Τουρκικό αεροσκάφος ΑΦΝΣ τύπου ATR P-72 MPA του τουρκικού πολεμικού ναυτικού έφτασε στην μέση του Αιγαίου.
“Το ATR P-72 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ντάλαμαν και πέταξε πάνω από τη Θάλασσα των Νησιών (Αιγαίο) ενώ κινήθηκε ανοιχτά της Χίου, της Λέσβου, της Σαμοθράκης και της Λήμνου”, αναφέρουν προκλητικά οι Τούρκοι.
Τονίζεται ότι χθες είχαμε ιδιαίτερα σκληρές μετά από καιρό αερομαχίες στο Αιγαίο ανάμεσα σε μαχητικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Τουρκικής.
Τα τουρκικά μαχητικά μπήκαν με τσαμπουκά στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου καθώς σήμερα η τουρκική πολεμική αεροπορία είχε άσκηση στα διεθνή ύδατα νοτιιοανατολικά του νησιού των Ιπποτών και μάλιστα με τις ευλογίες της Αθήνας που δέσμευσαν την σχετική περιοχή.
Την στιγμή που γινόταν αυτές οι αερομαχίες, στον Έβρο η τουρκική Στρατιά προχωρούσε σε ασκήσεις διάβασης ποταμού, τεντώνοντας τα νεύρα στο ελληνικό επιτελείο καθώς οι Τούρκοι ενεργοποίησαν ολόκληρη την Διοίκηση Συντάγματος Μηχανικού 2ου Σώματος στην Αδριανούπολη.
Επίσης μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο αποτελεί η ετήσια τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων ΤΑΜΣ -EFES, η οποία θα διεξαχθεί και φέτος σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Μάιο έως τον Ιούνιο του 2022 σε τέσσερα στάδια.
Την άσκηση ΤΑΜΣ -EFES-2022 έφερε σήμερα στο προσκήνιο με σημερινό του άρθρο αζέρικο ΜΜΕ το οποίο αναφέρεται στη συμμετοχή Αζέρικων δυνάμεων μετά τους Πακιστανούς που συνήθως βλέπαμε.
Η αποθράσυνση όμως αυτή των Τούρκων ήρθε καθώς τα μηνύματα πέρα από τον Ατλαντικό δεν είναι και πολύ καλά.
Η ΥΦΕΞ των ΗΠΑ Β.Νούλαντ σε συνέντευξη σε ελληνικό κανάλι απαντώντας σε ερώτηση γιατί η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, απάντησε ότι “ αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, αφού όλοι είμαστε ( Ελλάδα-Τουρκία) σύμμαχοι του ΝΑΤΟ”.
Όταν οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν υπό το πρίσμα την Άγκυρα, εξαιρώντας την από κάθε επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προτείνοντας παράλληλα στο Κογκρέσο την προμήθεια F-16 BLOCK 70, και κά, τότε θεωρούν την χώρα αυτή όχι μόνο πιο σημαντική από την Ελλάδα, αλλά πιο κομβική από χώρες όπως η Γαλλία ή η Γερμανία, και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την κατάσταση στο Αιγαίο.
Όταν οι Τούρκοι που έχουν προβεί σε όλες αυτές τις προκλήσεις κατά της Ουάσιγκτον, συνεχίζουν την εθνικιστική ρητορική εναντίον τους, συνεργάζονται με Ρωσία, Κίνα, Ιράν, και θεωρούνται ως “κομβική” χώρα και σύμμαχος της δύσης, τότε κάποιοι εκεί πέραν του Ατλαντικού “στραβά αρμενίζουν”.
Με αυτήν την πολιτική κατά της Τουρκίας, που κάνει στην κυριολεξία ότι θέλει, κινδυνεύει να προκληθεί πιθανότατη σοβαρή κρίση στο Αιγαίο με την Ελλάδα, το επόμενο διάστημα και τότε όλα τα σενάρια θα είναι ανοικτά.