Ελληνοτουρκικά

Τα επακόλουθα για Ελλάδα-Κύπρο της επαναπροσέγγισης Ισραήλ-Τουρκίας

Τα Ερντογανικά ΜΜΕ όπως αναμέναμε και είχαμε προβλέψει, κάνουν στροφή 180 μοιρών κατόπιν εντολής του Τούρκου Προέδρου και ενώ ήταν υπέρ της Χαμάς και  εχθρικότατη κατά του Ισραήλ στον μεταξύ τους σχετικά πρόσφατα πόλεμο, υιοθετώντας αντισημιτική ρητορική, τώρα εμφανίζονται ότι υιοθετούν την γραμμή της εμβάθυνσης της φιλίας και της συνεργασίας Άγκυρας-Τέλ Αβίβ

Έτσι με τίτλους άρθρων του όπως "Τουρκία και Ισραήλ θα μπορούσαν να συνεργαστούν στην Ανατολική Μεσόγειο", επιχειρούν να δημιουργήσουν σταδιακά κλίμα μεταστροφής της τουρκικής κοινής γνώμης υπέρ της φιλίας-συνεργασίας με το Ισραήλ, προσπαθώντας παράλληλα να δημιουργήσουν προβλήματα στις άριστες σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με φόντο την ΝΑ Μεσόγειο

Αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ επικαλούμενα δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων τα εξής:

Δηλώσεις αντιπροέδρου της Κνεσέτ

"Η Τουρκία και το Ισραήλ θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνεργαστούν στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Κνεσέτ, Ghaida Rinawie Zoabi, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών ξεπαγώνουν μετά από χρόνια εντάσεων.

«Πραγματικά φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε την συνεργασία που υπήρχε πριν από χρόνια  ειδικά στον τουρισμό, το εμπόριο και τον οικονομικό τομέα», δήλωσε ο Ζοάμπι στην Daily Sabah στο περιθώριο του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για τη θετική αλλαγή και τη σχέση Ισραήλ-Τουρκίας. Οι άνθρωποι στη χώρα μας είναι πολύ ενθουσιασμένοι, τους αρέσει η Τουρκία και ο τουρκικός λαός».

Είπε ότι η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ και η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν η πρώτη από πολλές «πολύ θετικές συναντήσεις» και βήματα  που θα γίνουν στο εγγύς μέλλον.

«Νομίζω ότι και η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών θα είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα», πρόσθεσε.

Η επίσκεψη Χέρτογκ

Ο Χέρτζογκ έφτασε στην Τουρκία την Τετάρτη για συνομιλίες με τον Ερντογάν, και έγινε ο πρώτος ηγέτης από το Ισραήλ που επισκέπτεται εδώ και 14 χρόνια, καθώς οι δύο χώρες γυρίζουν μια νέα σελίδα στις ταραγμένες σχέσεις τους.

Ο Χέρτζογκ έφτασε με ένα αεροπλάνο με τις λέξεις «ειρήνη», «μέλλον» και «συνεργασία» στα εβραϊκά, τουρκικά και αγγλικά.

Οι χώρες απέσυραν τους αντίστοιχους πρεσβευτές τους το 2010 αφού οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε στολίσκο με προορισμό τη Γάζα που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για Παλαιστίνιους που έσπασε τον ισραηλινό αποκλεισμό. Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών.

Οι σχέσεις κατέρρευσαν ξανά το 2018 όταν η Τουρκία, θυμωμένη από τη μεταφορά της πρεσβείας της στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ, ανακάλεσε για άλλη μια φορά τον πρεσβευτή της, με αποτέλεσμα το Ισραήλ να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο. Οι δύο χώρες δεν έχουν επαναδιορίσει τους πρεσβευτές τους.

"Δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα, και η σχέση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχει σίγουρα γνωρίσει σκαμπανεβάσματα και όχι και τόσο απλές στιγμές τα τελευταία χρόνια", είπε ο Χέρτζογκ , προσθέτοντας:

"Αλλά θα προσπαθήσουμε να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας και να  τις οικοδομήσουμε με μετρημένο και επιφυλακτικό τρόπο και με αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των κρατών μας».

Η Τουρκία έχει πει ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη θέση της Άγκυρας έναντι των Παλαιστινίων παρά τις προσπάθειες εξομάλυνσης με το Ισραήλ.

Ο East-Med

"Ο EastMed είναι ένα έργο αγωγού φυσικού αερίου μήκους 1.900 χιλιομέτρων (1.180 μιλίων) που εκτείνεται από το Ισραήλ στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ιταλία.

Οι επικριτές είπαν ότι δεν θα είναι δυνατό να γεμίσει ο αγωγός με τα σημερινά γνωστά αποθέματα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Ανατολικής Μεσογείου του Ισραήλ και ότι ακόμη και αν προστεθεί η Αίγυπτος στο έργο, η βιωσιμότητα του έργου θα βασίζεται  σε πιθανές νέες ανακαλύψεις αποθεμάτων στην περιοχή.

Τα σήματα επιθυμίας για συνεργασία με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ήρθαν μόνο από το Ισραήλ αλλά και από την Αίγυπτο πρόσφατα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να ανησυχεί για τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για την θαλάσσια οριοθέτηση παρείχε ένα νομικό πλαίσιο για την αποτροπή οποιουδήποτε τετελεσμένου γεγονότος από τα περιφερειακά κράτη. Αντίστοιχα, οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να οικειοποιηθεί τεράστια τμήματα της υφαλοκρηπίδας της Λιβύης, από τότε που μια πολιτική κρίση έπληξε τη χώρα της Βόρειας Αφρικής το 2011, έχουν αποφευχθεί.

Η συμφωνία επιβεβαίωσε επίσης ότι η Τουρκία και η Λιβύη είναι θαλάσσιοι γείτονες. Η οριοθέτηση ξεκινά από το Fethiye-Marmaris-Kaş στη νοτιοδυτική ακτή της Τουρκίας και εκτείνεται στην ακτογραμμή Derna-Tobruk-Bordia της Λιβύης.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ μια χώρα είναι σε θέση να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μόνο 12 ναυτικά μίλια στη θάλασσα, όταν πρόκειται για την ΑΟΖ, όπου έχει τα δικαιώματα αλιείας, εξόρυξης και γεώτρησης, η περιοχή μπορεί να επεκταθεί για επιπλέον 200 μίλια.

Ωστόσο, εάν η θαλάσσια απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι μικρότερη από 424 μίλια, απαιτείται μια διμερής συμφωνία για τον καθορισμό μιας αμοιβαία συμφωνημένης διαχωριστικής γραμμής των αντίστοιχων ΑΟΖ τους.

Η Ελλάδα από την άλλη υποστηρίζει ότι τα νησιά έχουν και τις ΑΟΖ τους και με αυτόν τον ισχυρισμό μειώνει εντυπωσιακά τη ζώνη της Τουρκίας."

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ, διοχέτευση φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω Τουρκίας στην ΕΕ, υλοποίηση "Γαλάζιας Πατρίδας",  ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από την Τουρκία, άρση των αμυντικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ, προμήθεια νέων F-16 και εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων , αποτελούν τους  κύριους στόχους του Ερντογάν.

Είναι δεδομένο ότι η Τουρκία προσπαθεί να βγεί από την Διεθνή  απομόνωση με Δυτικές χώρες και χώρες της Μ.Ανατολής-Βορείου Αφρικής στην οποία έχει περιέλθει, προβαίνοντας σε κινήσεις επανασύνδεσης των σχέσεών του με τα ΗΑΕ, την Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποιεί ως σκαλοπάτι για να πλευρίσει τις ΗΠΑ και ΕΕ.

Ωστόσο εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν δύσκολα γίνεται πιστευτός για τις  "αγνές προθέσεις του"  από ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα τα τουρκικά ελεγχόμενα από τον ίδιο ΜΜΕ, ήταν ξεκάθαρα κατά των παραπάνω.

Οι εκλογές πλησιάζουν και αυτή η νέα πολιτική πιρουέτα του Ερντογάν αν δεν είναι συγκρατημένη , θα του κοστίσει στις κάλπες, αφού η τουρκική κοινή γνώμη είναι αντιδυτική στην πλειονότητά της.

Τέλος οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, τις οποίες η Άγκυρα δεν ακολουθεί, θα έχουν ως συνέπεια των μεγαλύτερη οικονομική ώσμωση Τουρκίας-Ρωσίας το επόμενο χρονικό διάστημα σε τουρισμό, διεθνείς αερομεταφορές, εμπόριο.

Συνεπώς για μια ακόμη φορά ο Ερντογάν κάνει  "Δυτικά ανοίγματα", τα οποία δεν θα έχουν τη συνέχεια σε βαθμό και έκταση που ο ίδιος θα ήθελε.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ