Ελληνοτουρκικά

Η Γαλλία αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ - Συμμαχία με την Ελλάδα και στο μεταναστευτικό-Τρέχει και δεν φτάνει η Τουρκία

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει αναβρασμός στην Τουρκία, καθώς με την συμφωνία Γαλλίας – Ελλάδας υπάρχουν επιμέρους συμφέροντα για τις δύο χώρες, ώστε να αναπτυχθεί μία στρατηγική – ορόσημο. Ξεκινώντας από την Ελλάδα, νομίζω ότι συμβάλλει ωφέλιμα σε μια εθνική στρατηγική εσωτερικής και εξωτερικής εξισορρόπησης των σχέσεων με την Τουρκία.

Η εσωτερική εξισορρόπηση, αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά μια απαραίτητη επένδυση στη θάλασσα και στον αέρα, (γιατί εκεί θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας -και ειδικά στην παρούσα φάση όπου η δημοσιονομική κρίση είχε αφήσει το αποτύπωμά της και στις Ένοπλες Δυνάμεις). Στόχος είναι, να διατηρηθεί και να μην εκτροχιαστεί η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσον αφορά στο σκέλος της εξωτερικής εξισορρόπησης, ουσιαστικά, συνάπτοντας μια διμερή σχέση με καθαρά συμμαχικά χαρακτηριστικά, θα ενισχύσει το μήνυμα αποτροπής προς την Τουρκία -και φυσικά όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά προκειμένου να μην αναλωθούμε σε μια ‘κούρσα’ εξοπλισμών όπως είχαμε δει στο παρελθόν και μάλιστα σε αρκετά πιο ευνοϊκές συνθήκες για την Ελλάδα, όπως π.χ. την δεκαετία του ’90.

Τα αναφέρω όλα αυτά, γιατί θέλω να τονίσω πως η Γαλλία επιθυμεί αυτή την στιγμή να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και θέση, σε όλο αυτό το σύστημα που περιλαμβάνει τη Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει και ο ευρωπαϊκός αντίκτυπος. Είναι ξεκάθαρο, στον πυρήνα του ζητήματος, ότι η Γαλλία –ειδικά μετά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, όπου ο γαλλογερμανικός άξονας έγινε τελείως ετεροβαρής- επιθυμεί να εξισορροπήσει αυτόν τον άξονα, παίζοντας το χαρτί της άμυνας, της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής ειδικά και για λόγους γεωπολιτικής αναγκαιότητας, αλλά και αλλαγής στρατηγικής εκ μέρους των ΗΠΑ. Εδώ, είναι κάτι που θα το δούμε να συνεχίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Να υπενθυμίσουμε, ότι η Γαλλία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για ένα εξάμηνο, οπότε έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η προοπτική στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Τουρκία: θα δούμε δηλαδή, πού θα βρεθούν τελικά ο κοινός τόπος και η σύγκλιση, καθώς υπάρχουν και χώρες (της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, Βαλτικές Δημοκρατίες, Ολλανδία, Δανία ίσως και Σουηδία) που καλύπτονται από την αμερικανική ομπρέλα προστασίας και του ΝΑΤΟ και ενδιαφέρονται για το κομμάτι του ‘Ευρωστρατού’ και την αυτονόμηση της Ευρώπης σε τέτοια ζητήματα.

Ο Ερντογάν αναμένει μια πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική, καθώς και μια άλλη σειρά θεμάτων που αφορούν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, που θα έχουν αντίκτυπο στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Με την ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου 2022, η Γαλλία  θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανίν, υποσχέθηκε να υποστηρίξει τις πρακτικές της Ελλάδας ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση και τις προσπάθειες ελέγχου των συνόρων. Δηλώνοντας ότι η Γαλλία θα πρέπει να σχεδιάσει να φέρει "πιο συγκεκριμένες προτάσεις" για το μεταναστευτικό κατά τη διάρκεια της θητείας της στην προεδρία, ο Γάλλος υπουργός υποστήριξε, ότι η Αθήνα δεν προστατεύει μόνο τα δικά της σύνορα, αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανίν, ο οποίος επισκέφθηκε το στρατόπεδο στο νησί της Σάμου, δήλωσε ότι το «ελληνικό μοντέλο» θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ελλάδα, φοβούμενη ένα νέο κύμα μετανάστευσης στην Ευρώπη μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν,  θα αυξήσει τον αριθμό των φρουρών της που φυλάσσουν τα κοινά σύνορά της με την Τουρκία. Άλλα 250 άτομα θα σταλούν για να ενισχύσουν τη συνοριακή μονάδα που περιπολεί στα κοινά σύνορα, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε από 1.000 σε 1.500 πέρυσι. Επιπλέον, θα προσληφθούν επιπλέον 800 άτομα για να υπηρετήσουν σε αεροδρόμια και παραμεθόριες περιοχές.

Στην Τουρκία θεωρούν σκανδαλώδη τη δήλωση του Γάλλου υπουργού, αναφέροντας ότι η Γαλλία, η οποία έγινε προστάτιδα των ρατσιστικών, διακριτικών και αντι-ισλαμικών πολιτικών στην Ευρώπη, αγκάλιασε τις πρακτικές της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τουρκικό  φιλοκυβερνητικό μέσο star.com.t στάζει «χολή» αντικατοπτρίζοντας τους φόβους του Ερντογάν, αναφέροντας «αποδείχθηκε ότι η Ελλάδα είχε αποδεχθεί το ρόλο του μέσου της πολιτικής της Γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης στην Αφρική. Σημειώνουμε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Αθήνας και Παρισιού, δεν περιορίστηκε στη στρατιωτική συνεργασία και τη στρατηγική εταιρική σχέση στην απλή της μορφή, αλλά περιλάμβανε επίσης το πεδίο "ένταξης σε κοινά στρατεύματα ή περιοχές κοινών επιχειρήσεων στο Σαχέλ για την υποστήριξη κοινών συμφερόντων».

Το καλό είναι, ότι υπάρχει ‘παράθυρο’ ευκαιρίας για την Ελλάδα, που θα έχει την ευκαιρία να κοιτάξει σοβαρά το δικό της σχέδιο για την ευρύτερη περιοχή που θα περιλαμβάνει αναγκαστικά και την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ