Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ξέσπασμα κυβερνητικής κρίσης στην Τουρκία- Ο Ερντογάν ξεσπάει με απολύσεις αξιωματούχων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τον επικεφαλή της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που δείχνουν ότι ο ρυθμός πληθωρισμού του περασμένου έτους έφτασε στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 19 ετών, φθάνοντας στο 36,1%,  όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Sait Erdal Dinçer ήταν μόνο ο τελευταίος σε μια σειρά  απολύσεων, που είχαν σχέση με την οικονομία της χώρας από τον Ερντογάν, ο οποίος απέλυσε τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών από τον Ιούλιο του 2019.

Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει τα υψηλά επιτόκια, τα οποία πιστεύει ότι προκαλούν πληθωρισμό, το ακριβώς αντίθετο από τη συμβατική οικονομική σκέψη.

Ο αριθμός του πληθωρισμού του 2021 που δημοσίευσε ο Ντίντσερ εξόργισε τόσο το φιλοκυβερνητικό όσο και το αντιπολιτευόμενο στρατόπεδο.

Η αντιπολίτευση είπε ότι δεν ήταν αξιόπιστα τα όσα δημοσιοποίησε η κρατική στατιστική υπηρεσία για τον πληθωρισμό, υποστηρίζοντας ότι οι πραγματικές αυξήσεις του κόστους ζωής ήταν τουλάχιστον δύο φορές υψηλότερες.

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν φέρεται να επέκρινε  τη στατιστική υπηρεσία για τη δημοσίευση στοιχείων που θεωρούσε ότι υπερεκτιμούσαν την κλίμακα της οικονομικής δυσφορίας της Τουρκίας.

Ο Ντιντσέρ φαινόταν να αντιλαμβάνεται την επικείμενη μοίρα του.

«Κάθομαι σε αυτό το γραφείο τώρα, αύριο θα είναι κάποιος άλλος», είπε σε συνέντευξή του στην επιχειρηματική εφημερίδα Dünya νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Δεν πειράζει ποιος είναι ο πρόεδρος. Μπορείτε να φανταστείτε ότι εκατοντάδες συνάδελφοί μου θα μπορούσαν να απολαύσουν ή να παραμείνουν ήσυχοι σχετικά με τη δημοσίευση ενός ποσοστού πληθωρισμού πολύ διαφορετικό από αυτό που ισχύει;»

«Έχω ευθύνη απέναντι σε 84 εκατομμύρια ανθρώπους», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν δεν εξήγησε την απόφασή του να διορίσει τον Erhan Cetinkaya, ο οποίος είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών της Τουρκίας, ως νέος επικεφαλής της κρατικής στατιστικής.

«Αυτό απλώς θα αυξήσει την ανησυχία για την αξιοπιστία των δεδομένων, πέρα ​​από τις μεγάλες ανησυχίες σχετικά με τις ρυθμίσεις οικονομικής πολιτικής», δήλωσε ο Timothy Ash της BlueBay Asset Management σε αναφορά του προς τους πελάτες της εταιρείας του

Ο οργανισμός πρόκειται να δημοσιεύσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου στις 3 Φεβρουαρίου.

"Σηκωτός"... έφυγε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης 

Υπενθυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu δεν "κατάφερε να κλείσει ραντεβού" με τον Dincer τον μέχρι πρότινος επικεφαλή της  κρατικής στατιστικής  υπηρεσίας και τον απομάκρυναν "σηκωτό"  οι φρουροί ασφαλείας όταν προσπάθησε να εισέλθει στα κεντρικά γραφεία της στατιστικής υπηρεσίας στην Άγκυρα.

Κατηγόρησε  τότε την εν λόγω  υπηρεσία ότι «κατασκεύασε» τους αριθμούς για να κρύψει τον πραγματικό αντίκτυπο των πολιτικών της κυβέρνησης και την κατηγόρησε ως «όχι πλέον κρατικό ίδρυμα αλλά θεσμό του παλατιού», αναφερόμενος στο προεδρικό συγκρότημα του Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ερντογάν απέλυσε και τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Επίσης το Σάββατο, ο Ερντογάν διόρισε νέο υπουργό Δικαιοσύνης, ορίζοντας τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ σε αντικατάσταση του βετεράνου μέλους του κυβερνώντος κόμματος Abdülhamit Gul.

«Έχω παραιτηθεί από τα καθήκοντά μου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο υπηρετώ από τις 19 Ιουλίου 2017», έγραψε ο Γκιουλ στο Twitter.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου… που αποδέχτηκε το αίτημά μου», πρόσθεσε, χωρίς να εξηγήσει την απόφασή του.

Ο Αλί Μπαμπατζάν, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που αποχώρησε από το κυβερνών κόμμα AKP και ίδρυσε το Κόμμα Ντέβα, ανέβασε  σχετική ανάρτηση στο Twitter ρίχνοντας λάδι στη φωτιά  για τις "αλλαγές¨" του Ερντογάν

"Ο υπουργός Δικαιοσύνης αντικαθίσταται, ο πρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας TÜİK απολύεται πριν δημοσιευτούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Κανείς δεν ξέρει γιατί", ανέφερε

 "Η αυταρχική συμμαχία... συνεχίζει να βλάπτει τη χώρα", είπε, αναφερόμενος στο AKP και τον εθνικιστικό εταίρο του MHP.

Ένα άλλο προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε το Σάββατο προέτρεψε τις αρχές να αποτρέψουν τη διάδοση απειλών που προέρχονται από δραστηριότητες των μέσων ενημέρωσης που είναι ασυμβίβαστες με τις εθνικές και ηθικές αξίες ,το οποίο κατακρίθηκε ως λογοκρισία 

Η εφημερίδα της Κυβερνήσεως

"Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν όρισε τον Μπεκίρ Μποζντάγκ, μέλος του κυβερνώντος κόμματός του AK, υπουργό Δικαιοσύνης, και αντικατέστησε επίσης τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Στατιστικής TUIK, ανέφερε το Σάββατο η Εφημερίδα της κυβέρνησης", αναφέροντας ότι:

"Ο Bozdag, 56 ετών, είχε υπηρετήσει ως υπουργός Δικαιοσύνης υπό τον Ερντογάν μεταξύ 2013-2015 και 2015-2017, πριν ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός μέχρι το 2018, όταν ο ρόλος καταργήθηκε ως μέρος των συνταγματικών αλλαγών που έδωσαν στον Ερντογάν σαρωτικές εκτελεστικές εξουσίες."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλη  νομισματική κρίση, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει ακόμη υψηλότερα επίπεδα καταρίπτοντας το ρεκόρ των 20 τελευταίων  ετών , φθάνοντας  στο 47% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση Ερντογάν παραπαίει και η πτώση της ενδέχεται να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, ως απόρροια κοινωνικής έκρηξης η οποία υποβόσκει 

Η Τουρκική κοινωνία μοιάζει με καζάνι που βράζει

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή