Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκία – Διαφήμιση δίχως όρια: Οπλισμένο μη επανδρωμένο θαλάσσιο όχημα στην Έκθεση DIMDEX 2022 του Κατάρ

Οι Τούρκοι κάνουν κάτι που η χώρα μας αποφεύγει συνεχώς. Διαφημίζουν τα οπλικά τους συστήματα, τα οποία δεν έχουν καμία στρατιωτική αξία. Ναι μεν η Άγκυρα έχει κάνει κάποια άλματα στη βιομηχανία της, όμως σύμφωνα με δυτικά think tank, όλα τα στρατιωτικά προγράμματα της Άγκυρας που είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν έχουν καμία σχέση με όσα περιγράφει το τουρκικό καθεστώς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα η Τουρκία, ανακοίνωσε με… πάσα επισημότητα πως το «οπλισμένο μη επανδρωμένο θαλάσσιο όχημα (SİDA) , η πρώτη πλατφόρμα της σειράς “ULAQ” , του οποίου η πρωτότυπη παραγωγή ολοκληρώθηκε και ξεκίνησε να επιχειρεί», θα συμμετάσχει  στην Διεθνή Έκθεση και Διάσκεψη Θαλάσσιας Άμυνας DIMDEX 2022 Doha.

Η Διεθνής Έκθεση και Διάσκεψη Θαλάσσιας Άμυνας DIMDEX 2022 Doha θα πραγματοποιηθεί στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, στις 21-23 Μαρτίου 2022, με οικοδεσπότη τις Ένοπλες Δυνάμεις του Κατάρ. Η Meteksan Defense θα συμμετάσχει στην έκθεση με τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας της, τα οποία θα φέρουν εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας μαζί με τις Ναυτικές Δυνάμεις του Κόλπου, των χωρών της Ασίας και της Αφρικής.

Τα προϊόντα που θα εκθέσει η Meteksan Defense στην DIMDEX 2022 αναφέρονται ως εξής:

  • ULAQ Unmanned Surface Vehicle
  • Ραντάρ MILSAR UAV SAR/MTI
  • Σύστημα Αντιμετώπισης Drone KAPAN
  • Σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου Laser NAZAR
  • Προσομοιωτής κατευθυνόμενων πυραύλων PELIKAN RF

Η METEKSAN Defense Industry Inc., που ιδρύθηκε το 2006, αναπτύσσει και παράγει εγχώρια προϊόντα και συστήματα υψηλής τεχνολογίας για στρατιωτικές και βιομηχανικές εφαρμογές. Η Εταιρεία δραστηριοποιείται σε έξι τομείς που είναι τα συστήματα ραντάρ, τα συστήματα περιμετρικής επιτήρησης, τα συστήματα λέιζερ και ηλεκτροοπτικά, τα συστήματα επικοινωνίας, τα υποβρύχια ακουστικά συστήματα και οι προσομοιωτές πλατφόρμας. 

Τα συστήματα και τα υποσυστήματα που παράγει η METEKSAN χρησιμοποιούνται για σκοπούς ελέγχου διοίκησης, επικοινωνιών, αναγνώρισης, επιτήρησης και πληροφοριών, συμμετέχουν σε πολλές πλατφόρμες, ειδικά για επιφανειακές και υποβρύχιες πλατφόρμες, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και πυραυλικά συστήματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι μία ελληνική εταιρεία με έδρα την Αθήνα, η Aegean Project, σε συνεργασία με την Milanion Group, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU). Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις τα «Μνημόνια» δεν οδηγούν και σε απτά αποτελέσματα, σε αυτή την περίπτωση οι δύο πλευρές διαμηνύουν ότι έχουν βρει την «χρυσή τομή» συνδυάζοντας την τεχνολογία αιχμής, με ταχείς παραδόσεις και οικονομίες κλίμακας.

Στο Πενταπόσταγμα έχουμε αναφέρει, ότι τα USV αποτελούν μία αποδεδειγμένα «φθηνή» λύση για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού δημιουργούν μεγάλες οικονομίες από το εναλλακτικό κόστος. Επί της ουσίας, ο χειρισμός τους γίνεται από επίγειο σταθμό αποτελούμενο από 2 με 3 άτομα. Το σκάφος μπορεί να αναλάβει αποστολές περιπολίας εκτελώντας σύνθετες εργασίες, χωρίς την ύπαρξη προσωπικού, μειώνοντας το ρίσκο αλλά και αυξάνοντας την αποδοτικότητα που διαφορετικά μπορεί να πέσει λόγω φυσικών συνθηκών είτε κόπωσης. 

Όπως αναφέρουν οι εταιρείες σε κοινό τους ανακοινωθέν, τα USV μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές επιθέσεων κορεσμού, περιπολίας, αναφοράς και αν χρειαστεί, να κάνουν ελέγχους σε παραπλέοντα σκάφη.

Η μαζική παρουσία τέτοιων σκαφών, θα επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στον έλεγχο των θαλασσίων συνόρων, την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών από τα μικρασιατικά παράλια και βέβαια, θα αποτελούν έναν μόνιμο μοχλό πίεσης προς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό αλλά και το λιμενικό τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ