Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Πως η Άγκυρα επιχειρεί να παραπλανήσει την Ελλάδα στο Αιγαίο- Η τουρκική αεροπορική Διοίκηση και η ελληνική αντίδραση

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς σε σφοδρότητα και διάρκεια  νέας τουρκικής προκλητικότητας με κυρίως αποδέκτες τον Έλληνα Πρωθυπουργό προσωπικά και την κυριαρχία μας στα νησιά μας στο Αιγαίο, την οποία αμφισβητούν ευθέως οι Τούρκοι, επικαλούμενοι την "υποτιθέμενη παράνομη στρατικοποίησή τους".

Αποτέλεσμα των παραπάνω η προσοχή μας να εστιαστεί σε αυτά.

Ωστόσο για όσους "παρακολουθούν" την Τουρκία για χρόνια, είναι γνωστό ότι η τακτική της εξαπάτησης και παραπλάνησης είναι πολύ οικεία και ακολουθείται πάντα από τους Τούρκους πριν τη διεξαγωγή ή και κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης.

Αττίλας 1- Ίμια

Ως παραδείγματα σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο θα αναφέρουμε τα εξής:

Στην φάση της  παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο μας το 1974, στον ΑΤΤΙΛΑ 1 , ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν 2 νηοπομπές, την πραγματική, αυτή που έκανε την απόβαση στην ακτή Πεντεμίλι δυτικά της Κυρήνειας και της εικονική, η οποία κατευθύνθηκε προς την Αμμόχωστο με σκοπό να παραπλανήσει τις δυνάμεις μας.

Αυτή η εικονική τουρκική νηοπομπή, λίγο πριν φθάσει στην Αμμόχωστο, ανέστρεψε τη φορά της και κινήθηκε πίσω στα τουρκικά παράλια.

Επίσης και στα Ίμια οι Τούρκοι σήκωσαν ελικόπτερο το οποίο πετούσε πάνω από τις βραχονησίδες με σκοπό να αποσπαστεί η προσοχή από τα παραπλέοντα πλοία και τους καταδρομείς μας , προκειμένου με έναν ελιγμό της φρεγάτας Γιαβούζ , να ρίξουν φουσκωτό με τους SAT τους στη θάλασσα , προκειμένου να αποβιβαστούν στα χωρίς καταδρομείς μας  Δυτικά Ίμια.

Συνεπώς εκτίμησή μας είναι ότι καίτοι τουρκικές ενδείξεις κατατείνουν στο να περιμένουμε σε πρώτο χρόνο εκδήλωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, αυτό δεν θα γίνει, αφού κατά παράδοση οι Τούρκοι όπως προαναφέραμε επιχειρούν πάντα παραπλάνηση-εξαπάτηση αναφορικά με τις προθέσεις τους.

Σε πρόσφατο ανάλυση-άρθρο μας , αναφορικά με το "πού και πότε  εκδηλωθεί η τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας", εξηγήσαμε τους λόγους για τους οποίους εκτιμούμε ότι Έβρος και Αιγαίο συγκεντρώνουν τις λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με ΝΑ Μεσόγειο και Λιβυκό Πέλαγος, να είναι οι περιοχές εκδήλωσης νέων τουρκικών προκλητικών ενεργειών.

Οι λόγοι που μας οδηγούν στις παραπάνω εκτιμήσεις είναι:

-Έβρος και Αιγαίο συνιστούν μέρος του κρίσιμου άξονα  για τα συμφέροντα ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, τόσο αναφορικά με την μεταφορά στρατευμάτων-οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την Ουκρανία, όσο και του φυσικού αερίου από χώρες της Β.Αφρικής -Μ.Ανατολής προς Αλεξανδρούπολη και εκείθεν προς τις Ευρωπαϊκές χώρες. 

-ΗΠΑ -Γαλλία-Ισραήλ στηρίζουν την Ελλάδα την οποία θεωρούν στρατηγικό τους σύμμαχο, πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. 

-Η Ελληνογαλλική συμφωνία προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση προσβολής μιας εκ των δύο χωρών από τρίτη χώρα.

-Γαλλία-Γερμανία με δηλώσεις των ηγετών τους γνωστοποίησαν ότι θεωρούν απαράδεκτο και μη αποδεκτό  να απειλείται η Εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ.

-Είχαμε τέλος πρόσφατα  επαναβεβαίωση  από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του εδαφίου 7 του άρθρου 42 της συνθήκης της ΕΕ, κοινώς της ρήτρας  αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ.

-Η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει κάτι το οποίο συμφέρει τον Ερντογάν να μην διαταραχθεί προκειμένου να τονώσει την κακή οικονομία του.

Συνεπώς  αν ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θέλει να βρεί μαζί με εμάς και όλους τους παραπάνω απέναντί του, του απομένουν 2  πιθανές περιοχές εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας , αυτές της ΝΑ Μεσογείου και εκείνη του Λιβυκού πελάγους.

Και στις δύο αυτές περιοχές θεωρούμε ότι είναι πιθανό ο Ερντογάν να στείλει τα γεωτρύπανά του, κάτι που στην περίπτωση της ΝΑ Μεσογείου έχει κάνει στο παρελθόν.

Το γεγονός ότι Ελλάδα και Αίγυπτος δεν έχουν προβεί σε οριοθέτηση των ΑΟΖ τους ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού και ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν προβεί σε οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, όπως ο χάρτης τη Σεβίλλης ορίζει, δίνουν"πρόσφορο έδαφος" στον Ερντογάν.

Η  συμμετοχή τέλος   λιβυκών στρατιωτικών δυνάμεων στην EFES-2022, αποτελεί μήνυμα, ότι η Τουρκία σε συνεργασία με τη Λιβύη, ενδέχεται  το επόμενο χρονικό διάστημα να θελήσουν να υλοποιήσουν στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Ερντογάν-Σάρατζ, τρυπώντας το νέο τους τρυπάνι Αλπασλάν, στην "λιβυκή ΑΟΖ", η οποία στην πραγματικότητα είναι Ελληνική, υπό την προστασία Τουρκικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών, αλλά και λιβυκών. Έτσι θα πάρει σάρκα και οστά η "Γαλάζια Πατρίδα".

Σημαντικό ρόλο σε τέτοια περίπτωση αναφορικά με την προστασία του τουρκικού γεωτρύπανου που θα ενεργήσει είτε σε ΝΑ Μεσόγειο , είτε στο Λιβυκό πέλαγος θα διαδραματίσει η τουρκική Διοίκηση Ναυτικής Αεροπορίας, της οποίας Διοικητής είναι ο  Αντιναύαρχος (LH) Alper YENİEL.

Η τουρκική Αεροπορική Ναυτική Διοίκηση

Σύμφωνα  με τουρκικό ΜΜΕ αναφορικά με την τουρκική Αεροπορική Ναυτική Διοίκηση, αναφέρονται τα εξής:

"Η Ναυτική Αεροπορική Διοίκηση έχει γίνει μια ταχέως αναπτυσσόμενη ικανότητα των Ναυτικών μας Δυνάμεων. Η Ναυτική Αεροπορική Διοίκηση συνεχίζει να εξυπηρετεί με 9 διαφορετικούς τύπους 64 αεροσκαφών που σταθμεύουν στην κύρια βάση της στο Cengiz Topel και σε άλλες βάσεις στο Çanakkale, Dalaman και Geçitkale.

Επί του παρόντος, έχουμε 2 αεροσκάφη P-72 και 6 P-235 Marine Patrol Aircraft (το 3ο και το 4ο αεροπλάνο παραδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021 και τα 2 τελευταία αεροπλάνα θα εισέλθουν στο απόθεμα το 2022), 3 C-72 Maritime Utility Aircraft, 4 TB -20 εκπαιδευτικά, 24 ελικόπτερα Seahawk ASW/ASuW (εξοπλισμένα με AQS-18 και HelRas Sonar) και 9 ελικόπτερα AB-212 στο απόθεμά μας.

Λειτουργούμε επίσης συνολικά 16 UAV/UCAV, τα οποία μπορούμε να περιγράψουμε ως πολλαπλασιαστές δύναμης, συμπεριλαμβανομένων 9 BAYRAKTAR TB2 , αφού είναι επισήμως επιβεβαιωμένο για πρώτη φορά ότι χάθηκε 1 UAV, υπήρχαν 10 πριν.

Από την άλλη, σύμφωνα με στον ιστότοπο των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, υπάρχουν 8 TB2, 6 ANKA και 1 AKSUNGUR 

Τι κάνει λοιπόν η Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού;

Η Ναυτική Αεροπορική Διοίκηση εκτελεί όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα τον Αντι-Υποβρυχιακό Πόλεμο και τον Αντι-Επιφανειακό Πόλεμο στις Ασκήσεις του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Εθνικών μας ασκήσεων, του Sea Wolf και του Blue Homeland.

Εκτελεί επίσης δραστηριότητες πρόληψης της παράνομης μετανάστευσης, ιατρικής εκκένωσης και έρευνας και διάσωσης (SAR).

Ως μέρος των συνεχιζόμενων έργων μας, εκτός από τα έργα MELTEM-I και MELTEM-II και τα αεροσκάφη CASA CN235 στο απόθεμά μας από τη δεκαετία του 2000, το πρώτο μας αεροσκάφος P-72 τέθηκε σε υπηρεσία στον Ναυτικό Αεροσταθμό Cengiz Topel στις 14 Δεκεμβρίου. 2020, στο πλαίσιο του έργου MELTEM-III.

Αυτή τη στιγμή έχουμε 2 αεροσκάφη P-72.

Εκτός από αυτά τα αεροσκάφη, άλλα 2 αεροσκάφη θα μπουν στο απόθεμα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και άλλα 3 τον επόμενο χρόνο. Με συνολικά 12 Αεροσκάφη Θαλάσσιας Περιπολίας, θα γίνουμε μια σημαντική δύναμη, ειδικά στην περιοχή μας."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Πρός επίρρωση των παραπάνω έρχεται άρθρο τουρκικού ΜΜΕ , το οποίο είναι Ερντογανικό και το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Στην Ελλάδα, η οποία επιτάχυνε τις δραστηριότητες πρόκλησης και έντασης κατά της Τουρκίας στο Αιγαίο με την υποστήριξη που έλαβε από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκαλύφθηκε ότι νέος στόχος της κυβέρνησης Μιτσοτάκη ήταν το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας Alparslan. Η διοίκηση της Αθήνας σχεδιάζει να επεκτείνει τις προκλητικές της δραστηριότητες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο στοχεύοντας το γεωτρύπανο Alparslan.

Σημειώθηκε ότι η διοίκηση Μητσοτάκη έθεσε στην ημερήσια διάταξη διάφορες προετοιμασίες επέμβασης.... Αντίστοιχα, οι κανονιοφόροι Mark V που αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ θα παραμείνουν έτοιμες για επέμβαση. Η Ελλάδα αγόρασε πέρυσι 4 μεταχειρισμένες κανονιοφόρους Mark V από τις ΗΠΑ και τις εκσυγχρόνισε.  Αναφέρθηκε επίσης ότι ένα πλοίο σχεδιασμένο για επιχείρηση ειδικών δυνάμεων, το οποίο κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία της Αθήνας και του οποίου οι θαλάσσιες δοκιμές ολοκληρώθηκαν, θα κρατηθεί έτοιμο κατά του Alparslan. Σημειώθηκε επίσης ότι ο ελληνικός στρατός δοκίμασε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για λόγους επέμβασης."

Κλείνοντας να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι εκείνη που προκαλεί αλλά η Τουρκία και πως η χώρα μας διαθέτει ισχυρές ένοπλες Δυνάμεις και συμμαχίες προκειμένου να υπερασπιστεί εφόσον απαιτηθεί τα συμφέροντα της.

Οι Τούρκοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα σε θέματα Εθνικής κυριαρχίας και διασφάλισης των συμφερόντων της "εκπτώσεις" δεν κάνει.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ