Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί είναι κρίσιμες και ενδεικτικές για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις οι διερευνητικές επαφές στις 22 Φεβρουαρίου;

"Ο νέος γύρος διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα διεξαχθεί στις 22 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, δήλωσε το Σάββατο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι δύο "σύμμαχοι" του ΝΑΤΟ επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις διαφορές τους στη Μεσόγειο". Αυτό αναφέρει σε άρθρο του τουρκικό Ερντογανικό ΜΜΕ, το οποίο συνεχίζει αναφέροντας τα εξής:

"Οι γείτονες Τουρκία και Ελλάδα διαφωνούν για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστικών διεκδικήσεων για τη δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο, τον εναέριο χώρο, την ενέργεια, το εθνικά διχασμένο νησί της Κύπρου και το καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά από πενταετή παύση και μήνες εντάσεων, οι δύο χώρες συμφώνησαν πέρυσι να επαναλάβουν τις συνομιλίες σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε κοινό έδαφος και να επιτρέψουν την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων.

Αθήνα και Άγκυρα έχουν πραγματοποιήσει τρεις γύρους συνομιλιών από τότε, αλλά εξακολουθούν να απέχουν πολύ οι θέσεις τους

Οι δύο χώρες ξεκίνησαν διερευνητικές συνομιλίες για να συζητήσουν τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο στις 12 Μαρτίου 2002, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς λύση. Οι συνομιλίες πραγματοποιούνταν τακτικά μέχρι το 2016, αλλά δεν είχαν γίνει από τότε μέχρι το 2021 λόγω πολιτικών εικασιών και της απροθυμίας της ελληνικής πλευράς να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι διμερείς συζητήσεις συνεχίστηκαν με τη μορφή πολιτικών διαβουλεύσεων, αλλά δεν επέστρεψαν στο διερευνητικό πλαίσιο.

Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει απορρίψει αξιώσεις για τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, τονίζοντας ότι αυτές οι υπερβολικές αξιώσεις παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).

Οι Τούρκοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης των εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Αντί να επιλέξει να λύσει τα προβλήματα με την Άγκυρα μέσω διαλόγου, η Αθήνα αρνήθηκε, σε αρκετές περιπτώσεις, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επέλεξε να συσπειρώσει τις Βρυξέλλες για να λάβουν πιο σκληρή στάση κατά της Τουρκίας.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει πρόθεση να μπει σε κούρσα εξοπλισμών με τη γειτονική και σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, το αναπτυσσόμενο πρόγραμμα εξοπλισμών της Ελλάδας έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τα τουρκικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, εναντίον των οποίων η Γαλλία είναι από τα λίγα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν προσφέρει δημόσια υποστήριξη τους τελευταίους μήνες. Η Τουρκία χαρακτήρισε «μάταιες» τις κινήσεις εξοπλισμού της Ελλάδας.

Και οι δύο χώρες διαφωνούν επίσης για το καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο. Η Άγκυρα λέει ότι η Αθήνα, κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών, στρατιωτικοποιεί νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης. Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κάνει συχνές προειδοποιήσεις και ότι η Τουρκία θα κάνει δυνατή την προειδοποίηση σε ανώτατο επίπεδο εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις προκλήσεις της σχετικά με τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε επίσης την περασμένη εβδομάδα την Ελλάδα για στρατιωτικοποίηση νησιών κοντά στην ηπειρωτική Τουρκία. «Εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτό (τον οπλισμό των νησιών), θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών», είπε.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι αυτά τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τις Ειρηνευτικές Συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού υπό τον όρο ότι θα αφοπλιστούν και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτόν τον όρο της Συνθήκης τη δεκαετία του 1960"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε πρόσφατο άρθρο μας  αναφερθήκαμε στις  πολιτικοστρατιωτικές ενδείξεις που υποδηλώνουν  ότι η Τουρκία ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο και την πιθανότητα θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

Την προσπάθειά της αυτή η Τουρκία την κλιμακώνει μέρα με τη μέρα, αφενός με ανάλογες δηλώσεις για το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών μας , του Ερντογάν και των ΥΠΑΜ-ΥΠΕΣ-ΥΠΕΞ και αφετέρου αναβάζοντας τον πήχυ της έντασης στο Αιγαίο με συνεχείς παραβιάσεις του ΕΕΧ και του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών και εσχάτως με Drones.

Συνεπώς ο νέος γύρος διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας  που θα διεξαχθεί στις 22 Φεβρουαρίου στην Αθήνα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα , αφού η στάση της Τουρκικής αντιπροσωπείας  θα είναι περισσότερο ενδεικτική από ποτέ των προθέσεων της Τουρκικής πλευράς,  μετα το μπαράζ των τουρκικών αξιωσεων για  την αποστρατικοποίηση των νησιών μας διαστρεβλώνοντας για μια ακόμη φορά τις Διεθνείς Συνθήκες που επικαλείται και το Διεθνές Δίκαιο.

Η επισήμανση του Ερντογάν ότι το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών μας στο Αιγαίο σκοπεύει να το ανάγει σε ανώτερο επίπεδο προειδοποίησης από ότι μέχρι τώρα, παραπέμπει σε επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που ίσως μια πρόγευση πάρουμε στις επικείμενες διερευνητικές επαφές σε δύο ημέρες από σήμερα. 

Τα  τουρκικά τερτίπια της διπλωματίας είναι γνωστά σε εμάς και ουσιαστικά αποτελούν σχεδόν πάντα τον προάγγελο εξελίξεων.

Δεν θα αποτελούσε έκπληξη για εμάς, προκειμένου η Τουρκία να προλειάνει το έδαφος για μελλοντική αναγωγή του θέματος αποστρατικοποίησης των νησιών μας σε ανώτερο επίπεδο προειδοποίησης  και τελικά δημιουργία κρίσης με τη χώρα μας , να βρεθούμε πρό αρνητικών εξελίξεων στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών στις οποίες να αντιμετωπίσουμε εκτός από την συνήθη τουρκική αδιαλλαξία και πιθανά  τουρκικά τελεσίγραφα περί διακοπής των επαφών των επιτροπών Ελλάδας-Τουρκίας είτε μελλοντικά είτε και άμεσα ακόμη. 

Κλείνω λέγοντας ότι η πορεία της Ουκρανικής κρίσης και τυχόν επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα επηρεάσουν καταλυτικά τις τουρκικές επιδιώξεις επί του πεδίου, όχι όμως και τις διπλωματικές κινήσεις της Άγκυρας προκειμένου να επιδείξει διεθνώς ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν σέβεται και τηρεί τις Διεθνείς Συνθήκες.

Τώρα πως γίνεται η Τουρκία να έχει χωρικά ύδατα 12 νμ στη Μαύρη Θάλασσα και στο Αιγαίο να απειλεί την Ελλάδα με Casus Belli αν κάνει το ίδιο ακριβώς, αυτό είναι κάτι που μόνο η a la turka εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας προβλέπει!!

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...