Ελληνοτουρκικά

Αδιαπέραστο οχυρό ο Έβρος: Αυτά είναι τα τρία επίπεδα της στρατηγικής έκτακτης ανάγκης

Πριν λίγο καιρό, προκλήθηκε αναστάτωση και ανησυχία, όταν απεσταλμένοι αθηναϊκών ΜΜΕ, κυρίως τηλεοπτικών καναλιών, βρέθηκαν στον Έβρο “ανακαλύπτοντας” πιθανή… υβριδική απειλή εκ μέρους της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν, γράφει η ιστοσελίδα evros-news.gr. 

Τότε οι Συνοριοφύλακες και γενικότερα οι αστυνομικοί που μέρα-νύχτα δίνουν αγώνα στα ελληνοτουρκικά σύνορα να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο λαθρομεταναστών και κάποια μερόνυχτα ξεπερνούν τις 500 αποτροπές, αλλά και οι Εβρίτες… γελούσαν με όλες αυτές τις υπερβολές. Τώρα προέκυψαν πάλι παρόμοια… σενάρια, που όχι μόνο είναι το ίδιο υπερβολικά, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τις τελευταίες ώρες λοιπόν ακούμε και διαβάζουμε στα αθηναϊκά ΜΜΕ για 1.600 “ράμπο” Συνοριοφύλακες στον Έβρο, όταν όλοι γνωρίζουμε πως στις δυο Αστυνομικές Διευθύνσεις οι Συνοριοφύλακες δεν ξεπερνούν τους 800 και η πρόσληψη άλλων 250 που βρίσκεται σε διαδικασία, αναμένεται από τους υπάρχοντες ως “μάνα εξ ουρανού.”

Ακούσαμε, συγκεκριμένα στον ΣΚΑΙ, ότι λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση από στελέχη της ΕΚΑΜ που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνουν προσομοιώσεις επιθέσεων, αμυντικές τακτικές, χρήση όπλων, παγιδεύσεις και ακινητοποιήσεις. Όλα αυτά βέβαια έγιναν πριν από πολλούς μήνες, όταν είχαν προσληφθεί οι 400 μόνιμοι Συνοριοφύλακες και δυο ομάδες περίπου 50 εξ αυτών, είχαν όντως λάβει ειδική εκπαίδευση από στελέχη των ΕΚΑΜ. Όχι όμως αυτές τις μέρες, αφού όλα όσα αναφέρονται ισχύουν συνέχεια από τον Μάρτιο του 2020 και την αποτροπή της απόπειρας μαζικής εισβολής από την Τουρκία. Κάποιοι “ανακάλυψαν” και προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με ρεπορτάζ, που ουσιαστικά δεν ανταποκρίνονται σε όσα συμβαίνουν στον Έβρο.

Απλά οι αστυνομικές αρχές του Έβρου έχουν επικαιροποιήσει την στρατηγική έκτακτης ανάγκης αλλά αυτή έχει οριστεί ήδη από πέρυσι και είναι γνωστό πως βασίζεται σε τρία επίπεδα  αντίδρασης ανάλογα με το μέγεθος των μεταναστευτικών πιέσεων κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Πρώτο επίπεδο: Την συνεχή αστυνόμευση των συνόρων από τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης του νομού, που ούτε 1.600 Συνοριοφύλακες διαθέτουν (μακάρι να ήταν τόσοι), ούτε από ΕΚΑΜίτες εκπαιδεύονται.

Δεύτερο επίπεδο: Ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών του Εβρου με δυνάμεις από τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης – Ενεργοποίηση αστυνομικών σωμάτων από ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα σε περίπτωση γενικευμένης κρίσης. Αυτό είναι γνωστό από τον Μάρτιο του 2020 και φυσικά δεν προέκυψες τώρα.

Τρίτο επίπεδο:  Μετακίνηση ειδικών μηχανημάτων καταιονισμού της ΕΛΑΣ από την Αθήνα προς χρήση στον Έβρο, όπως επίσης και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πέραν όσων βρίσκονται ήδη στη διάθεση των Αστυνομικών Διευθύνσεων Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης..

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Νέοι τσαμπουκάδες από το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο - Τι αναφέρει για την Ελλάδα - Ερντογάν: Η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά (upd)

Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- Άμεση απάντηση από το ελληνικό υπουργείο...
Ελληνοτουρκικά 0

Ποιο ήταν το μήνυμα Γκιουλέν: Μην υπακούσετε τον Ερντογάν αν αποπειραθεί κάτι-Σοβαρή ενόχληση στην Τουρκία με την συνέντευξη στο ελληνικό κανάλι

Σύμφωνα με τον τον Κωνσταντίνο Φίλη, Εκτελεστικό Διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και...