,  το οποίο διαθέτει 3Μ/ΚΤΑΞ (Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες),1ΤΘΤ (Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία),1 ΣΠΒ (Σύνταγμα πυροβολικού), 1ΣΜΧ( Σύνταγμα Μηχανικού) και 1 ΣΚΔ (Σύνταγμα Καταδρομών)

Το 5ο ΣΣ  με τομέα από Σουφλί και βορειότερα ,το οποίο διαθέτει 3Μ/ΚΤΑΞ, 1ΤΘΤ, 1 ΤΑΞΚΔ , 1ΣΠΒ, 1ΣΜΧ, 1ΕΑΝ (Επιλαρχία αναγνωρίσεως)

και εφεδρεία το 3ο ΣΣ το οποίο διαθέτει 1 Μ/ΚΤΑΞ, 1ΤΘΤ και 2 ΤΑΞΚΔ υπό την Διοίκηση Μεραρχίας μηχανοποιημένης.

Προσμετρώντας μαζί Μ/ΚΤΑΞ και ΤΘΤ διαπιστώνουμε ότι η Ανατολική Θράκη έχει συνολικά 10 Σχηματισμούς M/KΠΖ και ΤΘ και συνεπώς ισάριθμες Μοίρες Καταδρομών, μία σε κάθε έναν από αυτούς, καθώς και 3 ΤΑΞΚΔ.

Δεν προσμετράμε  το ΣΚΔ  του 2ου ΣΣ, το οποίο εδρεύει στην Ίμβρο και ένας Λόχος του στην Τένεδο.

Αυτές οι δυνάμεις συνιστούν  συνολική δύναμη 5ΤΑΞΚΔ(+) της 1ης Στρατιάς στην Ανατολική Θράκη. Εδώ θα πρέπει να προσμετρήσουμε το Σύνταγμα Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής (Σ-Χ)  στη Βιζύη, οπότε συνολικά οι Ταξιαρχίες  ΚΔ των Τούρκων είναι μια συνολική δύναμη 6ΤΑΚΚΔ(+)

Επίσης  στην Α. Θράκη εδρεύουν το 116 Σύνταγμα Εκπαιδεύσεως (Σ-Χ) στο Τσανάκαλε και το 125 Σύνταγμα εκπαιδεύσεως (Σ-Χ) στην Κωνσταντινούπολη.

Υπενθυμίζουμε  τέλος ότι συνεχώς αποστέλλονται Μονάδες μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες από Σχηματισμούς της 1ης Στρατιάς σε Συρία και Ιράκ για απόκτηση πολεμικής εμπειρίας και στη συνέχεια μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα εναλλάσσονται από άλλες.

 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι η 1η Τουρκική Στρατιά έχει λίαν αυξημένη δύναμη, η οποία έχει τη δυνατότητα χάρη στα 3 ΣΜΧ που διαθέτει (ένα ανά κάθε Σώμα Στρατού της), να επιχειρήσει βίαια διάβαση του Έβρου ποταμού προκειμένου να ενεργήσει προς κατάληψη αρχικά του Νομού Έβρου και στη συνέχεια ολοκλήρου της Θράκης μας.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η Ελλάδα εκτός από την κατασκευή φράχτη και λοιπών έργων για την αποφυγή παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα, να προβεί και στην κατασκευή έργων οχυρώσεων στην παρέμβρα περιοχή αλλά και κωλυμάτων, με το σπουδαιότερο από αυτά να είναι η αντιαρματική τάφρος , όπου  σύμφωνα με τοπικό έγκριτο ΜΜΕ ,προχωρούν εντατικά στην περιοχή του Σουφλίου, οι εργασίες κατασκευής της Αντιαρματικής Τάφρου που έχει συνολικό μήκους 135 χιλιόμετρα, πλάτος 32 μέτρα και βάθους 7 μέτρων και υλοποιείται παράλληλα με τον ποταμό Έβρο.

Κλείνοντας ας ανασύρουμε στη μνήμη μας το  τουρκικό σχέδιο  επίθεσης στον Έβρο "Βαριοπούλα" , με το οποίο επιδιωκόταν η διάσπαση της αμυντικής μας τοποθεσίας στο ύψος του Ερυθροπόταμου με τον διαχωρισμό των δυνάμεων μας σε βορείως και νοτίως του υπόψιν ποταμού, γεγονός που είχε ως επακόλουθο αφενός την κύκλωση και  καταστροφή των δυνάμεων μας βορείως αυτού και την πολύ δύσκολη θέση στην οποία θα βρισκόταν οι φίλιες δυνάμεις του νοτίου μετώπου οι οποίες θα αντιμετώπιζαν  ταυτόχρονα επίθεση από δύο κατευθύνσεις, από Ανατολάς προς δυσμάς και από Βορρά προς νότο.
 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποφασιστική κίνηση της Αθήνας με Χαρδαλιά και Φλώρο αποσόβησε «θερμό» επεισόδιο στη Ρόδο και ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Όλα τα εμπορικά πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση συντονίστηκαν με τον Ελληνικό Θάλαμο Επιχειρήσεων, αφήνοντας τους...