Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Κακά μαντάτα από την Ουάσιγκτον για Τουρκικά F-16 ενώ ερευνητικά της Άγκυρας έχουν πάρει θέσεις..

Τρεις ιδιαίτερα σκληρές μετά από καιρό αερομαχίες σημειώθηκαν χθες στο Αιγαίο ανάμεσα σε μαχητικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Τουρκικής.

Τα τουρκικά μαχητικά μπήκαν με τσαμπουκά στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου καθώς σήμερα η τουρκική πολεμική αεροπορία είχε άσκηση στα διεθνή ύδατα νοτιιοανατολικά του νησιού των Ιπποτών και μάλιστα με τις ευλογίες της Αθήνας που δέσμευσαν την σχετική περιοχή.

Από τις 23 Μαρτίου είχαν να σημειωθούν τρεις αερομαχίες καθώς ειδικά από τότε που μπήκε ο Απρίλιος οι Τούρκοι απείχαν από τις αερομαχίες. Μόνο στις 5 Απριλίου είχε γίνει μία κι αυτή έληξε σύντομα καθώς οι τούρκοι χειριστές δεν επέμειναν.

Τα τουρκικά μαχητικά προκειμένου να μεταβούν στην περιοχή, που η τουρκική φρεγάτα Barbaros ασκούνταν με την φρεγάτα «Μόντρεαλ» του Καναδικού Πολεμικού Ναυτικού που πλέει στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ, πέταξαν χωρίς να υποβάλλουν σχέδιο πτήσης από την αεροπορική βάση του Νταλαμάν με αποτέλεσμα ελληνικά μαχητικά να σπεύσουν να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τις εμπλοκές.

Την στιγμή που γινόταν αυτές οι αερομαχίες, στον Έβρο η τουρκική Στρατιά προχωρούσε σε ασκήσεις διάβασης ποταμού, τεντώνοντας τα νεύρα στο ελληνικό επιτελείο καθώς οι Τούρκοι ενεργοποίησαν ολόκληρη την Διοίκηση Συντάγματος Μηχανικού 2ου Σώματος στην Αδριανούπολη.

Η αποθράσυνση αυτή των Τούρκων ήρθε καθώς τα μηνύματα πέρα από τον Ατλαντικό δεν είναι και πολύ καλά…

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο επιστολή του Στειτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο που δεν υποστήριξε ρητά τη συμφωνία, η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα τον Οκτώβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Η Ουάσιγκτον έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη για την πώληση, λέγοντας ότι πρέπει να περάσει από την τυπική διαδικασία πώλησης όπλων. Η πώληση αμερικανικών όπλων στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Τουρκία έγινε αμφιλεγόμενη μετά την απόκτηση από την Άγκυρα ρωσικής κατασκευής αμυντικών πυραυλικών συστημάτων, προκαλώντας κυρώσεις από τις ΗΠΑ. καθώς και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Αν και η επιστολή δεν παρέχει καμία διαβεβαίωση ή χρονοδιάγραμμα για την πώληση, τονίζει ότι οι τιμωρητικές ενέργειες της Ουάσιγκτον μετά την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα αντιπροσωπεύουν «ένα σημαντικό τίμημα». «Η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν ωστόσο επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα ενότητας και ικανότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, οικονομικά και εμπορικά που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία», ανέφερε η επιστολή. «Η προτεινόμενη πώληση θα απαιτήσει ειδοποίηση του Κογκρέσου εάν το Υπουργείο Εξωτερικών την εγκρίνει», προστίθεται.

Την ίδια στιγμή φαίνεται πάντως πως η Άγκυρα έχει ήδη στείλει σε θέσεις διασποράς και ερευνητικά του σκάφη όπως το Bilim 2 και το Piri Reis.

Συγκεκριμένα το Piri Reis βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες αγκυροβολημένο στον κόλπο της Σμύρνης ενώ το Bilim 2 πέρασε χθες το βράδυ μεταξύ Καστελορίζου και Κας πλέοντας προς το λιμάνι της Μερσίνης.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ