Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Στοχοποιούν το Καστελόριζο με NAVTEX-Στήνεται σκηνικό κρίσης με το Oruc Reis να κάνει “έρευνες” μεταξύ Κρήτης-Κύπρου

Μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή δήλωση του ΥΕΞ Ν.Δένδια προς όλους του βουλευτές και κόμματα στην Βουλή, λόγω των επικείμενων εξελίξεων.

«Σας ζητώ ενότητα μπροστά στην επαρκή απειλή και ομοψυχία απέναντι στο casus belli. Αυτά αποτελούν την ισχυρή εθνική ασπίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ξέροντας καλά τι  έρχεται το επόμενο διάστημα.

Το εσωτερικό της Τουρκίας “βράζει” στην κυριολεξία με την ακραία φτώχεια για αυτό και ο Τούρκος πρόεδρος, ετοιμάζει αυτό που ξέρει πάρα πολύ καλά και έχει σχέση με πιθανή πρόκληση κρίσης, με στόχο σαφώς τον προσανατολισμό των Τούρκων πολιτών που δεν έχουν πλέον να φάνε.

Με αφορμή ελληνική στρατιωτική άσκηση η Τουρκία θέτει θέμα ξανά αποστρατικοποίησης του Καστελόριζου, ενώ ισχυρίζεται ότι στην περιοχή μόνο αυτή έχει δικαιοδοσία έκδοσης οδηγιών προς ναυτιλλομένους (navtex).

Ο στόχος της Άγκυρας είναι σαφής και έχει ως κύρια επιδίωξη την πρόκληση εμποδίων στις έρευνες στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.  

Τουρκική ανακοίνωση :

TURNHOS N/W : 1195/21(Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 16-12-2021 23:35)TURNHOS N/W : 1195/21
MEDITERRANEAN SEA
1. IRAKLEIO NAVTEX STATION MESSAGE NUMBER HA39-912/21 PROMULGATED ON 15 DEC 21 COVERING A REGION IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA, IS A VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF CASTELLORIZO ISLAND SET BY THE 1947 PARIS PEACE TREATY.
2. CANCEL THIS MESSAGE 201100Z DEC 21.

Επίσης, ο Υδρογραφικός Σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX, ανανεώνοντας προηγούμενη με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας σεισμογραφικές(!) έρευνες από το Oruc Reis έως τις 22 Ιανουαρίου!

Το σκηνικό συμπληρώνει πρόσφατη τουρκική απειλή για την αποστολή στολίσκου τους κοντά στο Καστελόριζο, μετά από ανακοίνωση του ελληνικού επιτελείου για ασκήσεις στην περιοχή αυτή, πράγμα βέβαια που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, αλλά είναι όπως όλα δείχνουν σε αναμονή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν όλα αυτά, δεν συνιστούν σημαντική ένταση στην περιοχή μας από πλευράς των Τούρκων, τότε τι ακριβώς έχουμε, αφού η Άγκυρα συνεχίζει να απειλεί συνεχώς της χώρα μας τόσες μέρες;

Αυτό που αξίζει να αναφέρει κανείς είναι ότι, μπορεί οι Τούρκοι να έχουν επιλέξει να πιέσουν τον ελληνισμό στην Κύπρο, αυτό δεν σημαίνει πως ξεχνούν και άλλα «ευαίσθητα» σημεία όπως το Καστελόριζο.

Επί της ουσίας η Άγκυρα πιθανόν να επιχειρήσει  να αποκόψει το Καστελόριζο, ενώ θέλει να έχει στρατιωτική παρουσία από Κρήτη-Καστελόριζο έως την Κύπρο, με ταυτόχρονη παρουσία ερευνητικών πλοίων και πλωτών γεωτρύπανων, σε ένα "βρώμικο" σχέδιο να σταματήσει κάθε ενέργεια ξένης εταιρείας.

Δεν είναι τυχαίο που κάθε λίγο, ο Χουλουσί Ακάρ επιτίθεται  στην Ελλάδα προτάσσοντας πάντα το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλες οι κινήσεις της Τουρκίας δείχνουν πως δεν είναι διατεθειμένη για «ήρεμες γιορτές», για αυτό και θέλει τα ελληνικά νησιά «ξεγυμνωμένα» από κάθε είδους άμυνας.

Επειδή η Ελλάδα όπως το έπραξε μέχρι τώρα, και δεν πρόκειται να το πράξει ούτε και στο ορατό μέλλον, μη σταματώντας  να έχει ισχυρή παρουσία στα νησιά μας, ενδεχομένως μια ξεκάθαρα αναθεωρητική Τουρκία, να επιλέξει ως επόμενο πεδίο, την πρόκληση ενός καλά προετοιμασμένου “ επεισοδίου από Κρήτη έως Κύπρο, το οποίο ευρίσκεται στα συρτάρια του τουρκικού γενικού επιτελείου εδώ και μεγάλο διάστημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Μετά τις Κορβέτες έρχεται ορυμαγδός οπλικών συστημάτων από την ΕΕ και για την Ελλάδα-Το Γαλλικό σχέδιο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα εξόχως σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, που είναι η  υλοποίηση του Γαλλικού σχεδίου, που...