Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ζοφερό προβλέπεται το 2022 με τα τουρκικά drone να ανεβάζουν κατακόρυφα τον αριθμό των υπερπτήσεων

Συνεχίζει να διατηρεί την ένταση η Τουρκία στην περιοχή του Καστελορίζου καθώς ετοιμάζει άσκηση στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Τα δύο τρίτα της περιοχής είναι σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας, ωστόσο το υπόλοιπο περνά σε ελληνικό κομμάτι, με τα όρια μάλιστα να φτάνουν στα 8,5 ναυτικά μίλια από το Φαληράκι της Ρόδου και στα 7,5 ναυτικά μίλια ανατολικά της πόλης της Ρόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο κομμάτι αυτό η περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία είναι παράνομη καθώς εκεί δεν έχει την σχετική δικαιοδοσία, κάτι που βέβαια είναι κάτι το οποίο δεν κάνει κανένα αυτί στην Άγκυρα να ιδρώνει και εν πολλοίς και από ότι γίνεται αντιληπτό ούτε και στην Αθήνα καθώς εδώ και πολύ καιρό πλέον κανένας υδρογραφικός σταθμός της Ελλάδας δεν εκδίδει αντιNavtex για τις αντίστοιχες τουρκικές που είτε μερικώς είτε ολοκληρωτικά «δεσμεύουν» περιοχές σε χώρους ελληνικής δικαιοδοσίας.

https://www.youtube.com/watch?v=uvyrHYg1I2E

Βέβαια μια τέτοια διαδικασία θα είχε ως αποτέλεσμα ένα αέναο γαϊτανάκι όπως γίνεται στην περίπτωση των οδηγιών προς ιπταμένους δηλαδή τις ΝΟΤΑΜ. Σε αυτό το κομμάτι ο αναλυτής που θα ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι θα διαπιστώσει πως οι περισσότερες ΝΟΤΑΜ που εκδίδει η Αθήνα είναι απαντήσεις σε παράνομες τουρκικές.

Η απάντηση στο γιατί δεν εκδίδονται πλέον ελληνικές αντιNAVTEX με την πρόφαση ότι οι ελληνικοί σταθμοί θα απαντούν μόνο σε περιπτώσεις μεγάλης σημασίας, όπως οι NAVTEX που εκδίδονταν για το Ορούτς Ρέις είναι κατά την άποψη του γράφοντος τουλάχιστον επιπόλαιη. Ειδικά σε μια φάση που η τουρκική επιθετικότητα φαίνεται και από ένα άλλο ποιοτικό χαρακτηριστικό.

Την Κυριακή η Τουρκία έστειλε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος να διαπράξει 4 υπερπτήσεις στις νησίδες Αστακίδα και Κανδελιούσσα, οι οποίες προστιθέμενες στις 18 που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο από τουρκικά μαχητικά κα UAV ανέρχονται σε 22. Αριθμό που δείχνει πως το 2022 η Άγκυρα θα είναι ακόμα πιο επιθετική καθώς όλο το 2021 είχε διαπράξει 48 υπερπτήσεις…

Για να επανέλθουμε στο θέμα των NAVTEX, οι ισχυρισμοί της Τουρκίας πως τα θαλάσσια σύνορα στα Δωδεκάνησα δεν είναι καθορισμένα είναι όχι απλά αίολοι αλλά έως και αστείοι..

Τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι σαφώς οριοθετημένα. Ειδικότερα:

- νοτίως της Σάμου, μεταξύ της Δωδεκανήσου και των τουρκικών ακτών, τα θαλάσσια σύνορα είναι οριοθετημένα βάσει της Συμφωνίας της 4ης Ιανουαρίου 1932 και του Πρωτοκόλλου της 28ης Δεκεμβρίου 1932 μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας. Η Ελλάδα υπεισήλθε ως διάδοχο κράτος στις σχετικές ρυθμίσεις των συμφωνιών αυτών, βάσει του άρθρου 14(1) της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων της 10ης Φεβρουαρίου 1947 που εκχωρεί την κυριαρχία των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

Οι όποιες αμφισβητήσεις της Τουρκίας αναφορικά με το ως άνω περιγραφόμενο υφιστάμενο καθεστώς, είναι αβάσιμες και αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Οι συμφωνίες οριοθετήσεως είναι απολύτως ισχυρές και δεσμεύουν την Τουρκία, ενώ για τις περιοχές ως προς τις οποίες δεν υπάρχει συμφωνία για το θαλάσσιο σύνορο εφαρμόζεται η αρχή της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής βάσει του εθιμικού δικαίου που ισχύει έναντι όλων.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ