Ελληνοτουρκικά

Το Τουρκικό αίτημα αγοράς των AIM-120 δηλώνει αποτυχία των εγχώριων Bozdogan και Gοkdogan;

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επικοινώνησε ανεπίσημα με το Κογκρέσο των ΗΠΑ, για να ζητήσει έγκριση για μια προτεινόμενη πώληση πυραύλων και αναβαθμίσεων εξοπλισμού στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Τουρκία. Το πακέτο όπλων ήταν ένα υπάρχον αίτημα της Άγκυρας και περιλαμβάνει πυραύλους αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς AIM-120, καθώς και ενημερώσεις υλικού και λογισμικού για μαχητικά αεροσκάφη F-16, ανέφεραν πηγές.

Η κοινοποίηση προς το Κογκρέσο, είναι μέρος μιας άτυπης διαδικασίας που δίνει στους νομοθέτες την ευκαιρία να αμφισβητήσουν ή να ακυρώσουν τις πιθανές πωλήσεις όπλων αθόρυβα, για να αποφύγουν να παραβιάσουν δημοσίως τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Το πακέτο, το οποίο μια πηγή είπε ότι θα αξίζει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια, είναι ξεχωριστό από τη συμφωνία αναβάθμισης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζήτησε η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Οκτώβριο, ζητώντας να αγοράσει 40 αεροσκάφη Lockheed Martin (LMT.N) F-16 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν ρωτήθηκε για τη συμφωνία, είπε ότι «δεν σχολιάζει ούτε επιβεβαιώνει δημοσίως τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές έως ότου ενημερωθούν επίσημα στο Κογκρέσο».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους και βαθείς διμερείς αμυντικούς δεσμούς και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα», πρόσθεσε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η απάντηση του Κογκρέσου στη μικρότερη συμφωνία, μπορεί να δώσει μια εικόνα για το πώς θα αντιδράσει στη μεγαλύτερη πώληση F-16, η οποία είναι κρίσιμη για την αεροπορία της Άγκυρας.

Πολλοί αμερικανοί νομοθέτες είχαν επιβαρυνθεί με την Άγκυρα, μετά την απόκτηση αμυντικών πυραυλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής το 2019, προκαλώντας κυρώσεις από τις ΗΠΑ καθώς και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν απέφυγε να εκφράσει δημόσια οποιαδήποτε γνώμη για την προτεινόμενη πώληση των F-16, αλλά μια επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Μάρτιο προς μια ομάδα νομοθετών υποστήριξε υπέρ των «κατάλληλων αμυντικών εμπορικών δεσμών» με την Τουρκία, χωρίς να την υποστηρίξει ανοιχτά. 

Το τουρκικό αίτημα για απόκτηση νέων βλημάτων αέρος-αέρος Sidewinder και AMRAAM, σε συνέχεια εκείνων που αποκτήθηκαν το 2012 και το 2014 αντίστοιχα, εξηγεί πολλά για τα πολυδιαφημισμένα εγχώριας ανάπτυξης Bozdogan και Gοkdogan,  που προφανώς δεν είχαν τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα.

Οι Τούρκοι έχουν παράξει τους πυραύλους αέρος-αέρος Bozdoğan και Gökdoğan  αντί για τους AIM-120,   με σκοπό να απεμπλακούν από τις ΗΠΑ, με εγχώριας κατασκευής. Το αίτημα αγοράς αμερικανικών πυραύλων όμως, ίσως  να υποδηλώνει ότι οι δικοί τους πύραυλοι δεν είχαν την αναμενόμενη επιτυχία.

Τα πυραυλικά συστήματα Air-Air που αναπτύχθηκαν από την TUBITAK SAGE στο πλαίσιο του έργου GÖKTUĞ, συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο στο πλαίσιο των Στόχων της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας 2021. Αναφέρθηκε ότι «θα ολοκληρωθούν οι αερομεταφερόμενες δοκιμές πυραύλων αέρος-αέρος BOZDOĞAN και GÖKDOĞAN μικρού και μεσαίου/μεγάλου βεληνεκούς, που αναπτύχθηκαν για την εναέρια  υπεροχή των πολεμικών μας αεροσκαφών».

«Στόχος της Τουρκίας  είναι να χρησιμοποιηθούν στα μαχητικά μας  αεροπλάνα, αντί για τους 120 AMRAAM πέρα ​​και απο τους AIM-9 για να αντικαταστήσει τον πύραυλο αέρα εσωτερικού αέρα Sidewinder opinions που αναπτύσσεται από την TUBITAK SAGE», ανέφερε ο  İsmail Demir, Πρόεδρος της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών.

Να υπενθυμίσουμε ότι, η τελευταία φορά που η DSCA των ΗΠΑ ενέκρινε πώληση στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, ήταν το 2018 για Α/Α συστήματα Patriot. Ως γνωστόν, η Τουρκία επέλεξε τους ρωσικούς S-400 και επιβλήθηκαν κυρώσεις βάσει CAATSA.

Η ακριβώς προηγούμενη ήταν το 2015 και αφορούσε συλλογές JDAΜ αξίας $70 εκατ. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, δεν πραγματοποιήθηκε καμία πώληση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, ενώ όσες είχαν εγκριθεί σε προγενέστερο χρόνο υλοποιούνται με καθυστερήσεις.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ