Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ν.Δένδιας: “Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα”- Νεο-οθωμανικά φαντάσματα πάνω από την Ελλάδα-Κύπρο

Τα πράγματα με το όνομα τους, είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας σε διεθνές φόρουμ, αποκαλύπτοντας κάτι που είχε ξεστομίσει ξανά ο ίδιος στην βουλή με αφορμή τότε την αποπομπή του Μπογδάνου.

https://www.youtube.com/watch?v=g_esrRIZRNY

Ο κ. Δένδιας, μίλησε ξεκάθαρα ξανά για “απειλή πολέμου” από την Τουρκία, η οποία κινείται απειλητικά, δύο ημέρες πριν την εθνική μας επέτειο της 28η Οκτωβρίου 1940, και αυτό έχει την δική του σημειολογία όπως και να το κάνουμε.      

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1452699643859677186

“Η Τουρκία είναι ένας «περιφερειακός ταραξίας» που επιχειρεί να αναβιώσει το «νεοοθωμανικό φάντασμα» και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο αν εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα”, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του στο Λονδίνο στο βρετανικό think tank RUSI.
 
Εξήγησε στο ακροατήριο το περιεχόμενο του casus belli, τονίζοντας κατ’ αντιδιαστολή ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο.

Αναφέρθηκε στις ποικίλου περιεχομένου συμφωνίες με την Ιταλία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.

Σημείωσε ότι η πολιτική της χώρας περιστρέφεται γύρω από πέντε αμοιβαία ενισχυόμενους ομόκεντρους κύκλους, με τον πρώτο να καλύπτει την Ευρώπη, τον δεύτερο τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τον τρίτο τα δυτικά Βαλκάνια, τον τέταρτο τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και τον πέμπτο τον ευρύτερο κόσμο, με προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και η ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα φαντάσματα του παρελθόντος δεν θα επιστρέψουν σε αυτές τις εύθραυστες περιοχές ( Βαλκάνια -Αιγαίο).

Πείτε τους βαλκανικά φαντάσματα, πείτε τους νεο-οθωμανικά φαντάσματα, πείτε τους ισλαμιστικά φαντάσματα, είναι φαντάσματα και ακόμα μας στοιχειώνουν. Και αυτό είναι μέρος του κόσμου που μπορεί πολύ εύκολα να παγιδευτεί από τη δική του ιστορία.

Δυστυχώς, επίσης, υπάρχουν περιφερειακοί ταραξίες που προσπαθούν να αναβιώσουν εκείνα τα φαντάσματα για τα οποία μιλούσαμε.

Ένας από αυτούς, για παράδειγμα, απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο εάν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Όλοι γνωρίζετε ότι η Τουρκία έχει εκδώσει από τα τέλη της δεκαετίας του '90 ένα casus belli κατά της Ελλάδας.

Με την άρνηση του εγγενούς δικαιώματος των νησιών να έχουν χωρικά ύδατα πέραν των 6 μιλίων, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Ηπειρωτική Υφαλοκρηπίδα, εμείς, η Ελλάδα, επιλέξαμε μια εντελώς διαφορετική διαδρομή.

Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε συνεργασίες, οικοδομούμε συνεννοήσεις σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης με την Ιταλία, με την Αίγυπτο.

Καταλήξαμε σε κοινή συνεννόηση με την Αλβανία για να αναβάλουμε αυτή τη διαφορά στο Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης, ενώ έχουμε επίσης κατά νου να κάνουμε νέες ρυθμίσεις.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει υπογράψει περισσότερες συμφωνίες από οποιαδήποτε από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Επίσης, φυσικά, φροντίζουμε πολύ να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας σε διμερές επίπεδο με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και με τους ανατολικούς γείτονες της Ευρώπης.

Ο δεύτερος κύκλος μας είναι η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε διάστημα δύο εβδομάδων συνάντησα τους ομολόγους μου από το Ισραήλ, τα Εμιράτα, το Ομάν, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, την Αλγερία, την Τυνησία και πρόκειται να δεχτώ τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στην Αθήνα μετά που τον είδα πριν από μερικές εβδομάδες.  Ενισχύουμε τις σχέσεις μας με όλες αυτές τις χώρες”, ανέφερε ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Στις 05 Οκτωβρίου 2021, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή είχε δηλώσει με σημασία : “Να σοβαρευτούμε γιατί η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή”.

Δεν νομίζουμε ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων, να μην γνωρίζει τι δηλώνει ο ΥΠΕΞ της Ελλάδος;

Η Τουρκία ενός ασθενούντος Ερντογάν είναι επικίνδυνη να πράξει οτιδήποτε στην περιοχή προκειμένου να πετύχει τα σχέδια της.

Οι Τούρκοι συνεχίζοντας την «οδό» της συνεχούς προκλητικότητας, του εκφοβισμού και των παράλογων απαιτήσεων, θα επιχειρήσουν πιθανόν να ανακηρύξουν ακόμα και ΑΟΖ «μεταξύ των περιοχών Κρήτης και Κύπρου», στέλνοντας και υπόμνημα στον ΟΗΕ, όπως έκαναν με το Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με αφορμή την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” το επόμενο διάστημα οι Τούρκοι, θα επιδιώξουν να αυξήσουν την ένταση σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, αναζητώντας μετά μανίας αφορμή για να προκαλέσουν επεισόδιο κατά της Ελλάδος, η οποία οφείλει και θα είναι πανέτοιμη στις τουρκικές προκλήσεις.

Σε αυτούς που θεωρούν ότι αν ο Ερντογάν φύγει από την εξουσία και τότε όλα θα λυθούν ως δια μαγείας με την γειτονική χώρα, δηλώνουμε ότι, αν...λέμε...επιχειρήσει οτιδήποτε τώρα το ισλαμικό φασιστικό καθεστώς της Άγκυρας, η επόμενη τουρκική κυβέρνηση, ( Κεμαλιστές πχ), θα υποστηρίξει τα πεπραγμένα του ΑΚΡ σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο μέχρι τέλους.

https://www.youtube.com/watch?v=4dk5J2N4O2k

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ