Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ελληνο-αιγυπτιακός υποθαλάσσιο αγωγός αερίου με βάση την Κρήτη "κόβει" την Α. Μεσόγειο στην μέση-Σε απόγνωση οι Τούρκοι

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμφώνησαν την Πέμπτη να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στην προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και να εξετάσουν τη δυνατότητα κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας.

Η Ελλάδα, η οποία εισάγει κυρίως φυσικό αέριο από την Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία και την Τουρκία, προσπαθεί να διαφοροποιήσει τους πόρους της και να γίνει ενεργειακός κόμβος στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

https://twitter.com/Reuters/status/1463940606468804611

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης στο Κάιρο την Πέμπτη ως ένα βήμα προς συγκεκριμένες συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και αιγυπτιακών εταιρειών, σύμφωνα με το Reuters επικαλούμενο το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας σε δήλωση.

Τον περασμένο μήνα, Ελλάδα και Αίγυπτος συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει τα δίκτυά τους ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι θα αλλάξει από εδώ και στο εξής στην Α.Μεσόγειο εφόσον υλοποιηθεί ο αγωγός αυτός

Η Αίγυπτος προωθεί αποφασιστικά πλέον την αμυντική συνεργασία με Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο παρά τις προσπάθειες προσέγγισης με την Τουρκίας, αφού πιστοποιήθηκε ότι η τουρκική ελίτ προωθεί σαφώς σχέδια "ελέγχου" της Α.Μεσογείου.

Η Αίγυπτος φιλοδοξεί να διασυνδεθεί με την ΕΕ μέσω Ελλάδος για να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, με βάση πιθανότατα το νησί της Κρήτης "κόβοντας" την Α.Μεσόγειο στην μέση.

Περιττό να τονίσουμε ότι αυτή η ενεργειακή διασύνδεση θα φυλάσσεται μέρα-νύχτα από τις ένοπλες δυνάμεις Αιγύπου-Ελλάδος, τόσο πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και κάτω από αυτήν.

Είναι φανερό ότι αυτή η ολοένα και στενότερη συνεργασία των δύο χωρών αποτελεί βούληση και του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας του από το 2014, αλλά και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος έχουν ήδη εντείνει τον στρατιωτικό συντονισμό τους στην Ανατολική Μεσόγειο έως τώρα με κοινές αεροναυτικές ασκήσεις με την ονομασία ΜΕΔΟΥΣΑ.

Αυτός ο στενός στρατιωτικός συντονισμός αφορά σαφέστατα τα τουρκικά προκλητικά σχέδια για τα δικαιώματα στα θαλάσσια οικόπεδα στην περιοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία εκτός από τις διαφωνίες της με Ελλάδα και Κύπρο σχετικά με τα δικαιώματα υδρογονανθράκων στην Α.Μεσόγειο, βρίσκεται επίσης σε έντονη διαμάχη με την Αίγυπτο για ιδεολογικούς και κυρίως για πολιτικούς λόγους.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε δύο αντίθετες πλευρές του ιδεολογικού φάσματος στο Ισλάμ, με την Άγκυρα να φλερτάρει την αποκυρηγμένη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ( πρόκειται για το ισλαμικό κίνημα της Αιγύπτου που ξεκίνησε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό).

Αίγυπτο και Τουρκία “κονταροχτυπιούνται” έντονα επίσης στην Λιβύη, όπου Κάιρο και Άγκυρα υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές.

Η Αίγυπτος ενισχύει τη ναυτική και στρατιωτική της δύναμη εδώ και αρκετά χρόνια, με στόχο να προστατεύσει τα οικονομικά της συμφέροντα στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα, προετοιμαζόμενη παράλληλα να αποκρούσει πιθανές παραβιάσεις, ειδικά από την Τουρκία, που ετοιμάζει ένα τεράστιο υποχθόνιο νεο-Οθωμανικό σχέδιο.

Η χώρα αυτή επίσης έχει πλέον έναν ισχυρό στρατό, που εξοπλίζεται συνεχώς με ένα ευρύ φάσμα ναυτικών μονάδων, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, ταχύπλοα, αλλά και ελικόπτερα από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, για τον σκοπό αυτόν.

Την ίδια στιγμή Αίγυπτος προσφέρει βάση ελλιμενισμού πολεμικών πλοίων του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.
Ουσιαστικά η Ελλάδα χάρη στους ισχυρούς δεσμούς Αθήνας – Καΐρου αποκτά ένα… ορμητήριο, μια «ελληνική» βάση δεκάδες μίλια νότια της Κρήτης, ιδιαίτερα σημαντική για τον έλεγχο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η στρατιωτική συμμαχία Ελλάδος-Αιγύπτου, θα πραγματοποιηθεί στην πράξη στην Α.Μεσόγειο με απώτερο στόχο την διαφύλαξη των ενεργειακών σχεδίων, από την ισλαμική τουρκική επεκτατικότητα και τα σχέδια τύπου “Γαλάζια Πατρίδα”.

Έτσι γίνονταν πάντα στην ιστορία από αρχαιοτάτων ετών, τα οικονομικά συμφέροντα και σχέδια καθόριζαν, και συνεχίζουν να καθορίζουν, τις στρατιωτικές συμμαχίες ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές