Ελληνοτουρκικά

Η νέα γεωπολιτική πιρουέτα του Ερντογάν για να....γυρίσει το ματσάκι

Ο Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ επισκέφθηκε την Τουρκία αυτή την εβδομάδα εν μέσω αναθερμάνσεως των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

Ωστόσο οι Ισραηλινοί μετά τις αβρότητες και τις δηλώσεις βασισμένες στην γλώσσα της διπλωματίας εμφανίζονται εξαιρετικά σκεπτικοί και επιφυλακτικοί σχετικά με την εκκολαπτόμενη τουρκο-ισραηλινή προσέγγιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερντογάν-Χέρτζογκ

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ στην Άγκυρα την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι πιστεύει ότι «αυτή η ιστορική επίσκεψη θα αποτελέσει σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Η ενίσχυση των σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ έχει μεγάλη αξία για τη χώρα μας». Είπε ότι πιστεύει ότι «η επόμενη περίοδος θα φέρει νέες ευκαιρίες τόσο για περιφερειακή όσο και για διμερή συνεργασία».

Ο Ερντογάν συνέχισε αποκαλώντας τον αντισημιτισμό «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», λέγοντας ότι «εγκλήματα μίσους συνεχίζουν να συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και την ισλαμοφοβία».

Ο Χέρτζογκ απάντησε λέγοντας ότι είχε «παραγωγικές» συνομιλίες. «Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας και αισθάνομαι ότι είναι μεγάλο προνόμιο και για τους δύο να θέσουμε τα θεμέλια για την καλλιέργεια φιλικών σχέσεων μεταξύ των κρατών μας και των λαών μας και να χτίσουμε γέφυρες που είναι κρίσιμες για όλοι μας»

«Η σχέση των λαών μας είναι αρχαία, με ισχυρές ιστορικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές ρίζες. Η μακρά παράδοση των θαυμάσιων Εβραίων ηγετών, ραβίνων, ποιητών, σοφών, εμπόρων και επιχειρηματιών αντιπροσωπεύει μόνο ένα μέρος της ιστορίας του εβραϊκού λαού εδώ σε αυτή τη γη», είπε ο Χέρτζογκ.

«Πιστεύω ότι η σχέση μεταξύ των χωρών μας θα κριθεί από πράξεις που αντανακλούν πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις που είναι κοινές για όλους μας».

Το ταξίδι του Χέρτζογκ σηματοδοτεί την επίσκεψη υψηλού επιπέδου Ισραηλινού αξιωματούχου από τότε που ο πρώην πρωθυπουργός Ehud Olmert έκανε το ταξίδι το 2008 και θεωρείται σημαντικό βήμα προς την αναζωπύρωση της μακροχρόνιας σχέσης των δύο χωρών.

Τον  Χέρτζογκ υποδέχτηκε ο Ερντογάν και μια τιμητική φρουρά, καθώς και  μπάντα η οποία έπαιξε τον ισραηλινό ύμνο για πρώτη φορά από το 2008. Ο Χέρτζογκ και η σύζυγός του, Μιχάλ, φιλοξενήθηκαν από τον Ερντογάν  σε επίσημο δείπνο.

Τέτοια φαινομενική γλυκύτητα- Πόσο εύκολα φαίνεται ότι είναι ψεύτικο

Η τουρκο-ισραηλινή συμφιλίωση  θα ήταν κάτι καλό, με σημαντικά στρατηγικά οφέλη για το Ισραήλ. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η τουρκική συνεργασία στα σχέδια εξαγωγής φυσικού αερίου του Ισραήλ, αντί για αντίθεση. Συνολικά, μια ύφεση Ιερουσαλήμ-Άγκυρας θα ενίσχυε χρήσιμα την περιφερειακή σταθερότητα.

Ωστόσο είναι πολύ  δύσκολο να πιστέψεις ότι αυτό είναι αληθινό

Ο αντισημίτης Ερντογάν και οι σχέσεις του με την Χαμάς

Ο Ερντογάν είναι ένας αληθινά  πιστός αντισημίτης της παλιάς σχολής, που πιστεύει σε κλασικούς αντισημιτικούς μύθους όπως τα Πρωτόκολλα του Γέροντα της Σιών (όπου οι Εβραίοι ελέγχουν τους παγκόσμιους ομίλους τραπεζών και μέσων ενημέρωσης κ.λπ.).

Ειλικρινά μισεί το Ισραήλ και προτίμησή του είναι να ηγηθεί ενός πανισλαμικού συνασπισμού για να συντρίψει το Ισραήλ.

Ο ελεγχόμενος από το κράτος τύπος του Ερντογάν έχει οδηγήσει σε έναν επιθετικό, αντισημιτικό και αντι-ισραηλινό δημόσιο λόγο στην Τουρκία, με ξεκάθαρο στόχο την απονομιμοποίηση του Ισραήλ. Θα αλλάξει αυτό τώρα και πως;

Ο Ερντογάν συνεχίζει να ηγείται εκστρατειών κατά του Ισραήλ με κάθε ευκαιρία, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας επίθεσης στο Ισραήλ σχετικά με τις ταραχές στα σύνορα της Γάζας και άλλες συγκρούσεις με τους Παλαιστίνιους.

Η αγαπημένη του κατηγορία είναι η ισραηλινή «γενοκτονία» κατά των Παλαιστινίων και οι αγαπημένοι του Παλαιστίνιοι είναι οι ηγέτες της Χαμάς.

Ο Saleh al-Arouri, ανώτατος διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και αναπληρωτής πολιτικός αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης, δρα από την Τουρκία.

Σε μια σύνοδο κορυφής που ο Ερντογάν συγκάλεσε πριν από μερικά χρόνια στην Κωνσταντινούπολη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, συκοφάντησε το Ισραήλ για υποτιθέμενα  βασανιστήρια παλαιστίνιων παιδιών «όπως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με μεθόδους που θα έκαναν τους Ναζί να νιώθουν ντροπή».

Οι καλές σχέσεις του Ερντογάν με Ρωσία-Κίνα-Ιράν

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει να αποδυναμώνει σημαντικά τη δυτική στρατηγική συμμαχία με την προβληματική συνεργασία με τη Συρία, το Ιράν, την Κίνα και τη Ρωσία  παρά το γεγονός ότι η Τουρκία  ανήκει στο ΝΑΤΟ, ενώ δεν υφίσταται μηχανισμός για την αποβολή  της από την Συμμαχία.

Όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Ερντογάν τάχθηκε στο πλευρό της Τεχεράνης δηλώνοντας την υποστήριξη της Τουρκίας στο «ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα» της  και ψηφίζοντας επανειλημμένα κατά των κυρώσεων που είχαν ξεκινήσει οι Αμερικανοί κατά του Ιράν.

Οι τουρκικές τράπεζες συνεργάστηκαν ανοιχτά με τις ιρανικές τράπεζες για να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις. Το 2012, η ​​Τουρκία έσπασε την κάλυψη ενός ισραηλινού δικτύου κατασκοπείας στο Ιράν, ενώ  πιο πρόσφατα ο Ερντογάν απείλησε το Ισραήλ με πόλεμο για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Στο εσωτερικό, ο Ερντογάν έχει φυλακίσει περισσότερους δημοσιογράφους, δικαστές, απόστρατους  Στρατηγούς και ακαδημαϊκούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Κατασκευάζει 40.000 νέα κελιά φυλακής για να χειριστεί την υπερφόρτωση. Δημιουργεί ένα αυταρχικό σύστημα που ταιριάζει στις αυτοκρατορικές του φιλοδοξίες, ειδικά μετά την υποτιθέμενη απόπειρα «πραξικοπήματος» στην Τουρκία πριν από αρκετά χρόνια ,το οποίο μπορεί να κατασκευάστηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν για να δικαιολογήσει αυτή τη δρακόντεια καταστολή.

Η "τουρκική εισβολή" στην Ιερουσαλήμ

Επιπλέον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ηγήθηκε της "τουρκικής εισβολής" στην Ιερουσαλήμ. Επενδύει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε ισλαμικές ιεραποστολικές δραστηριότητες (dawah), ανακαίνιση μουσουλμανικών ιδρυμάτων, φυλλάδια για διακοπές και κοινωνική δικτύωση στην ανατολική Ιερουσαλήμ ,εξυμνώντας τους τρομοκράτες και καλώντας ρητά για βίαιη αντίσταση κατά του Ισραήλ. Κληρικοί που υποστηρίζονται από τους Τούρκους και άλλοι ριζοσπάστες ισλαμιστές  έχουν προκαλέσει  ταραχές στο Όρος του Ναού και  έχουν προβεί σε άλλες ανατρεπτικές δραστηριότητες.

Το Τουρκικό Προξενείο στην Ιερουσαλήμ και δύο τουρκικές ί κυβερνητικές υπηρεσίες (Mirasimiz και TIKA) εμπλέκονται άμεσα σε αυτή τη δραστηριότητ,. κατά τη δική τους παραδοχή, με πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Έμπιστος του Ερντογάν επιβλέπει προσωπικά μεγάλο μέρος αυτής της δραστηριότητας, η οποία περιλαμβάνει ταξίδια για νέους σε ριζοσπαστικά ισλαμικά συνέδρια στην Τουρκία και τη μεταφορά με λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ  ανδρών και γυναικών (γνωστοί ως Murabitun και Murabitat, αντίστοιχα) που παρενοχλούν έντονα Εβραίους επισκέπτες στο Har HaBayit (Όρος του Ναού).

Ως αποτέλεσμα, τουρκικές σημαίες κυματίζουν σήμερα παντού στην ανατολική Ιερουσαλήμ και σε περίοπτη θέση στο Όρος του Ναού επίσης.

Ο τουρκικός σκοπός δεν είναι καθόλου αθώος. Είναι η αποδυνάμωση της κυριαρχίας του Ισραήλ στην ιερή πόλη και η ενίσχυση της αξίωσης του Ερντογάν για ηγεσία του μουσουλμανικού κόσμου σε μια πορεία προς ένα παγκόσμιο ισλαμικό χαλιφάτο.

Σύμφωνα με ειδικούς της Ιερουσαλήμ και της Τουρκίας, όπως ο David Koren και ο Eytan Hay Cohen Yanarocak του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ και ο Seth J. Frantzman της The Jerusalem Post, έχει σημειωθεί σημαντική διάβρωση στο καθεστώς των βετεράνων μουχτάρ (αρχηγών αραβικών γειτονιών) και  των κοσμικών Παλαιστίνιων  ηγετών στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το κενό έχουν μπει  για να καλύψουν στοιχεία που ταυτίζονται με τη Χαμάς, τη βόρεια φατρία του Ισλαμικού Κινήματος στο Ισραήλ, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στο ευρύτερο πλαίσιο και ιδιαίτερα την Τουρκία.

Αν και είναι σημαντικό να μην υπερβάλλουμε την τουρκική απειλή, η παρέμβαση του Ερντογάν στην Ιερουσαλήμ πρέπει ξεκάθαρα να ελεγχθεί. Οι εμπρηστικές του δραστηριότητες στην πρωτεύουσα του Ισραήλ αγγίζουν τις βαθύτερες χορδές της ισραηλινής κυριαρχίας στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Τουλάχιστον, πρέπει να αποκλειστεί η ροή τουρκικών χρημάτων στην Ιερουσαλήμ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος βλέπει το Ισραήλ ως διαβατήριο για την έξοδο από την Δυτική απομόνωση

Το Ισραήλ γνωρίζει γιατί ο Ερντογάν αναζητά ξαφνικά φωτογράφιση με τον ισραηλινό πρόεδρο και υποθέτει κανείς, με τον πρωθυπουργό Naftali Bennett και τον υπουργό Εξωτερικών Yair Lapid, σύντομα, επίσης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται στις "χωματερές διεθνώς", με την κυβέρνηση Μπάιντεν και τους παγκόσμιους ηγέτες των επιχειρήσεων να αποφεύγουν την Τουρκία. Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε μεγάλο πρόβλημα. Ο Χέρτζογκ συγκεκριμένα, και το Ισραήλ ευρύτερα, είναι το teudat hechsher του Ερντογάν, το πιστοποιητικό κοσέρ του, το σήμα της ανανεωμένης αξιοπρέπειάς του.

Το Ισραήλ θα πρέπει να δώσει αυτό το χεσέρ στον Ερντογάν μόνο εάν ο Τούρκος δικτάτορας ξεκαθαρίσει τελείωςς την στάση του.

Το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλες ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας που επιβλέπουν τη νέα προσπάθεια να τα ξαναβρεί το Ισραήλ  με την Τουρκία, δίνουν μεγάλη  προσοχή σε όλα αυτά με αρκετή οξυδέρκεια.

Ο Ερντογάν ζητάει από τις ΗΠΑ να  αρθούν οι «άδικες» κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας

Ο Τούρκος Πρόεδρος από την άλλη  επιχειρεί να πουλήσει  στις ΗΠΑ τον αυτόκλητο ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ του φίλου του Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία

Στο πλαίσιο αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη αναφορικά με τις διπλωματικές εξελίξεις σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία,  ότι έχει έρθει η ώρα να αρθούν όλες οι «άδικες» κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του Ερντογάν, είπε επίσης στον Μπάιντεν ότι η Τουρκία αναμένει ότι το αίτημά της για αγορά 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου της θα οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Η Άγκυρα είχε αρχικά παραγγείλει περισσότερα από 100 αεροσκάφη F-35, κατασκευασμένα από τη Lockheed Martin Corp, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες απέβαλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα το 2019 αφού  η Άγκυρα προέβη στην αγορά των  ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Η Τουρκία χαρακτήρισε την κίνηση άδικη και ζήτησε αποζημίωση για την προκαταβολή 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε καταβάλλει

Το Reuters ανέφερε πέρυσι ότι η Άγκυρα είχε ζητήσει από την Ουάσιγκτον να αγοράσει 40  νέα F-16 της Lockheed Martin Block 70 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.

Η αγορά των S-400 από την Τουρκία έχει επίσης προκαλέσει επιπρόσθετες  κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ουάσιγκτον έθεσε στη μαύρη λίστα τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, τον επικεφαλής της, Ισμαήλ Ντεμίρ, και τρεις άλλους αξιωματούχους της.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επαφής  την Πέμπτη μεταξύ Μπάϊντεν-Ερντογάν, ο Λευκός Οίκος δεν ανέφερε ότι έγινε  συζήτηση για κυρώσεις ή  για το αίτημα της Τουρκίας σχετικά με τα F-16.

Ωστόσο, ανέφερε ότι ο Ερντογάν και ο Μπάιντεν μίλησαν  για ευκαιρίες ενίσχυσης των δεσμών, εκτός από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εδώ και δεκαετίες εταιρική σχέση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ έχει περάσει από άνευ προηγουμένου αναταραχή τα τελευταία χρόνια λόγω διαφωνιών για την πολιτική στη Συρία, στενότερους δεσμούς της Άγκυρας με τη Μόσχα, κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον κρατικής τουρκικής τράπεζας και διάβρωση δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Τουρκία να μην αγοράζει περαιτέρω ρωσικά όπλα. Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην αγορά μιας δεύτερης παρτίδας S-400 από τη Ρωσία, μια κίνηση που θα μπορούσε να επιδεινώσει τη διπλωματική ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το αίτημα για τα αεροσκάφη πιθανότατα θα δυσκολευτεί να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, όπου η εμπιστοσύνη προς την Τουρκία έχει κλονιστεί βαθιά τα τελευταία χρόνια.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αμερικανοί γερουσιαστές προέτρεψαν την κυβέρνηση Μπάιντεν τον Οκτώβριο να μην πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία και δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι ότι το Κογκρέσο θα εμποδίσει τέτοιες εξαγωγές.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ, διοχέτευση φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω Τουρκίας στην ΕΕ, υλοποίηση "Γαλάζιας Πατρίδας",  ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από την Τουρκία, άρση των αμυντικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ, προμήθεια νέων F-16 και εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων , αποτελούν τους  κύριους στόχους του Ερντογάν.

Είναι δεδομένο ότι η Τουρκία προσπαθεί να βγεί από την Διεθνή  απομόνωση με Δυτικές χώρες και χώρες της Μ.Ανατολής-Βορείου Αφρικής στην οποία έχει περιέλθει, προβαίνοντας σε κινήσεις επανασύνδεσης των σχέσεών του με τα ΗΑΕ, την Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποιεί ως σκαλοπάτι για να πλευρίσει τις ΗΠΑ και ΕΕ.

Ωστόσο εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν δύσκολα γίνεται πιστευτός για τις  "αγνές προθέσεις του"  από ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα τα τουρκικά ελεγχόμενα από τον ίδιο ΜΜΕ, ήταν ξεκάθαρα κατά των παραπάνω.

Οι εκλογές πλησιάζουν και αυτή η νέα πολιτική πιρουέτα του Ερντογάν αν δεν είναι συγκρατημένη , θα του κοστίσει στις κάλπες, αφού η τουρκική κοινή γνώμη είναι αντιδυτική στην πλειονότητά της.

Τέλος οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, τις οποίες η Άγκυρα δεν ακολουθεί, θα έχουν ως συνέπεια των μεγαλύτερη οικονομική ώσμωση Τουρκίας-Ρωσίας το επόμενο χρονικό διάστημα σε τουρισμό, διεθνείς αερομεταφορές, εμπόριο.

Συνεπώς για μια ακόμη φορά ο Ερντογάν κάνει  "Δυτικά ανοίγματα", τα οποία δεν θα έχουν τη συνέχεια σε βαθμό και έκταση που ο ίδιος θα ήθελε.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ