Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Κουτοπόνηροι οι Τούρκοι! Τουρκολιβυκή κλιμάκωση- Κοινή άσκηση Πολεμικών Ναυτικών με φόντο τη "Γαλάζια Πατρίδα"

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η προσοχή της κοινής γνώμης είναι στραμμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία, γεγονός που καθιστά σχεδόν "απαρατήρητες" κάποιες κινήσεις της Τουρκίας  στη Λιβύη, οι οποίες όμως είναι ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας, αφενός για την  παραμονή των τουρκόφιλων μισθοφόρων και στρατευμάτων της στη Λιβύη και αφετέρου για την νομιμοποίηση του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου , μεταξύ Σάρατζ-Ερντογάν που θα έχει ως αποτέλεσμα την κλοπή σημαντικού μέρους της Ελληνικής ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παρακάτω "κουτοπόνηρη" κίνηση των Τούρκων, σύμφωνα με την οποία:

"Πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση μεταξύ του ναυτικού της Τουρκίας και της Λιβύης. Συγκερκιμένα πραγματοποιήθηκε κοινή εκπαίδευση μεταξύ της  τουρκικής φρεγάτας TCG GİRESUN και της κανονιοφόρου Şafak της Διοίκησης των Ναυτικών Δυνάμεων της Λιβύης", όπως αναφέρει σε twitter του στρατιωτικό ΜΜΕ της Τουρκίας

 

Türkiye ve Libya donanmaları arasında ortak tatbikat yapıldı.

TCG GİRESUN fırkateyni ile Libya Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsuru Şafak hücumbotu arasında ortak eğitim icra edildi. pic.twitter.com/LSfV16GZ4R

— Doğu Akdeniz (@AkdenizKibris) May 15, 2022

 

Τι είχε προηγηθεί

Της παραπάνω τουρκικής ενέργειας, είχαν προηγηθεί δύο άλλες ανάλογες θα λέγαμε , το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι οποίες ήταν οι εξής:

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα προετοιμασίες στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία, για την αποστολή 75 μελών του Εθνικού Στρατού που υποστηρίζεται από την Τουρκία στη Λιβύη.

Έχει προγραμματιστεί ότι τα μέλη της αντιπολίτευσης θα εγκαταλείψουν τη Συρία  μεταβαίνοντας στην Τουρκία στα τέλη της εβδομάδας. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε στρατιωτικά αεροδρόμια της Τουρκίας και με τη σειρά τους σε βάσεις στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, στο πλαίσιο επιχείρησης  rotation, όπου 50 μέλη θα επιστρέψουν στη Συρία, σύμφωνα με το SOHR.

 

SOHR: Turkey Preparing New Batch of Syrian Mercenaries to Libya#Libya #LibyaReviewhttps://t.co/V6sRXOyOXF

— Libya Review (@LibyaReview) May 10, 2022

 

Τα μέλη της αντιπολίτευσης θα λάβουν μόνο 200 δολάρια αφού οι μισθοί τους κατά τις προηγούμενες περιόδους κυμαίνονταν από 500 και 700 έως 2.500 δολάρια κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Λιβύη, ανέφερε το SOHR. 

Νωρίτερα, το SOHR επεσήμανε ότι οι εθελοντές ανήκουν στις φατρίες της Ταξιαρχίας al-Mu’tasim, της Ταξιαρχίας Sultan Murad, της Suqour al-Shamal Brigade, της al-Hamzat, της Sham Legion, του Suleiman Shah και της Samarkand Brigade.Πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχουν σχεδόν 7.000 μισθοφόροι  της Τουρκίας στη Λιβύη, σύμφωνα με το SHOR.

Η Τουρκία από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ουδόλως διαταράσσει τον προγραμματισμό των κινήσεών της αναφορικά με τη Λιβύη, όπου διατηρεί 7000 μισθοφόρους, αδιαφορώντας πλήρως για τις αποφάσεις του ΟΗΕ-ΕΕ περί αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα

Η επίσκεψη Bashagha στην Τουρκία

Η θητεία του Dbeibah, ο οποίος ήταν ο εκλεκτός του Ερντογάν έχει λήξει επί της ουσίας, αφού ήταν μεταβατικός Πρωθυπουργός προκειμένου να γίνουν εκλογές στη Λιβύη. Αυτές δεν έγιναν, οπότε το Κοινοβούλιο της χώρας εξέλεξε τον Bashagha, ο οποίος τώρα πάει στην Άγκυρα για να πείσει τον Ερντογάν, να πείσει τον Dbeibah, να παραιτηθεί.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι ο Bashagha θα δεσμευτεί έναντι του Ερντογάν για διάφορα θέματα προκειμένου να "πεισθεί" ο Dbeibah να παραιτηθεί, μεταξύ των οποίων σίγουρα θα είναι η παραμονή των Τούρκων στρατιωτικών και μισθοφόρων στη χώρα, αλλά και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο να μην απορριφθεί, μέχρι την διεξαγωγή των Λιβυκών Προεδρικών και Βουλευτικών εκλογών.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία διασφαλίζει ότι  μετά τη διεξαγωγή  των εκλογών στη Λιβύη, όποιος και αν ανέβει στην Προεδρική εξουσία στη χώρα, θα έχει "κληρονομήσει" την παρουσία των Τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων, οπότε και η αποδοχή της παρουσίας τους αλλά και η νομιμοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου θα είναι μονόδρομος για αυτόν, εάν θέλει να παραμείνει στην εξουσία.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Για την τρέχουσα χρονική περίοδο η Τουρκία μέσω του Bashagha θα προσπαθήσει να πετύχει τον περαιτέρω εξοπλισμό της ναυτικής και αεροπορικής βάσης της στη Λιβύη και την παραμονή των 7000 μισθοφόρων της στη χώρα.

Τα παραπάνω αποτελούν πρόβλημα για την Ελλάδα, ιδίως μετά την επικείμενη άφιξη του 4ου τουρκικού γεωτρύπανου και της πρόθεσης τον Ιούλιο να δραστηριοποιηθεί  αυτό στην ΝΑ Μεσόγειο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η φιλοδυτική κωλοτούμπα του Ερντογάν που ακολούθησε, αποτελεί σημαντική ένδειξη των προθέσεων του και στη Λιβύη.

Συγκεκριμένα η Ρωσία λόγω του κλεσίματος των στενών από την Τουρκία αλλά και του εναερίου χώρου της για ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, αντιμετωπίζει πρόβλημα ανεφοδιασμού των  στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων της σε Συρία και Λιβύη. 

Αυτό σπεύδει να το εκμεταλλευθεί ο Τούρκος Πρόεδρος ενισχύοντας τις δυνάμεις του, εμφανιζόμενος μάλιστα ο ίδιος ως ο εκπρόσωπος των συμφερόντων της Δύσης στις παραπάνω χώρες.

Με τον τρόπο αυτό αποσκοπεί να πάρει "το χρίσμα" του εκπροσώπου των ΗΠΑ, προκειμένου μέσα από αυτό να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς του περί "Γαλάζιας Πατρίδας". 

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο θα επανέλθει από πλευράς Τουρκίας, δυναμικά στο προσκήνιο σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός στο οποίο κατατείνει η επικείμενη άφιξη τις επόμενες ημέρες του γεωτρύπανου με την καθόλου τυχαία ονομασία "Αλπ Αρσλάν". 

Υπενθυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος ήταν αυτός που νίκησε τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ρωμανό Δ τον Διογένη στη μάχη του Ματζικέρτ 1071 και κατέλαβε το ανατολικό μέρος της Μικράς Ασίας. 

Ο Ερντογάν  όσο και αν ακούγεται τρελό τίμησε .....αυτή τη νίκη 1000 χρόνια πριν, πέρυσι αφού κοιμήθηκε την παραμονή της επετείου της μάχης σε σκηνή που στήθηκε εκεί που εικάζεται ότι κοιμήθηκε ο Αλπ Αρσλάν. 

Αυτό το μνημονεύουμε  για να καταλάβουμε το τι έχει στο μυαλό του ο Ερντογάν για την Ελλάδα....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ