Ελληνοτουρκικά

Hoş geldin ο Ακάρ στην Αθήνα! Ζητά νέες συναντήσεις αντιπροσωπειών ενώ στήνει τα πιόνια για την εφαρμογή της "Γαλάζιας Πατρίδας"

Η εφαρμογή της Γαλάζιας Πατρίδας περνά από την υποταγή της Ελλάδας και της Κύπρου, τις οποίες η κατοχική Τουρκία θέλει να καταστήσει προτεκτοράτα της. Βήματα προς αυτή την κατεύθυνση κάνει η Άγκυρα συνεχώς διά των ενεργειών της, κυρίως στη θάλασσα. Είναι προφανές, πως μετά το «ήσυχο» καλοκαίρι αναμένεται «βαρυχειμωνιά» στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, καθώς η κατοχική δύναμη έχει δείξει τις προθέσεις της με την κλιμακούμενη ένταση.

Πρόκειται για μια τακτική που φλερτάρει με «θερμό επεισόδιο» και, με φόβητρο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα. Η κατοχική Τουρκία αφού παρενόχλησε, στα ανατολικά της Κρήτης, διά ασυρμάτου το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, το οποίο φρόντισε να παρακολουθούν τουρκικές φρεγάτες, προχώρησε και ακύρωσε τις εργασίες του στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την άλλη, είχαμε την κίνηση Αμερικανών βουλευτών  στο Κογκρέσο να βάλουν φρένο στην έγκριση της πώλησης νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία . Με μια διακομματική επιστολή, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της συλλογής υπογραφών, οι Αμερικανοί νομοθέτες εξέφρασαν στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την αντίθεσή τους, τόσο στην απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 όσο και στην αναβάθμιση των υφιστάμενων. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στους βουλευτές Κρις Πάππας, Γκας Μπιλιράκης, και Κάρολιν Μαλόνι και χαίρει της στήριξης του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), καθώς και αρμενικών, ινδικών και κουρδικών οργανώσεων.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε χθές, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021, σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας κ. Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και κατόπιν αιτήματος του Τούρκου ομολόγου του.

Ο Υπουργός υπογράμμισε, ότι είναι χρήσιμη η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά για να γίνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται βελτίωση του κλίματος και τήρηση των αρχών καλής γειτονίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, τόνισε τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο, που αποτελούν την αδιαμφισβήτητη εγγύηση για τη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας στην περιοχή.

Σύμφωνα με την dailysabah-με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτή η πηγή- ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κάλεσε Έλληνες αξιωματούχους στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, αναφέροντας ότι οι  δηλώσεις προέρχονται χαρακτηριστικά από πηγές ασφαλείας αργά την Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu, ο Ακάρ επανέλαβε, ότι η Τουρκία αναμένει να φιλοξενήσει ελληνική αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα Άγκυρα, για να συζητήσει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την αποφυγή των εντάσεων μεταξύ των δύο γειτόνων του Αιγαίου.

Να αναφέρουμε ότι ο Ακάρ, βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όπου είχε επίσης συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, τον ομόλογό του από το Ηνωμένο Βασίλειο Μπεν Γουάλας και άλλους ξένους αξιωματούχους.

Η ένταση αυξάνεται ξανά, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, για τα θαλάσσια σύνορα και τα δικαιώματα γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο μετά από αρκετούς μήνες σχετικής ηρεμίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, είπε επίσης ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα casus belli»,  την απειλή πολέμου εάν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι το σκάφος Nautical Geo, ενεργεί εκ μέρους της Κύπρου, της Ελλάδος και του Ισραήλ για μελέτες που αφορούν τον αγωγό East Med, και το όλο σχέδιο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο θα μείνει πιθανότατα στα χαρτιά, καθώς θεωρείται δαπανηρό αλλά και τεχνικά δύσκολο.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως επειδή θα γίνουν μελέτες και δεν θα προχωρήσει η υλοποίηση, θα πρέπει να επιτραπεί στην Τουρκία να αποφασίζει ετσιθελικά την ακύρωσή του επειδή αυτό την εξυπηρετεί. Το Ισραήλ ολοκλήρωσε με τις εργασίες του Nautical Geo, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, μελετά την όδευση του αγωγού. Δεν παρενοχλήθηκε από τουρκικές φρεγάτες όσο βρισκόταν στην ισραηλινή ΑΟΖ.

https://www.youtube.com/watch?v=nKUfBhDiGIk

Σε ότι αφορά την Κύπρο, το θέμα δεν είναι ο αγωγός, που μάλλον δεν θα γίνει, αλλά η συμπεριφορά της κατοχικής δύναμης. Όταν μια απόφαση ενός κυρίαρχου κράτους ακυρώνεται από ένα άλλο, που λειτουργεί ως επιδρομέας, εισβολέας και επιβάλλεται διά της ισχύος, μια ερμηνεία μπορεί να δοθεί: Η Τουρκία θεωρεί προτεκτοράτο την Κύπρο, της συμπεριφέρεται ως να είναι, και δεν της επιτρέπει να υλοποιεί αποφάσεις που δεν εγκρίνει ή δεν συμμετέχει είτε στη λήψη τους(!) είτε στην υλοποίηση τους. Και ενώ με την Κύπρο είναι εύκολο το εγχείρημα της Άγκυρας, με την Ελλάδα είναι μεν πιο δύσκολα, αλλά η Άγκυρα δεν θα κάνει πίσω.

Αντιμετωπίζοντας ενιαία την Ελλάδα και την Κύπρο, η κατοχική δύναμη κινείται προς μια και μοναδική κατεύθυνση: τη φιλανδοποίηση Ελλάδος και Κύπρου, ώστε διά της ισχύος και του εκφοβισμού να καθορίζει τις πολιτικές τους, έτσι που να συνάδουν με τις τουρκικές επιδιώξεις. Το μεγάλο στοίχημα με τις γεωτρήσεις του Νοεμβρίου, το επόμενο βήμα, το επόμενο επεισόδιο, είναι η επιβεβαιωτική γεώτρηση της αμερικανικής ExxonMobil.

Τούτη αναμένεται να γίνει τον Νοέμβριο στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι εκτιμήσεις είναι, πως η Άγκυρα δεν πρόκειται είτε να παρενοχλήσει τη γεώτρηση είτε να τη σταματήσει. Αυτό που πιστεύεται ότι θα κάνει, είναι πως θα στείλει δικό της γεωτρύπανο στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο ως γνωστό έχει παραχωρηθεί στην γαλλική Total και στην ιταλική ENI. Προφανώς η Άγκυρα θεωρεί πως αυτό θα το κάνει ανενόχλητα. Αν και χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έδωσε ραντεβού τον ΝΟέμβριο! 

Είναι προφανές πως η Τουρκία ροκανίζει την κυριαρχία της Ελλάδος και της Κύπρου, οι κυβερνήσεις των οποίων πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως εάν δεν ολοκληρώσουν τις έρευνες για την όδευση του EastMed, τότε δεν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν καμία απόφασή τους. Κι αυτό θα πρέπει να το απαντήσουν σύντομα, όταν το σεισμικό σκάφος Oruc Reis, αρχίσει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου μέχρι το Καστελόριζο. Έρευνες θα γίνουν και βορείως της Κύπρου, μεταξύ Τουρκίας και των κατεχομένων. Είναι προφανές πως η Τουρκία επιλέγει την ένταση, όχι μόνο για να αποτρέψει τους ελληνικούς και κυπριακούς σχεδιασμούς.

Η Τουρκία επιδιώκει να υλοποιήσει το μεγαλεπήβολο σχέδιο της «Γαλάζιας Πατρίδας». Και επειδή είναι αποφασισμένη να το πράξει τούτο, θα συνεχίσει τεντώνοντας το σχοινί χωρίς να ενδιαφέρεται μήπως κοπεί. Ποια μπορεί να είναι η αντίδραση; Στη Λευκωσία, επειδή γνωρίζουν πως δυνατότητες αποτροπής δεν υπάρχουν, στρέφονται ξανά προς την Ε.Ε.,  η οποία μέχρι σήμερα, παρακολουθεί από απόσταση τις τουρκικές προκλήσεις. Από κυπριακής πλευράς προτάσσονται οι περιφερειακές κι άλλες συνεργασίες, το ζητούμενο ωστόσο είναι πώς αυτό το εγχείρημα περιλαμβάνει και τη διάσταση της έμπρακτης αλληλεγγύης. Είναι σαφές, πως χρειάζονται κινήσεις σε διάφορα επίπεδα.

-Πρώτο, σε πολιτικό και διπλωματικό με ενίσχυση συμμαχιών και εργαλειοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η ιδιότητα του κράτους μέλους της Ε.Ε.

-Δεύτερο, αποτρεπτικά σε στρατιωτικό επίπεδο.

Βρισκόμαστε ενώπιον ενός σκηνικού, το οποίο στήνεται από την Τουρκία. Ο ελληνισμός σύρεται από τις συμπεριφορές της Άγκυρας και πρέπει να είναι έτοιμος για δυναμικές απαντήσεις, σε διπλωματικό και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Διπλωματικές πηγές: Απορρίπτονται οι αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι μία χώρα, η οποία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο εφόσον η χώρα μας εφαρμόσει τα νόμιμα δικαιώματά της, παραβιάζει σχεδόν καθημερινά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εκτοξεύει απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και απειλές, παράλληλα μας κατηγορεί ότι αποσταθεροποιούμε την Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνουν τέλος ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Η χώρα μας θα συνεχίσει να δρα με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας ως πυξίδα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...