Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τα τουρκικά πιόνια στην Ελλάδα! Έστριψε το Αλπαρσλάν και θα περάσει νοτίως της Κρήτης τελικά αντί της Σαντορίνης

Η Τουρκία βάζει ένα ένα τα πιόνια για την επερχόμενη κρίση του καλοκαιριού με την Ελλάδα όταν σύμφωνα και με το δημοσίευμα της τουρκικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης θα βγάλει στη Μεσόγειο το 4ο πλωτό της γεωτρύπανο.

«Το τέταρτο πλοίο-γεωτρύπανο της Τουρκίας αναμένεται να ελλιμενιστεί στο λιμάνι Τάσουτζου του Μέρσιν στις 19 Μαΐου.Οι προετοιμασίες του πλοίου στο λιμάνι Τάσουτζου για γεωτρήσεις θα διαρκέσουν περίπου δυο μήνες. Το πλοίο θα είναι έτοιμο για αποστολή στη Μεσόγειο στις αρχές Ιουλίου» σημείωνε η κρατική TRT όπως πρώτο αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα στις 12 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το πλοίο γεωτρύπανο που αγόρασε πρόσφατα η Τουρκία, το οποίο αναμένεται να φτάσει στη χώρα τις επόμενες ημέρες, θα είναι έτοιμο να εξερευνήσει υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο σε δύο μήνες, δήλωσε ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, πρόεδρος της κρατικής εταιρείας Turkish Petroleum Corporation ( TPAO).

Το πλοίο, το οποίο θα γίνει το τέταρτο σκάφος γεώτρησης της Τουρκίας, θα υποβληθεί σε προετοιμασία στο νότιο λιμάνι Taşucu για περίπου δύο μήνες, δήλωσε ο Bilgin κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής την Τρίτη, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. 

Το μόνο ευτύχημα είναι ότι όπως δείχνει η παρούσα κατεύθυνση που έχει λάβει το Cobalt Explorer, που θα μετονομαστεί σε Αλπαρσλάν, δείχνει πως δεν θα περάσει ανάμεσα σε Κρήτη και Σαντορίνη και θα επιλέξει να πλεύσει νοτίως μέσω του λιβυκού πελάγους, προς το λιμάνι του Τασουτσού, αποφεύγοντας να ανεβάσει απο τώρα την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παράλληλα όμως η Άγκυρα έχει εξαγγείλει την αποστολή του γνωστού Πίρι Ρέις απέναντι από την Λέσβο από τις 17 έως στις 20 Μαΐου, δεσμεύοντας μια περιοχή σε νησίδες που φτάνουν ακόμα και μέχρι την οριογραμμή με την Ελλάδα.

Για σήμερα ωστόσο η Τουρκία με παράνομη NAVTEX δέσμευσε επί της ουσίας όλο το Ικάριο Πέλαγος και φαίνεται πως εκεί θα ασκηθούν στην χρήση των οπλικών τους συστημάτων τουλάχιστον δύο πολεμικά πλοία του τουρκικού στόλου.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα παρακολουθεί και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα να επέμβουν όπου και όπως χρειαστεί. Δεν είναι τυχαίο το μήνυμα του ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου που κατά την ομιλία του στην αναπαράσταση της μάχης των οχυρών δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι άνδρες και οι γυναίκες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων κρατούν σήμερα σφιχτά την ιστορική σκυτάλη, δίνοντας καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, τον Αγώνα τον Καλό στις Ελληνικές Επάλξεις προκειμένου να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας. Παντού απ’ άκρη σ’ άκρη της Επικράτειας, το γνωρίζουν καλώς όσοι το υφίστανται και στην ξηρά και στη θάλασσα και στον αέρα.»

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ