Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ερντογάν απειλεί με κυρώσεις τα τουρκικά ΜΜΕ αν δημοσιεύουν περιεχόμενο αντίθετο με την πολιτική του

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε το Σάββατο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης με αντίποινα εάν διαδίδουν περιεχόμενο που πλήττει τις βασικές αξίες της χώρας, σε μια κίνηση που ενδέχεται να αποτελεί προοίμιο περαιτέρω λογοκρισίας στον τομέα, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην Official Gazette (τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως), δήλωσε ότι απαιτούνται μέτρα για την προστασία του "εθνικού πολιτισμού" της Τουρκίας και την αποτροπή του να επηρεαστεί αρνητικά η ανάπτυξη των παιδιών της "ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε επιβλαβές περιεχόμενο σε όλα τα γραπτά, προφορικά και οπτικά μέσα".

Ο Ερντογάν δεν διευκρίνισε ποιο είναι αυτό το περιεχόμενο, αλλά δήλωσε ότι θα ληφθούν νομικά μέτρα κατά "φανερών ή συγκαλυμμένων δραστηριοτήτων μέσω των μέσων ενημέρωσης που αποσκοπούν στην υπονόμευση των εθνικών και ηθικών μας αξιών και στη διατάραξη της οικογενειακής και κοινωνικής μας δομής".

Ο Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία εδώ και σχεδόν 20 χρόνια και έχει συχνά επικρίνει το περιεχόμενο των μέσων ενημέρωσης που δεν συνάδει με τις συντηρητικές ισλαμικές αξίες που πρεσβεύει το κόμμα του.

Η Τουρκία έχει επίσης προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε αύξηση της εποπτείας των μέσων ενημέρωσης, με περίπου το 90% των μεγάλων μέσων ενημέρωσης να ανήκουν πλέον στο κράτος ή να πρόσκεινται στην κυβέρνηση.

Οι δυτικοί σύμμαχοι και οι επικριτές της έχουν πει ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 για να φιμώσει επικριτικές φωνές και να διαβρώσει τα κοινωνικά δικαιώματα και την ανεκτικότητα.

Η κυβέρνηση έχει αρνηθεί κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα λόγω της σοβαρότητας των απειλών που αντιμετωπίζει η Τουρκία και ότι η ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης έχει αποκατασταθεί σε μια κάποτε έντονα κοσμική δημοκρατία.

Το ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό όργανο RTUK έχει σαρωτική εποπτεία σε όλο το διαδικτυακό περιεχόμενο, το οποίο έχει επίσης τη δυνατότητα να αφαιρεί περιεχόμενο.

Έχει επιβάλει πρόστιμα σε τηλεοπτικούς σταθμούς για υλικό που, όπως λέει, παραβιάζει τις τουρκικές αξίες, όπως μουσικά βίντεο που έχει χαρακτηρίσει "ερωτικά", αναφορές σε ΛΟΑΤΚΙ ή περιεχόμενο που θεωρεί ότι προσβάλλει τον πρόεδρο.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν διωχθεί βάσει του τελευταίου νόμου, συμπεριλαμβανομένης της Σεντέφ Καμπάς, μιας γνωστής δημοσιογράφου που φυλακίστηκε την περασμένη εβδομάδα εν αναμονή της δίκης της, αφού δημοσίευσε μια παροιμία για το παλάτι του Ερντογάν στον λογαριασμό της στο Twitter και την επανέλαβε σε τηλεοπτικό κανάλι της αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ