Ελληνοτουρκικά

Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι στην Αλ Βατίγια στην Λιβύη κατά της Ελλάδος;-Η μόνη λύση είναι ενίσχυση της Κρήτης

Συνεχείς πτήσεις τουρκικών μεταφορικών αεροσκαφών A400M έχουμε προς την αεροπορική βάση Αλ Βατίγια, ενδεικτικό του ότι οι Τούρκοι προετοιμάζουν την βάση αυτή στην Λιβύη.

Δεν είναι μία ή δύο πτήσεις, αλλά δεκάδες κάθε εβδομάδα, ειδικά το τελευταίο διάστημα, ενδεικτικό του ότι οι Τούρκοι εργάζονται πυρετωδώς για την δημιουργία μιας ισχυρής αεροπορικής βάσης στην Αλ Βατίγια, παράλληλα με τις διευκολύνσεις στην Μισράτα για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.   

Ο λόγος αφορά τα άμεσα σχέδια τους στην περιοχή του tΤουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ αναμένουμε και την κάθοδο του 4ο τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στην Α. Μεσόγειο, στις 19 Μαίου σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.

Πρόκειται για ένα άκρως επικίνδυνο σχέδιο της Άγκυρας που θέλει να περικυκλώσει την Ελλάδα από την πλευρά της Λιβύης, με την ανοχή δυστυχώς της δύσης, η οποία επιτρέπει  χωρίς κανέναν απολύτως σοβαρό λόγο την δημιουργία τουρκικής αεροπορικής βάσης, στην χώρα αυτή.

Σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, αλλά και τουρκικές πηγές ότι η Τουρκία θα μεταφέρει σύντομα στρατεύματα στη βάση Αλ Βατίγια, ενώ θα μετασταθμεύσουν και πολεμικά αεροσκάφη F-16 στη βάση, αναφέρει τουρκικό δημοσίευμα.

Σε αυτή τη διαδικασία, τα τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-130E και A400M πετούν πολύ συχνά στην αεροπορική βάση Vatiye, αλλά και στην Misrata, μεταφέροντας εξοπλισμό και προσωπικό πιθανότατα.
Η αεροπορική βάση Vatiye, που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι κρίσιμης σημασίας λόγω του μεγέθους και της θέσης της.

Με την de facto αποχώρηση των μισθοφόρων της Ρωσίας στην περιοχή, οι Τούρκοι με τις ευλογίες της δύσης κινούνται για να υλοποιήσουν τα σχέδια που είχαν εξ αρχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπήρχαν επίσης φήμες για ειρηνευτικές συνομιλίες στην περιοχή. Ωστόσο, ο έντονος επαναξοπλισμός, ιδίως η ανάπτυξη πολεμικών αεροσκαφών, δείχνει ότι η κατάσταση στην περιοχή παραμένει.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αποστολές στη Λιβύη εκλαμβάνονται ως ένδειξη ότι η Τουρκία θα επιδείξει τεράστια σημασία και ίσως να εμπλακεί σε δραστηριότητες υποστήριξης μάχης στην περιοχή, με πρωταρχικό λόγο την ασφάλεια της Τρίπολης και των στοιχείων της στην περιοχή.

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναπτύξει συστήματα αεράμυνας MIM-23B Hawk στη Στρατιωτική Αεροπορική Βάση Vatiye, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο από τις δυνάμεις της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (UMH) στις 4 Ιουλίου 2020.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες θέλουν να αναβαθμίζεται πυρετωδώς και η ναυτική βάση στην Μισράτα, για λογαριασμό του τουρκικού ΠΝ, σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να μεταφέρει μονάδες επιφανείας και υποβρύχια στα νότια της Ελλάδος και δίπλα στην Αίγυπτο.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στην Μισράτα, που αναβαθμίζεται σε μεγάλη ναυτική βάση, θεωρείται “απαραίτητη για την ασφάλεια των… δραστηριοτήτων γεώτρησης στην περιοχή”.

Το λιμάνι της Μισράτα θα είναι διαθέσιμο στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με την αεροπορική βάση Watya συνεχώς, τονίζουν οι ίδιοι.

Ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει μια βάση στην Λιβύη για να παρενοχλεί τις δύο χώρες στις όποιες προσπάθειες κάνουν είτε με τον αγωγό East Med, είτε με άλλες εργασίες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Η μόνη ενδεδειγμένη λύση για την Ελλάδα, είναι η ενδυνάμωση περαιτέρω της Κρήτης, τόσο σε αριθμό μαχητικών αεροσκαφών όσο και σε πολεμικά σκάφη, και πεζοναύτες.

Το παιχνίδι της ενέργειας στην Α.Μεσόγειο είναι τεράστιο και οι Τούρκοι τα θέλουν όλα δικά τους, και αυτό θα φέρει πιθανότατα νέες εξελίξεις στην περιοχή.     

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ