Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

”Το Καστελόριζο στο επίκεντρο των τουρκικών σχεδίων”-Προσπάθεια εξίσωσης θύτη και θύματος κάνουν οι Γάλλοι

Γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στο Καστελόριζο, που είναι κοντά στις ακτές της Μικράς Ασίας, και αποτελεί το ανατολικότερο κομμάτι της Ελλάδας, δίνοντας μια εικόνα δήθεν εθνικισμού, τόσο από την ελληνική όσο και από την τουρκική πλευρά, σε μια ύποπτη προσπάθεια εξίσωσης του θύτη ( Τουρκία)  και του θύματος (Ελλάδα).

Για τους Γάλλους δημοσιογράφους, η ελληνοτουρκική κρίση αφορά ουσιαστικά, την κόντρα εθνικιστών και από τις δύο πλευρές, και όχι αποκλειστικά της ισλαμοεθνικιστικής κυβέρνησης Ερντογάν, που επιζητά “απαγορευμένα όνειρα”, ενώ κάνουν λόγω για επαναπροσωθήσεις προσφύγων από τις ελληνικές αρχές.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για μια ύποπτη στάση ενός κομματιού που ενδημεί εδώ και χρόνια στην ΕΕ, και το οποίο επιθυμεί “ ειρήνη, αδελφοσύνη, και συνεννόηση”, με φασιστικά καθεστώτα που “εργαλειοποιούν” χιλιάδες μετανάστες για να αλλάξουν την εθνολογική σύνθεση χωρών σαν την Ελλάδα και την Κύπρο.

https://www.youtube.com/watch?v=jgHAMeKwphM

Μιλάμε για λογικές που υπακούουν στην λογική των ερωτήσεων της Ολλανδής δημοσιογράφου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό προχθές, ενώ η ίδια σήμερα παρεμπιπτόντος, κατηγόρησε ομαδικά τους Υδραίους ως “φασίστες και ρατσιστές”.

Δεν κινδυνεύει μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος από τέτοιες λογικές αλλά η Ευρώπη ολόκληρη που θα αλλοιωθεί εθνολογικά, διότι έτσι το επιτάσσουν Τούρκοι, Ρώσοι και λοιποί.    

Στο άρθρο αναφέρεται ότι “σύμφωνα με τη συνθήκη ειρήνης με την Ιταλία του Φεβρουαρίου 1947, η Ιταλία παραχώρησε στην Ελλάδα πλήρη κυριαρχία στα Δωδεκάνησα, στα οποία ανήκει το Καστελόριζο.

Η συμφωνία ανέφερε ότι “η συνθήκη όριζε επίσης ότι «αυτά τα νησιά θα είναι και θα παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα.»

Οι ειδικοί λένε ότι στην πραγματικότητα τα ελληνικά στρατεύματα παρακολουθούν τις τουρκικές ακτές από τότε που η Τουρκία κατέλαβε τη βόρεια Κύπρο το 1974. Η παρουσία ελληνικών δυνάμεων στο νησί ενισχύθηκε μετά την κρίση των Ιμίων το 1996.

Ο δήμος Καστελορίζου δεν αποκαλύπτει τον αριθμό των στρατιωτών που σταθμεύουν εκεί.

Το Καστελόριζο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των απειλών από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να εμποδίσει την Ελλάδα να επεκτείνει την ΑΟΖ της, για αυτό και στέλνει τουρκικά ερευνητικά πλοία σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες.

Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε πολλά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες κατά μήκος των τουρκικών ακτών. Η Τουρκία είναι μία από τις λίγες χώρες, μαζί με τις ΗΠΑ, που δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1994.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης, απορρίπτει την αξίωση της Ελλάδας για υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά της.

Η Ελλάδα δικαιολογεί  τη στρατιωτικοποίησή των νησιών ως αυτοάμυνα σύμφωνα με τους όρους του καταστατικού του ΟΗΕ, ιδιαίτερα μετά την τουρκική κατοχή της Κύπρου και δεδομένης της σημαντικής τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στα παράλια.

Το τουρκικό ναυτικό και η αεροπορία έχουν βάσεις κοντά στις μικρασιατικές ακτές και στη Σμύρνη.
Το Καστελόριζο βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία, αλλά 120 χλμ από το κοντινότερο ελληνικό νησί, τη Ρόδο, και πάνω από 520 χλμ από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει το 80% του Αιγαίου ως αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ), και υποστηρίζει ότι η κατοχή του Καστελόριζου της δίνει επιπλέον 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Ανατολική Μεσόγειο.

https://www.youtube.com/watch?v=SO7DiQi_10s

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει νομική βάση σε αυτήν την περιοχή, την οποία διεκδικεί και η Τουρκία, η οποία ελπίζει να βρει πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Οι ναυτικοί ελιγμοί της Τουρκίας εκφράζουν το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” (Mavi Vatan), που επινοήθηκε από τον πρώην ναύαρχο Cem Gürdeniz και υποστηρίζεται από Τούρκους εθνικιστές και ισλαμιστές, και το οποίο επιβάλλει στην Τουρκία να διεκδικήσει την κυριαρχία της σε αμφισβητούμενες περιοχές στον Εύξεινο Πόντο, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν έχει εντείνει τον τελευταίο καιρό την ρητορική του.

Υπό την πίεση του περασμένου Αυγούστου, η Ελλάδα μπόρεσε να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Κύπρου, οργανώνοντας κοινές ασκήσεις, σε συνεργασία και με την Αίγυπτο, με την οποία έχει υπογράψει πρόσφατα  σύμφωνο θαλάσσιας οριοθέτησης.

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ήδη σε διαμάχη με τον Ερντογάν για τη Συρία, τη Λιβύη και τον Καύκασο, υποστήριξε την Ελλάδα.

Ο Κωνσταντίνος Ράφτης, ξεναγός στο Καστελλόριζο, μας είπε: «Ο Ερντογάν συμπεριφέρεται σαν να είναι ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής. Όμως χάνει την αξιοπιστία του στη χώρα του και η τουρκική λίρα καταρρέει. Οπότε προσπαθεί να αποκαταστήσει την εικόνα του με μεγάλες ιδέες και ένα εθνικό όνειρο.»

Οι συγκρίσεις μεταξύ του Σουλτάνου της Υψηλής Πύλης και του Τούρκου προέδρου είναι συνηθισμένες στην Ελλάδα, η οποία ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1430, όταν έπεσε η Θεσσαλονίκη, μέχρι την ελληνική ανεξαρτησία το 1830.

Η ελληνική εθνεγερσία του 1821 σφυρηλάτησε την ταυτότητα του σύγχρονου ελληνικού έθνους και εξακολουθεί να υπάρχει βαθιά καχυποψία για την Τουρκία, που είναι τέσσερις φορές πλουσιότερη, έξι φορές μεγαλύτερη και οκτώ φορές πιο πυκνοκατοικημένη.

Αυτή η δυσπιστία υπερβαίνει τους πολιτικούς διαχωρισμούς, ο εθνικισμός διαποτίζει όλα τα ελληνικά κόμματα, ενώ η  Ελλάδα αξιολογεί το δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας" ως νεο-οθωμανικό επεκτατισμό που αναβιώνει τον τουρκικό ιμπεριαλισμό.

https://www.youtube.com/watch?v=YsATf-o9dDw

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης θεωρεί την άφιξη μεταναστών ως μέρος ενός στρατηγικού υπολογισμού της Τουρκίας. «Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως διπλωματικό όπλο. Τους στέλνει όταν θέλει να διαπραγματευτεί. Έχει μια πολύ επιθετική στάση, όπως κανένας προηγούμενος Τούρκος ηγέτης.» Ο Μουτζούρης είναι μια τοπική συντηρητική προσωπικότητα που είναι γνωστός για την αδιάλλακτη στάση του απέναντι στους μετανάστες, τους οποίους θέλει να «αποτρέψει να έρθουν».

Επικαλείται τις εντάσεις τον Μάρτιο του 2020 ως απόδειξη της στάσης του Ερντογάν.

Η Ελλάδα έχει τηρήσει σκληρή γραμμή, κλείνοντας ακόμη και μέρος των συνόρων της με την Τουρκία στους αιτούντες ασύλου, κατά παράβαση των διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο την κατασκευή ενός νέου τείχους 27 χιλιομέτρων κατά μήκος των χερσαίων συνόρων. Στις αρχές του 2020 είχε δηλώσει ότι θα εγκαταστήσει ένα πλωτό φράγμα ανοιχτά της Λέσβου, ένα σχέδιο που επικρίθηκε από ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως παράνομο και «παράλογο» από τον Γεώργιο Πάλλη, φαρμακοποιό της Λέσβου και πρώην βουλευτή του αριστερού κόμματος Σύριζα”, αναφέρεται μεταξύ άλλων.

https://www.youtube.com/watch?v=lPlO04bmYE0

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές