Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ισραηλινή «ρουκέτα» στην καρδιά του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτούν οι επόμενες ημέρες νοτίως της Κρήτης καθώς όπως αποκαλύπτει το Πενταπόσταγμα, μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ θα ασκούνται σε δύο δεσμευμένες από την Αθήνα περιοχές μέχρι και τις 21 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την NAVTEX ΗΑ28 που εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου της ελληνικής υδρογραφικής υπηρεσίας δεσμεύτηκαν για δραστηριότητες του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού δύο περιοχές για τις εξής ημερομηνίες: 6 Ιανουαρίου, 7 Ιανουαρίου, 10 έως 14 Ιανουαρίου, 17 έως 21 Ιανουαρίου.

Η υπόθεση όμως αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς η ανατολική περιοχή είναι στην καρδιά του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Μέχρι και την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές το βράδυ της Πέμπτης η Τουρκία δεν είχε αντιδράσει με κάποια αντιNAVTEX κάτι που η Άγκυρα συνηθίζει για ασκήσεις σε αυτή την περιοχή τους τελευταίους μήνες. Σημάδι ότι η Τουρκία μπροστά στην στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ αποδέχεται σιωπηρά αυτό που δεν αποδέχεται δημοσίως. Την Ελληνική δικαιοδοσία στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει κανονιστεί κάποια συνεκπαίδευση με ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις χωρίς αυτό να αποκλείεται για τις επόμενες ημέρες, ενώ είναι πολύ πιθανό έως σχεδόν σίγουρο ότι οι ισραηλινοί θα συνεκπαιδευτούν με την ομάδα μάχης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Χάρι Τρούμαν» που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα αναμένεται και αντίδραση της Άγκυρας στις επισκέψεις που πραγματοποίησαν τόσο ο πρωθυπουργός στη Λήμνο και τον Άη Στράτη όσο και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς τις προηγούμενες ημέρες στο Καστελόριζο και χθες στη φρεγάτα «Αιγαίο» που εκτελούσε χρέη πλοίου «φυλακής σκοπούντος» στο Βόρειο Αιγαίο.

Η Τουρκία δέχεται απανωτά πλήγματα και σε πολιτικό επίπεδο με το τελευταίο από αυτά να έρχεται από Γαλλία.

Η Γαλλία θεωρεί πως ενώ έχει συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη να υπάρξει ένας διάλογος Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας σε σχέση με θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ή η ΕΕ θα πρέπει να επιδείξει αυστηρότητα σε σχέση με τη συμπεριφορά της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο και σε σχέση με την Κύπρο.

Όπως ανέφερε γαλλική κυβερνητική πηγή σε δημοσιογράφους με την ευκαιρία της έναρξης της Γαλλικής Προεδρίας, η Γαλλία έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κυρώσεων. Όπως είπε, υπάρχει το ενδεχόμενο κυρώσεων ως υπόθεση εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Τα κράτη μέλη συμφώνησαν «πως θέλουμε να υπάρξει συζήτηση για θέματα όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και θέματα όπως οικονομικές σχέσεις και το εμπόριο», όμως «πρέπει να είμαστε αυστηροί με την Τουρκία αναφορικά με τη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο και σε σχέση με την Κύπρο».

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ