Κώστας Γρίβας
Ελληνοτουρκικά

Κώστας Γρίβας: Τέλος στο κατενάτσιο - Η Ελλάδα πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση

Ο καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων Κωνσταντίνος Γρίβας μιλάει για τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά μετά την επίθεση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο καθηγητής αναφέρει χαρακτηριστικά

Είμαστε σε αυτό που λένε οι Κινέζοι ενδιαφέρουσες εποχές παγκοσμίως. Είναι επικίνδυνες εποχές, επικίνδυνες ειδικά στο ελληνοτουρκικό Πράγματι είναι πρωτοφανής, αυτή τη λεκτική επίθεση στο Έλληνα πρωθυπουργό, και όχι μόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ακόμα και στο διεθνές επίπεδο είναι πολύ σπάνιο να έχουμε μία τέτοια προσωπική επίθεση. Τι να πούμε δηλαδή σκεφτείτε ότι στον πόλεμο του Βιετνάμ ας πούμε είχαμε τους Αμερικανούς να μιλούν με τους Βιετναμέζους.

Ένα είδος από τη μία παιδικού πείσματος που έχει και ένα κωμικό στοιχείο κρύβει η συμπεριφορά Ερντογάν αλλά από την άλλη δείχνει ότι η Άγκυρα εξασκεί εναντίον της Ελλάδος ένα είδος ολοκληρωτικού πολέμου. Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αυτή τη λογική αυτή την πρακτική της σαλαμοποίησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων υπό την έννοια ότι θα προσπαθεί να κάνει ένα μικρό βήμα κάθε φορά και το κάνει χρόνια αυτό το πράγμα με πολύ μεγάλη δυστυχώς επιτυχία.

Δεν περιμένω να επιδιώξει θέρμη αντιπαράθεση Βρισκόμαστε σε μία φάση άκρως μεταβατική και βία μεταβατική και αυτό σημαίνει ότι θα πάμε σε ένα νέο κόσμο. Η Τουρκία το καταλαβαίνει αυτό. Οι φιλοδοξίες τους είναι τεράστιες πραγματικά δηλαδή τεράστιες και αυτό σημαίνει ότι θα εντείνει την επιθετικότητα της έναντι της Ελλάδος.

Η Τουρκία γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι αν καταφέρει και αποδομήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα την Ελληνική Εθνική κυριαρχία και την κυπριακή κυριαρχία κάνει αυτό που θέλει κάνει την επιχωμάτωση που θέλει, δηλαδή τη γαλάζια πατρίδα. Προεκτείνει τον εαυτό της προς τη θάλασσα που αν το πετύχει θα μετατραπεί σε ένα από τα πιο κομβικά κράτη του πλανήτη.

Θα ελέγχει τρία από τα πιο σημαντικά θαλάσσια περάσματα στον κόσμο Από την άλλη η Τουρκία δεν έχετε στρατιωτική δύναμη να επιτεθεί στρατιωτικά στην Ελλάδα το γνωρίζει πάρα πολύ καλά, ότι αν εμπλακούμε σε αυτό που λέμε θερμό επεισόδιο που μπορεί να εξελιχθεί σε τους εκτεταμένη πολεμική αναμέτρηση δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα βγει νικήτρια και σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν βγει νικήτρια εντός εισαγωγικών θα έχει πολύ σοβαρές απώλειες όποτε πηγαίνει με αυτό τον τον τον υβριδικό τον έμμεσο τρόπο και έτσι θα συνεχίσει από δω και πέρα.

Απέναντι από την προκλητικότητα για μένα όπως έχουν φτάσει τα πράγματα πρέπει να υπάρξει μία λογική αντεπίθεσης πλέον, δηλαδή η πολιτική του κατενάτσιο που παίζουμε εδώ και χρόνια ότι κάνουμε ότι κοιμόμαστε, ότι λέμε ότι δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της Άγκυρας, ότι δεν προχωρούμε, αγνοούμε τις προκλήσεις που δεν είναι προκλήσεις είναι συστηματική αποδόμηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, πρέπει να τελειώσουν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ