Ελληνοτουρκικά

Τι επιπτώσεις θα δούμε από την εκτόξευση του Turksat 5B σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο-Επεκτείνεται η εμβέλεια των τουρκικών UAV ( SATCOM)

Εκτοξεύθηκε τελικά την Κυριακή, ο τουρκικός δορυφόρος Turksat 5B, παρ' όλη την προσπάθεια Ελληνοαμερικανών και Αρμενίων στις ΗΠΑ για να ακυρωθεί.

Ο τουρκικός δορυφόρος θα παρακολουθεί , ολόκληρη την  Μέση Ανατολή, το Περσικό Κόλπο, την Ερυθρά Θάλασσα, την Μεσόγειο, την Βόρεια και Ανατολική Αφρική, την Νιγηρία, την  Νότια Αφρική και τις  γειτονικές χώρες.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την εκτόξευση ως μια ακόμη «στιγμή υπερηφάνειας για την Τουρκία και το τουρκικό έθνος».

"Σήμερα, εκτοξεύσαμε τον Turksat 5B, τον πιο ισχυρό και υψηλότερης χωρητικότητας δορυφόρο επικοινωνίας της χώρας μας, στο διάστημα. Σε αυτό το δορυφορικό έργο, επιλέξαμε επίσης τον πύραυλο Falcon 9 του Space X", είπε ο Ερντογάν.

Η ουσία όμως της εκτόξευσης αφορά  την δραστική επέκταση του εύρους δράσης των τουρκικών drones, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με πυραύλους μέσω συστήματος SATCOM, κάτι που σίγουρα αφορά και τις αμερικανικές δυνάμεις σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη.

https://twitter.com/ANCA_DC/status/1472072995065761795

Την ενόχληση για το θέμα προς τις αμερικανικές αρχές, είχε κάνει το ελληνομερικανικό συμβούλιο και οι Αρμένιοι, δείχνοντας σε υπηρεσίες των ΗΠΑ, ποια είναι ουσιαστικά τα σχέδια της Άγκυρας, με την επέκταση του βεληνεκούς των τουρκικών UAV, τα οποία σκοπεύουν να δράσουν ειδικά στην Α.Μεσόγειο.

Ωστόσο η γραφειοκρατία στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, και άλλοι παράγοντες εντός ΗΠΑ επέτρεψαν  στην Τουρκία να απειλήσει στην Α.Μεσόγειο ξεκάθαρα, διότι περί αυτού πρόκειται.

Θέση για το θέμα αυτό είχε πάρει εδώ και μεγάλο διάστημα,  ο γνωστός Αμερικανός ειδικός Michael Rubin,ο οποίος είχε προειδοποιήσει για ραγδαίες εξελίξεις στα σχέδια της Τουρκίας στα Κατεχόμενα και άλλες περιοχές, τα οποία έχουν ένα όριο για την δύση που ετοιμάζει σαφώς την δική της αντίδραση σε όλα αυτά.

“Καθώς έχει αναβαθμίσει το Λευκόνικο, έχει μετακινήσει πολλά drone Bayraktar-TB2 σε αυτό.

Ο Ερντογάν, που εδώ και καιρό στοχεύει εναντίον του Ισραήλ και της Αιγύπτου, επιδίωξε να “εισχωρήσει” στον Λίβανο και τη Γάζα, με την νέα του βάση drone στην κατεχόμενη Κύπρο, θα επεκτείνει τις βλέψεις του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ και ο μετριοπαθείς αραβικός συνασπισμός πρέπει να περιμένουν σύντομα την τουρκική επιθετικότητα και νέες παραβιάσεις”, είχε αναφέρει ο Ρούμπιν τον Μάιο του 2021.

Αυτές οι κινήσεις των Τούρκων, δεν έχουν ξεφύγει από την προσοχή της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας, ειδικά στο τομέα του πολεμικού ναυτικού, και εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα έχουμε “απάντηση” με την αγορά ή ενοικίαση εξοπλισμένων μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων είτε από Ισραήλ , είτε από άλλη χώρα.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο τουρκικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα Aksungur (UAV) του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, με ουριαίο αριθμό TCB881, μετακινήθηκε στη Ναυτική Αεροπορική Βάση Dalaman στη Μούγκλα, μια ανάσα από τα Δωδεκάνησα, ενδεικτικό των προκλητικών σχεδίων της Άγκυρας στην περιοχή.

Οι Τούρκοι φέρονται να έχουν “μαρκάρει” σοβαρά, την τεράστια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, στην οποία επιθυμούν να μας προκαλέσουν με ωμό τρόπο πιθανότατα, έχοντας όμως διττό στόχο:

Πρώτον, την παρεμπόδιση κάθε έρευνας ή εξόρυξης υδρογονανθράκων από Ελλάδα ( νότια της Κρήτης) και Κύπρο.

Δεύτερον, την τοποθέτηση “εμποδίων” στην οποιαδήποτε μετακίνηση ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Μεγαλόνησο.

Το Τουρκικό Ναυτικό διαθέτει αυτή τη στιγμή δέκα UCAV TB-2 Bayraktar, δύο UAV ANKA-S και τέσσερα UAV ANKA-B στην δύναμη του.

Η Τουρκία απειλεί ξεκάθαρα ολόκληρη την Α.Μεσόγειο και όλες τις χώρες της περιοχής, ασκώντας την γνωστή νεο-Οθωμανική πολιτική της, για αυτό και εκτιμάται ότι ήρθε η ώρα να ενεργοποιηθούν όλοι, εντός Μεσογείου και εκτός το ταχύτερο δυνατό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ