Ελληνοτουρκικά

Ο συνήθης «ύποπτος» η Νότια Κορέα προμηθεύει και 4ο πλωτό γεωτρύπανο την Τουρκία

Προς προμήθεια και τέταρτου γεωτρύπανου θα προχωρήσει η Τουρκία και μάλιστα από τη Νότια Κορέα (μία χώρα με την οποία εν τέλει έχει συνάψει πολύ στενές σχέσεις) όπως αποκαλύπτει η timeturk.com.

H προμήθεια ενός ακόμα γεωτρύπανου καταδεικνύει ότι η Τουρκία σύντομα θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, τις οποίες και θέλει να αρπάξει με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και την ισχύ των όπλων.

Εστιάζοντας σε δραστηριότητες γεωτρήσεων βαθέων υδάτων για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στις θάλασσες, η Τουρκία προσθέτει το τέταρτο πλοίο γεωτρήσεων στον στόλο της. Έγινε γνωστό ότι η TPAO, η οποία βρίσκεται σε αναζήτηση τέταρτου πλοίου γεώτρησης βαθέων υδάτων για περισσότερο από ένα χρόνο, έχει συνάψει συμφωνία με τη νοτιοκορεατική Daewoo. Γνωστός ως Cobalt Explorer στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά, ο πρώτος χρήστης του West Cobalt θα είναι η Τουρκία. Η Τουρκία, της οποίας τα τρία υπάρχοντα πλοία είναι 6ης γενιάς, θα προσθέσει το πλοίο γεωτρήσεων 7ης γενιάς στον στόλο της αγοράζοντας το πλοίο West Cobalt.

Σημειώνεται ότι ήδη η Τουρκία διαθέτει τρία πλωτά γεωτρύπανα, τα Fatih, Kanuni και Yavuz. Και τα τρία γεωτρύπανα είναι ικανά για γεώτρηση εξαιρετικά βαθιάς θάλασσας 6ης γενιάς. Τα πλοία μπορούν να τρυπήσουν πάνω από 12 χιλιάδες μέτρα υπό υψηλή πίεση, πιο βαθιά από την Τάφρο Μαριάνα, τη βαθύτερη τάφρο στον κόσμο.

Η TPAO, η οποία βρίσκεται σε αναζήτηση ενός 4ου σκάφους γεωτρήσεων βαθέων υδάτων για περισσότερο από ένα χρόνο, έχει συνάψει συμφωνία με τη νοτιοκορεατική Daewoo.  Το γεωτρύπανο 7ης γενιάς «West Cobalt» θα καταπλεύσει στη Μαύρη Θάλασσα αφού του δοθεί νέο όνομα.

Όπως αναφέρει ο τουρκικός ιστότοπος  ο οποίος απηχεί τις απόψεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, «εστιάζοντας σε δραστηριότητες γεωτρήσεων βαθέων υδάτων για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις θάλασσες, η Τουρκία προσθέτει το τέταρτο πλοίο γεωτρήσεων στον στόλο της».

Προαναγγέλλουν δηλαδή γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κρήτης και έξω από το Καστελόριζο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άγκυρα συζητούσε και με νορβηγική εταιρία για την αγορά γεωτρύπανου η οποία δεν προχώρησε καθώς η εταιρία ανησυχούσε για τυχόν προβλήματα που θα προέκυπταν εάν η Τουρκία το χρησιμοποιούσε για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Η Νότια Κορέα προφανώς τέτοια προβλήματα δεν έχει. Το θέμα της Νότιας Κορέας θα πρέπει κάποια στιγμή να απασχολήσει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Μην ξεχνάμε ότι η Νότια Κορέα «έλυσε» και το πρόβλημα τω Τούρκων με το τουρκικό άρμα ALTAY.

Να υπενθυμίσουμε ότι προ δεκαπέντε ημερών ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου, περιγράφοντας τη Νότια Κορέα ως ένα «σημαντικό εταίρο» της Τουρκίας, ανέφερε ότι ο Νοτιοκορεάτης υπουργός αμυντικών προμηθειών υπέγραψε έγγραφο με τον Τούρκο ομόλογό του, στο οποίο περιλαμβάνεται η έγκριση της πώλησης ενός ολοκληρωμένου πακέτου για τα άρματα μάχης Altay.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το πακέτο περιλαμβάνει την πώληση του νοτιοκορεατικού κινητήρα των 1.500 ίππων Doosan DV27K για το τουρκικό άρμα μάχης.

Όπως ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος, η Νότια Κορέα γίνεται η τρίτη χώρα μετά τις ΗΠΑ και την Γερμανία, όπου παράγει εγχώρια κινητήρα των 1.500 ίππων. Βέβαια δεν διευκρινίστηκε εάν ο Doosan DV27K, απλά θα παραγγελθεί από την Τουρκία ή θα γίνει παραγωγή του κατόπιν αδείας από τουρκικές εταιρείες.

Ο νοτιοκορεατικός κινητήρας χρησιμοποιεί πάντως γερμανικό σύστημα μετάδοσης κίνησης RENK, αλλά δεν αναμένεται κάποια απαγόρευση πώλησής του στην Τουρκία.

Η timeturk.com αναφέρει, ότι η Τουρκία σκοπεύει για αρχή να κάνει γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα για φυσικό αέριο αλλά τέσσερα πλωτά γεωτρύπανα είναι πάρα πολλά για αυτήν την περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ