Ελληνοτουρκικά

ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Ουκρανία «καίγεται» και οι Τούρκοι το «χαβά» τους με προκλητική και παράνομη άσκηση στο Καστελόριζο

Η προσοχή όλης της διεθνούς κοινής γνώμης είναι στραμμένη αναμφίβολα στο Ουκρανικό ζήτημα, το οποίο μετά και την ενεργοποίηση των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας, οι οποίες τέθηκαν σε επιφυλακή, ο κόσμος κρατάει την αναπνοή του.

Αυτή την τόσο ευαίσθητη ωστόσο χρονική στιγμή η Άγκυρα προσπαθεί να προωθήσει την δική της ατζέντα. Μια ατζέντα ξεκάθαρα αναθεωρητική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό φάνηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε τόσο από τις κινήσεις της Τουρκίας σχετικά με την Συνθήκη του Μοντρέ όσο και από την επίθεση Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια και φυσικά από την επιστροφή στην τακτική των παράνομων NAVTEX που αμφισβητούν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Καταρχήν σχετικά με την επίθεση στο Νίκο Δένδια αυτή ήρθε δια στόματος Τσαβούσογλου όταν ο έλληνας υπουργός είπε τα αυτονόητα σε συνέντευξή του: «Μόνο επιζήμιο θα είναι για την Τουρκία να επιχειρήσει να αξιοποιήσει καιροσκοπικά την συγκυρία στην Ουκρανία και ενώ η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη στο ζήτημα της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων».

Οι εν λόγω δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ενώ ο «κόσμος είναι επικεντρωμένος στην τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία, ο φίλος μου ο Νίκος επικεντρώνεται στο χόμπι του, να συκοφαντεί την Τουρκία».

«Οι θέσεις τις οποίες ανέπτυξε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας στην σημερινή συνέντευξη του σε εβδομαδιαία εφημερίδα είναι σαφέστατες και ξεκάθαρες», τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την σημερινή ανάρτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως «στην παρούσα ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τον Δυτικό κόσμο, είναι πασιφανές ποιες χώρες σέβονται τις θεμελιώδεις αξίες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καταδικάζοντας τις έκνομες ενέργειες, και ποιες απέχουν, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των Διεθνών και Περιφερειακών Οργανισμών, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Παράλληλα σε μια νέα κίνηση αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας προχώρησε εκ νέου στην έκδοση παράνομης NAVTEX με αφορμή ελληνική αεροναυτική άσκηση στις 1 Μαρτίου νοτίως του Καστελορίζου, θέτοντας και πάλι θέμα αποστρατικοποίησης του ακριτικού ελληνικού νησιού.

Η πάγια θέση της Αθήνας ως προς το θέμα της αποστρατικοποίησης ή μη του Καστελορίζου συμπεριλαμβάνεται στην συνολική τοποθέτηση για τα Δωδεκάνησα όπου τονίζεται το εξής:

«Τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα "κατά πλήρη κυριαρχία" από τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ Ιταλίας και Συμμάχων, τον Απρίλιο του 1947. Περαιτέρω, οι διατάξεις της εν λόγω Συνθήκης προβλέπουν την αποστρατικοποίηση των νήσων αυτών: "Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωτικοποιηθώσι και θα παραμείνωσιν αποστρατιωτικοποιημέναι". Στα Δωδεκάνησα υφίστανται ορισμένες δυνάμεις εθνοφυλακής, οι οποίες έχουν δηλωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της συμφωνίας CFE.

Όσον αφορά τους τουρκικούς ισχυρισμούς για αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων, σημειώνεται ότι:

• Η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη Συνθήκη του 1947, η οποία, επομένως, αποτελεί "res inter alios acta" γι' αυτήν, δηλαδή ζήτημα που αφορά άλλα κράτη. Σύμφωνα δε με το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, "μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες" εκτός των συμβαλλομένων.

• Η πρόβλεψη περί αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσων έγινε μετά από αποφασιστική παρέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης και απηχεί τις πολιτικές σκοπιμότητες της Μόσχας εκείνη τη χρονική περίοδο. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι τα καθεστώτα αποστρατικοποίησης έχασαν το λόγο ύπαρξής τους με τη δημιουργία των συνασπισμών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ως ασύμβατα με τη συμμετοχή χωρών σε στρατιωτικούς συνασπισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, το καθεστώς της αποστρατικοποίησης έπαψε να εφαρμόζεται για τα ιταλικά νησιά Panteleria, Lampedusa, Lampione και Linosa, καθώς και για τη Δ. Γερμανία από τη μια πλευρά, και τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Αν. Γερμανία, Ουγγαρία και Φιλανδία από την άλλη πλευρά.

Πέραν των ανωτέρω, η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος στον κόσμο, δεν μπορεί να παραιτηθεί από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της για άμυνα σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών της ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειάς της. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που η Τουρκία, παραβιάζοντας κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο.»

Πέραν αυτού η Τουρκία προχώρησε και σε δεύτερη παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX) με την οποία δέσμευσε περιοχή νοτίως του Καστελορίζου, λίγο πολύ στον ίδιο χώρο όπου θα γίνει την Τρίτη η ελληνική άσκηση, για άσκηση Έρευνας και Διάσωσης στις 2 Μαρτίου, μία ημέρα μετά δηλαδή την ελληνική.

Να θυμίσουμε πως είναι πάγιος στόχος της Τουρκίας να πάρει από την Ελλάδα τον έλεγχο των επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο τουλάχιστον μέχρι τον 25ο μεσημβρινό.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές