Ελληνοτουρκικά

Θα...καεί το πελεκούδι! Υποσχέσεις που προκαλούν ανησυχία από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας για το 4ο γεωτρύπανο (Βίντεο)

Προ διημέρου γράφαμε πως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα αφού έφτασε στο λιμάνι της Μερσίνας το τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων. Η κορβέτα TCG BARTIN κλάσης Burak του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και το αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας P-235 συνόδευσαν το τέταρτο πλοίο γεώτρησης. 

Και οι προκλήσεις συνεχίζονται κλιμακούμενες... Με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Τουίτερ, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας δημοσιεύει βίντεο που ετοιμάστηκε για το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας που έφτασε στην Μερσίνα στις 19 Μαΐου.

Ο κ. Ντονμέζ αναφέρει ότι «το τέταρτο γεωτρύπανό μας είναι στα πέντε της κλάσης του στον κόσμο. Πολύ σύντομα θα βγει για νέες εξερευνήσεις στα βάθη των θαλασσών μας».

Το έχουμε πει εδώ και μεγάλο διάστημα ότι οι Τούρκοι προετοιμάζονται πιθανόν, όχι μόνο να επιχειρήσουν να υφαρπάξουν ελληνική ΑΟΖ, αλλά και να προσπαθήσουν κυριαρχήσουν στην Α. Μεσόγειο και στο Νότιο Αιγαίο, ελέγχοντας μία ακόμη είσοδο μετά τον Βόσπορο.

Το πλοίο 200 ατόμων με ύψος πύργου 104 μέτρα και ενεργό σύστημα εντοπισμού θέσης θα παραμείνει στο λιμάνι για περίπου 2 μήνες για τη διαδικασία προετοιμασίας για γεώτρηση όπως χειριστήρια και εργασίες βαφής.

Το πλοίο, το οποίο μπορεί να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος 12.200 μέτρων, θα είναι το τέταρτο πλοίο που θα ενταχθεί στον στόλο που αναζητά υδρογονάνθρακες μετά το Fatih, το Kanuni και το Yavuz.

Επί του παρόντος, χρησιμοποιώντας το όνομα «Cobalt Explorer», η πρώτη αποστολή του πλοίου αναμένεται να είναι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναλύσει πως ετοιμάζουν Mega-ναυτικές βάσεις σε Ακσάζ και Μερσίνα ενώ ετοιμάζεται στόλος με ταχύπλοα για τα τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα

Όλα δείχνουν πλέον ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν εξορύξεις στην Α.Μεσόγειο, και για αυτό προσαρμόζουν όλες τις κινήσεις τους για τον σκοπό αυτόν. Η περίοδος μετά το καλοκαίρι και μέχρι την Άνοιξη του 2023, θα είναι ίσως η πιο  “καυτή” για την περιοχή μας από το 1974 και μετά.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ