Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

"Τρώγεται" με τα τα ρούχα της η Τουρκία για την επέκταση του ελληνικού φράχτη στον Έβρο

Δεν... καλάρεσε στην Τουρκία η απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τον φράχτη στις Φερές Έβρου κατά 26 χλμ, κάτι που αποτυπώνεται και στον τουρκικό τύπο. 

Πιο συγκεκριμένα, οι Τούρκοι φαίνεται να ενοχλούνται από τις δηλώσεις Θεοδωρικάκου, όπου κατηγόρησε την Άγκυρα για τον ρόλο της στα γεγονότα του Έβρου τον Μάρτιο του 2020, με την ενορχηστρωμένη επίθεση μεταναστών στα σύνορα μας με τις ευλογίες του Ερντογάν.

Πιο αναλυτικά, ο τουρκικός τύπος αναφέρει τα εξής:

«Ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε σε δήλωσή του ότι θα επεκτείνουν τον συνοριακό φράχτη με την Τουρκία στα βορειοανατολικά της χώρας κατά 26 χιλιόμετρα.

Μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής, ανακοίνωσε ότι εκτός από την επισκευή του υφιστάμενου φράχτη κοντά στην πόλη Καστανιές στο βόρειο Έβρο, θα ανεγερθούν επιπλέον 26 χιλιόμετρα φράχτη σε επιλεγμένα σημεία στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την πόλη Φέρες.

Είπε ότι τα μέτρα αυτά θα προστατεύσουν τα ελληνικά σύνορα και θα αποτρέψουν τις παράνομες μεταναστευτικές ροές από πλευράς Τουρκίας.

Ο Έλληνας υπουργός είπε συγκεκριμένα: «Το τι συνέβη στον Έβρο το Μάρτιο του 2020 είναι πλέον γνωστό σε όλους. Δεν ήταν μια αυθόρμητη απόπειρα παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων στο ελληνικό έδαφος, αλλά μια οργανωμένη επιχείρηση των τουρκικών Αρχών, οι οποίες, χρησιμοποιώντας παράνομους μετανάστες, είχαν την σαφή πρόθεση να παραβιάσουν μαζικά τα ελληνικά σύνορα», κατηγορώντας την Άγκυρα για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι ο αριθμός των λαθρομεταναστών που προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα τους την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν μικρότερος από ό,τι σήμερα και ότι η κατάσταση αυτή "τους ώθησε να λάβουν προφυλάξεις".

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα αποφάσισε να αυξήσει τις συνοριακές δυνάμεις της προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις και να αυξήσει τις αποτρεπτικές της δυνατότητες.

Αντίστοιχα, ο αριθμός των συνοριοφυλάκων θα αυξηθεί με 550 άτομα, εκ των οποίων τα 250 θα αναπτυχθούν στην Αλεξανδρούπολη και τα υπόλοιπα στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ελληνικές κινήσεις για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών

Υπενθυμίζουμε πως χθες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφέρθηκε και σε επιπλέον ενέργειες που κάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία:

  • Από τον Απρίλιο ως τα τέλη Νοεμβρίου απετράπη η είσοδος σε 143.472 άτομα ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν 98.798 άτομα.
  • Λόγω αύξηση της πίεσης προχωρά και η αύξηση της ικανότητας αποτροπής. Το 2022 θα ενισχυθεί η δύναμη των συνοριοφυλάκων με 550 άτομα από τους οποίους 250 θα τοποθετηθούν στην Αλεξανδρούπολη και οι υπόλοιποι 300 στους τρεις νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας. Εκπαίδευση του προσωπικού Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα (συνοριακός έλεγχος και συνοριακή φύλαξη, διαβατηριακός έλεγχος, πλαστότητα εγγράφων, ανάλυση κινδύνου, Ταυτοποίηση Υπηκοότητας (screening), Αφενημέρωση (debriefing), προστασία Ανθρώπινων και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, εκμάθηση ξένων γλωσσών).
  • Ανακαίνιση/ανακατασκευή του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) Ορεστιάδας.
  • Επέκταση του αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης στο παραποτάμιο τμήμα των Ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή του Έβρου και διασύνδεση των Περιφερειακών Κέντρων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης.
  • Ενίσχυση σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και μέσα (οχήματα διαφόρων τύπων, θερμικές κάμερες, συσκευές ανίχνευσης καρδιακών παλμών, συστήματα CCTV, κινητή μονάδα σάρωσης οχημάτων για τον εντοπισμό τυχόν κρυμμένων παράνομων μεταναστών). Ειδικότερα, όσον αφορά τα οχήματα, έχουν διατεθεί στις δύο Δ. Α. τον τελευταίο χρόνο περισσότερα από 230 καινούργια οχήματα διαφόρων τύπων, μέσω χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια (Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας – ΙΣΦ).

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στην Επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός τόνισε ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία με την Frontex και την EUROPOL. «Δεν εφησυχάζουμε και παραμένουμε σε συνεχή ετοιμότητα και επαγρύπνηση Παρακολουθούμε καθημερινά και με την απαραίτητη προσοχή την κατάσταση στο επιχειρησιακό πεδίο. Αξιολογούμε κάθε πληροφορία, αναλύουμε όλα τα δεδομένα και αναπροσαρμόζουμε, όποτε αυτό απαιτείται, τα επιχειρησιακά μας σχέδια», επεσήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ