Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αυτό είναι το τουρκικό σχέδιο για αποστρατικοποίηση των νησιών μας

Το τουρκικό ΥΠΑΜ δια του εκπροσώπου του Ταγματάρχη Pinar  Kara, προέβη σε πληροφόρηση των Τουρκικών ΜΜΕ για διάφορα   θέματα που αφορούν τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) , μεταξύ των οποίων είναι εξοπλιστικά θέματα σε σχέση με τις ΗΠΑ, η αντιμετώπιση της οργάνωσης FETO, καθώς και θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κυριότερα των οποίων είναι τα εξής:

Υπογραμμίζοντας ότι oi TEΔ θα συνεχίσουν να προστατεύουν  τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας στη νήσο Κύπρο σύμφωνα με τις διεθνείς εγγυήσεις και τις συμφωνίες συμμαχίας είπε:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 "Η Ελλάδα συνέχισε με τα στρατιωτικά  θαλάσσια και αεροπορικά μέσα της  από τις αρχές του 2021 την δράση της, διαπράτοντας  2.321 παραβιάσεις σε αποστρατικοποιημένα νησιά. Η Ελλάδα συνεχίζει την προκλητική της στάση με συνεχείς ανακοινώσεις NAVTEX/NOTAM/NOTMAR.

Με βάση το τουρκοελληνικό Μνημόνιο Συνεννόησης του 1988, παραβίασε το  μορατόριουμ 59 φορές, το  οποίο περιλαμβάνει την αποφυγή ασκήσεων-εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια των εορτών-αργιών"

Δηλώνοντας ότι η Ελλάδα επιδεικνύει απάνθρωπες πρακτικές κατά των μεταναστών που αντιβαίνουν στις κοινές αξίες και τις παγκόσμιες αρχές που η Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται, ο Kara είπε: «Συνεχίζει να απωθεί μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στο Αιγαίο και δεν διστάζει να καταστρέψει τα στοιχεία και προσπαθεί να κρύψει την παρανομία του».

Καταπολέμηση FETO

Σημειώνοντας ότι όλες οι μονάδες του Υπουργείου συνεχίζουν να πολεμούν αποφασιστικά το FETO υπό το φως νέων πληροφοριών, εγγράφων και δεδομένων, που δείχνουν την απαραίτητη ευαισθησία, ο Kara είπε, «24253 άτομα έχουν απολυθεί από τις 15 Ιουλίου 2016 και η διοικητική διαδικασία συνεχίζεται.

Τονίζοντας ότι ο αγώνας του τουρκικού ΥΠΑΜ κατά του Covid-19 συνεχίζεται με έμφαση , ο Kara είπε: "Η εμβολιαστική δραστηριότητα του 98% του ενεργού και υπόχρεου προσωπικού έχει ολοκληρωθεί. Ταυτόχρονα, το υπουργείο συμβάλλει επίσης στην καταπολέμηση της επιδημίας με την παραγωγή διαφόρων υλικών  υγειονομικού  και παράδοσής τους στη χώρα και στο εξωτερικό". 

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις

Πηγές του  τουρκικού ΥΠΑΜ   έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις απαντώντας στο ερώτημα για τη «συγκέντρωση δυνάμεων» που πραγματοποίησαν  οι ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη:

"Οι εν λόγω αποστολές των ΗΠΑ είναι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Επιχείρησης "Atlantic Resolve". Αυτές οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται από το 2014. Η στρατηγική μεταφορά  που έγινε  στην Αλεξανδρούπολη από τις ΗΠΑ είναι  δραστηριότητα που πραγματοποιείται στα πλαίσια επιμελητείας με αποδέκτη Βαλτικές χώρες. Τα παραπάνω συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή ασφάλεια των ΗΠΑ.

F-16 & F-35

Με την πληροφορία ότι το θέμα της προμήθειας F-16 από τις ΗΠΑ πήγε στο Κογκρέσο, πηγές του υπουργείου για το ερώτημα καθώς και  για τις συνομιλίες για τα F-35 ανέφεραν:

«Έχουμε παραδώσει το αίτημά μας στην αμερικανική πλευρά. Είναι υπό αξιολόγηση. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το θέμα όταν πάει στο Κογκρέσο»

Υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη συνάντηση για τα F-35 πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 27 Οκτωβρίου, πηγές ανέφεραν ότι «η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ στις αρχές του 2022». 

PKK

Όταν ρωτήθηκαν για τους ισχυρισμούς ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG», αξιωματούχοι του υπουργείου είπαν, «Η δυσφορία μας για αυτό το θέμα έχει εκφραστεί πολλές φορές από διάφορες αρχές του κράτους μας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου μας. Πολλές κλήσεις έχουν έγινε για αυτό το θέμα, αλλά καμμία νέα εξέλιξη και αλλαγή στο πρόβλημα δεν είναι ορατή». 

Σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι «η τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG απελευθέρωσε τρομοκράτες του DAESH από τις φυλακές», πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι «πολλά άρθρα του  Τύπου ανέφεραν  ότι η τρομοκρατική οργάνωση απελευθέρωσε μέλη του DAESH στις φυλακές, είτε έναντι χρημάτων είτε για να τα χρησιμοποιήσει για τους δικούς τους σκοπούς

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Η Τουρκία δια μέσου του ΥΠΑΜ τηρεί στοιχεία για την στρατιωτική παρουσία, ασκήσεις και λοιπές δραστηριότητες στο Αιγαίο και τα νησιά μας.

Αποδεικνύεται ότι η ρητορική της Άγκυρας για υποθετικές στρατιωτικές  παραβιάσεις από την Ελλάδα  του καθεστώτος συνθηκών που προβλέπουν πάντα σύμφωνα με την Τουρκία  την αποστρατικοποίηση των νησιών μας, δεν είναι αποσπασματική και φευγαλέα, αλλά έχει υπόβαθρο αναφορικά με τους σκοπούς που επιδιώκει

Αυτό διαφαίνεται από το γεγονός ότι το τουρκικό ΥΠΑΜ αναφέρεται αριθμητικά σε φίλιες  στρατιωτικές δραστηριότητές μας στο Αιγαίο και τα νησιά μας, κατηγορώντας επί πλέον τη χώρα μας για καταπάτηση του μορατόριουμ του 1988 Γιλμάζ-Παπούλια, που  περιλαμβάνει την αποφυγή ασκήσεων-εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια των εορτών-αργιών.

Από τα παραπάνω εκτιμούμε ότι η Τουρκία αν ποτέ καθίσει σε τραπέζι διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία που αναφέρει στο παρόν , προκειμένου να πείσει ότι η χώρα μας παραβιάζει συστηματικά της συνθήκες, που σύμφωνα με την ίδια, προβλέπουν αποστρατικοποίηση των νησιών μας

Βέβαια ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ  ο οποίος υπέρκειται όλων των συνθηκών, στο άρθρο 51, περί νομίμου άμυνας, δικαιολογεί απόλυτα την Ελλάδα, αφού η Τουρκία απειλεί συνεχώς τα νησιά μας , έχοντας απέναντι τους μια ολόκληρη Στρατιά, την Στρατιά Αιγαίου, καθώς και πληθώρα αεροναυτικών δυνάμεων και αποβατικών σκαφών.

Επίσης οι Τούρκοι ερμηνεύουν τις συνθήκες όπως τους συμφέρει και όχι όπως είναι, όταν αναφέρονται στην υποτιθέμενη αποστρατικοποίηση των νησιών μας.

Το τουρκικό ΥΠΑΜ διαστρεβλώνει την αλήθεια και στο μεταναστευτικό στο Αιγαίο, κατηγορώντας τη χώρα μας, την ώρα που το τουρκικό λιμενικό όχι απλά δεν εμποδίζει τους μετανάστες να περάσουν από τα μικρασιατικά παράλια στα νησιά μας, αλλά τους εξωθεί προφυλάσσοντας τα παράνομα πλοιάρια και τους διακινητές

Για το θέμα τέλος των F-16 και F-35  αντίστοιχα, τηρεί επιφυλάξεις για την πορεία της αγοράς των πρώτων λόγω κογκρέσου των ΗΠΑ, ενώ για το δεύτερο το θέμα της τουρκικής προκαταβολής του 1.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα συζητηθεί με το νέο έτος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ