Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ξεκίνησε το γλέντι-Γαλλικός πέλεκυς για την Τουρκία! Ο Μακρόν στοχεύει στην Άγκυρα από την Γαλλική προεδρία της ΕΕ

Η Γαλλία θεωρεί πως ενώ έχει συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη να υπάρξει ένας διάλογος Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας σε σχέση με θέματα κοινού ενδιαφέροντος, η ΕΕ θα πρέπει να επιδείξει αυστηρότητα σε σχέση με τη συμπεριφορά της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο και σε σχέση με την Κύπρο.

Όπως ανέφερε γαλλική κυβερνητική πηγή σε δημοσιογράφους με την ευκαιρία της έναρξης της Γαλλικής Προεδρίας, η Γαλλία έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κυρώσεων. Όπως είπε, υπάρχει το ενδεχόμενο κυρώσεων ως υπόθεση εργασίας.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν «πως θέλουμε να υπάρξει συζήτηση για θέματα όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και θέματα όπως οικονομικές σχέσεις και το εμπόριο», όμως «πρέπει να είμαστε αυστηροί με την Τουρκία αναφορικά με τη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο και σε σχέση με την Κύπρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα Γάλλος σύμβουλος τα είχε.. σούρει στην Τουρκία και πάλι, όπως έγραψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Υπενθυμίζεται πως σφόδρα ενοχλημένος παρουσιάστηκε ο "σουλτάνος" σε ερώτηση μετά την επιστροφή του από την Ρώμη τον Νοέμβριο σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, την αγορά αεροπλάνων Rafale και φρεγατών από τη Γαλλία και την συμφωνία συνεργασίας με την Ελλάδα σε ορισμένες πτυχές σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης. 

"Έχουμε πει τόσο στον κ. Μπάιντεν όσο και στον Μακρόν για αυτό το θέμα. Είπαμε: τι είναι αυτό στην Αλεξανδρούπολη; Η ίδρυση μιας τέτοιας βάσης εδώ ενοχλεί σοβαρά εμάς, τους ανθρώπους μας. Σχετικά με αυτό, ο Μακρόν δεν μπορούσε να το κατέχει και είπε για τα Rafale, «Έχουν λεφτά». Κι εγώ του είπα: «Κοίτα, σε απατούν. Δεν έχουν λεφτά. Ξέρω μόνο ότι χρωστάνε στη Δύση 400 δισεκατομμύρια ευρώ ». «Έχουν χρήματα», είπε. Όλα είναι για τα λεφτά! Υπάρχει βέβαια και το θέμα της βάσης. Όμως η μόνη μας ανησυχία με αυτές τις εξελίξεις είναι ότι εμείς ως Τουρκία θα είμαστε δυνατοί" είπε ο Ερντογάν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ