Ελληνοτουρκικά

Πάμε για δημιουργία του QUAD της ΝΑ Μεσογείου; Το Ισραήλ σχεδιάζει τριμερή συνάντηση με Ελλάδα και Κύπρο

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες επίκειται προγραμματισμένη συνάντηση κορυφής των ηγετών Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας αυτόν το μήνα, η οποία μάλιστα καθυστέρησε να πραγματοποιηθεί, αφού το ρόλο του οικοδεσπότη διεκδικούσαν και οι τρείς ηγέτες

Στην εν λόγω συνάντηση αναμένεται να διεξαχθούν συνομιλίες για περιφερειακά, οικονομικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας, χωρίς να παρέχονται περαιτέρω διευκρινίσεις.

Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι περιφερειακοί σύμμαχοι και συνεργάζονται σε οικονομικές προσπάθειες στη Μεσόγειο Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, αντιμετωπίζοντας  την εχθρότητα της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να επεκτείνει την παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο.

https://www.youtube.com/watch?v=Xw6EXuzsOKg

Ενεργειακός πυρετός

Η Ελλάδα αντιλαμβανόμενη το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ και εκμεταλλευόμενη την πολύ μεγάλης στρατηγικής σημασίας θέση της, καθώς και τις ιδιαίτερα καλές σχέσεις της με χώρες της Μ. Ανατολής, όπως της φίλης και συμμάχου χώρας του Ισραήλ, της Αιγύπτου, των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας, επιδιώκει μαζί με την Κύπρο να γίνουν χώρες transit για την ΕΕ, τόσο για το φυσικό αέριο του Ισραήλ και της Αιγύπτου, όσο και για ηλεκτρικό ρεύμα από την Αίγυπτο, αλλά και την Σαουδική Αραβία.

Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι ιδιαίτερα κομβικής σημασίας όχι μόνο από οικονομικής και ενεργειακής άποψης αλλά και από άποψης ασφαλείας της Ελλάδας-Κύπρου έναντι της Τουρκίας, αφού πλέον τεράστια οικονομικά συμφέροντα θα "δένουν" Σ. Αραβία-Κύπρο-Ελλάδα-ΕΕ στην περιοχή της Α. Μεσογείου

Η όδευση μήκους 2800 χιλιομέτρων θα φέρνει ηλεκτρικό ρεύμα από την Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα ανακοινώθηκε  ότι Ισραήλ και Αίγυπτος σχεδιάζουν  την κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα μπορούσε να ενισχύσει τις προμήθειες της Ευρώπης, σύμφωνα με  δήλωση  του  Ισραηλινού υπουργείου ενέργειας, ο οποίος είπε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε συνομιλίες για την κατασκευή ενός νέου χερσαίου αγωγού για την ενίσχυση των εξαγωγών φυσικού αερίου του Ισραήλ. 

Ο αγωγός θα εκτείνεται από το Ισραήλ έως τα αιγυπτιακά σύνορα στη χερσόνησο του Σινά και θα λειτουργεί υπό την  κρατική εταιρεία Israel Natural Gas Lines, ωστόσο η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνομιλίες

Η είδηση ​​μεταδόθηκε αρχικά από το Reuters.

Το Ισραήλ έχει ανακαλύψει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα, με τα σημαντικά ευρήματα να βρίσκονται το 2009, και εξάγει  αυτές στην Αίγυπτο από πέρυσι μέσω υποθαλάσσιου αγωγού.

Μέρος αυτού του φυσικού αερίου επεξεργάζεται  και αποστέλλεται στην Ευρώπη, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί λόγω της κρίσης της προσφοράς και της αύξησης της ζήτησης καθώς ο κόσμος εξέρχεται από τα πανδημικά λουκέτα. Ο νέος αγωγός θα μπορούσε να αυξήσει το ποσό που θα παραδοθεί στους ευρωπαίους πελάτες τα επόμενα χρόνια.

Τα οφέλη από τυχόν κατασκευή του  χερσαίου αγωγού εκτός από οικονομικά για τις δύο χώρες, θα είναι και γεωπολιτικά, αφού το Ισραήλ θα βρει σταδιακά στην Αίγυπτο έναν καλό σύμμαχο, με βαρύνουσα θέση στον αραβικό κόσμο, οδηγώντας ίσως σε νέα συμφωνία των δύο χωρών στα πρότυπα των "Αbraham accords"

Γεωπολιτικά θα ωφεληθούν επίσης και η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος, αφού θα σχηματίσουν πλέον μαζί με την Αίγυπτο και το Ισραήλ το QUAD της ΝΑ Μεσογείου.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός είπε ότι ο Μπένετ σχεδίαζε επίσης πολλά άλλα διπλωματικά ταξίδια μετά τις επισκέψεις του τους τελευταίους μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία , μεταξύ των προορισμών που αναμενόταν να επισκεφθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία, όπου ο Μπένετ προσκλήθηκε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Οι δυο τους συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη.

Ο Μπένετ προσκλήθηκε τον περασμένο μήνα για επίσημη κρατική επίσκεψη στο Άμπου Ντάμπι από τον de facto ηγεμόνα των ΗΑΕ, τον διάδοχο του θρόνου Mohamed bin Zayed Al Nahyan.

https://www.youtube.com/watch?v=Aq07ZVqz2CU

Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν να ομαλοποιήσουν τις διπλωματικές σχέσεις πέρυσι ως μέρος των συμφωνιών του Αβραάμ που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν έχουν επίσης υπογράψει συμφωνίες ομαλοποίησης με το εβραϊκό κράτος.

Η αναμενόμενη επίσκεψη του Μπένετ στα ΗΑΕ θα είναι η πρώτη στο κράτος του Κόλπου από Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί νωρίτερα αυτό το έτος, αλλά αναγκάστηκε να ματαιώσει το ταξίδι λόγω διαφωνίας με την Ιορδανία, η οποία καθυστέρησε την έγκριση της διαδρομής πτήσης του πάνω από τον εναέριο χώρο της 

Τον Ιούνιο, ο υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid έγινε ο πρώτος Ισραηλινός υπουργός που επισκέφτηκε τα ΗΑΕ όταν άνοιξε επίσημα την πρεσβεία στο Άμπου Ντάμπι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία νέα αναδυόμενη συμμαχία

Οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία και το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, επέλεξαν να ξεκινήσουν ένα φόρουμ οικονομικής συνεργασίας, όπου συζήτησαν κοινές επιχειρήσεις στις μεταφορές, την τεχνολογία και το εμπόριο, μεταξύ άλλων τομέων.

Η συνάντηση τόνισε την έκταση του μετασχηματισμού του γεωπολιτικού χάρτη  της Δυτικής Ασίας  μετά από την υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ πέρυσι.

Η Ουάσιγκτον, το Άμπου Ντάμπι, το Δελχί και το Τελ Αβίβ έχουν ήδη ισχυρές σχέσεις μεταξύ τους.

Η νέα συμμαχία σηματοδοτεί την επιθυμία της Ουάσιγκτον να ωθήσει το Άμπου Ντάμπι και το Τελ Αβίβ μακριά από το Πεκίνο.

Ένα παρόμοιο κίνητρο φαίνεται να οδηγεί την Ινδία. Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Δελχί, ειδικά μετά την αντιπαράθεση στα σύνορά τους πέρυσι, δεν ήταν στα καλύτερά τους. Υπάρχει τώρα μια αυξανόμενη αναγνώριση στους ινδικούς κύκλους χάραξης πολιτικής ότι αυτή η απειλή πρέπει να αντιμετωπιστεί.

https://www.youtube.com/watch?v=U5C8pp-NGHA

Η στάση της Ελλάδας

Η Ελλάδα στην παρούσα χρονική περίοδο διατηρεί άριστες σχέσεις με ΗΠΑ-Ισραήλ-ΗΑΕ και πολύ καλές με την Ινδία.

Η χώρα μας έχει κάθε όφελος από την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών της με τις παραπάνω χώρες, αφού η  η τουρκική στάση στην Α. Μεσόγειο προδιαθέτει για επικίνδυνες εξελίξεις.

Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να "φέρει" την Ινδία κοντά της με κοινές ασκήσεις στην Α. Μεσόγειο, κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που κάνει η Τουρκία με το Πακιστάν.

Σε στρατιωτικό επίπεδο μια τολμηρή αλλά πολύ σωστή κίνηση από πλευράς Ελλάδας, θα ήταν η ενοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας με το Ισραήλ αρχικά και στη συνέχεια μέσω αυτού με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία,  στην οποία έχουμε ήδη στείλει πυροβολαρχία Patriot για ενίσχυση της αντιαεροπορικής της προστασίας έναντι των ανταρτών Χούτι της Υεμένης.

Ειδικότερα με τη σύμμαχο και φίλη χώρα του Ισραήλ θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για "φιλοξενία" μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων σε περίπτωση που ήθελε απαιτηθεί στην Ελλάδα, αφού λόγω της εδαφικής διαμόρφωσης της χώρας και του βεληνεκούς  των πυραυλικών συστημάτων αλλά και της τακτικής που αναμένεται να ακολουθήσουν Χαμάς-Χεζμπολάχ και Ιράν σε μια στρατιωτική αναμέτρηση τους με το Ισραήλ, αναμένουμε τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας να πληγούν.

Η πρόσφατη πολεμική αναμέτρηση με τη Χαμάς κατέδειξε στο Ισραήλ, ότι ακόμη και το δικό του υπερσύγχρονο, πολυεπίπεδο  και ενοποιημένο σύστημα αεράμυνας , μπορεί να κορεστεί από πληθώρα εχθρικών πυραύλων και βλημάτων, με αποτέλεσμα να διαπεραστεί και να πληγούν τελικά στόχοι στην Ισραηλινή επικράτεια.

Χέρι βοηθείας σε τέτοια περίπτωση δύναται να παρέχει η Ελλάδα, δίνοντας με την Κρήτη, Ρόδο και τα υπόλοιπα νότια νησιά του Αιγαίου αλλά και την Πελοπόννησο, με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια τους  το απαραίτητο στρατηγικό βάθος ασφαλείας στις αεροναυτικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ