Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Πού γέρνει η πλάστιγγα-Τι δείχνουν οι τοποθετήσεις των Πρέσβεων των ΗΠΑ σε Τουρκία και Ελλάδα;

Άπαντες γνωρίζουν το πόσο σημαντική είναι η θέση ενός Πρέσβη  σε μια χώρα , τόσο με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας προέλευσης του, όσο και για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη χώρα όπου φιλοξενείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικά όταν πρόκειται μάλιστα για τους Πρέσβεις των ΗΠΑ σε Τουρκία και Ελλάδα, αυτό έχει βαρύνουσα σημασία , αφού θα επηρεάσει αλλά και θα καταδείξει εκτός των άλλων  τις αμερικανικές προθέσεις  και στα ελληνοτουρκικά.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία

Ο διορισμός του νέου πρέσβη των ΗΠΑ Τζεφ Φλέικ στην Άγκυρα προβληματίζει έντονα την Τουρκία, αφού κατά την παρουσία του στην πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας προς έγκριση του διορισμού του, δεν μάσησε τα λόγια του και δεν  άφησε περιθώρια παρερμηνειών για τις αμερικανικές προθέσεις απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο  Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ξεκάθαρα πως εάν η Τουρκία αγοράσει νέα συστοιχία  S-400 ή άλλα  ρωσικά όπλα μελλοντικά, ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόσθετες κυρώσεις, τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ δήλωσε πως ο Ερντογάν είναι «αυταρχικός και καταπιεστικός για το λαό του  ηγέτης και δεν ταιριάζει με το ΝΑΤΟ».

«Η σχέση μας με την Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Η Τουρκία επέλεξε να αγοράσει και να δοκιμάσει το ρωσικό  αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Αυτή η ενέργεια ήταν αντίθετη με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι σύμμαχοι στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ 2016 και δικαίως προκάλεσε την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και την επιβολή κυρώσεων CAATSA. Η μόνη οδός για την απομάκρυνση των κυρώσεων αυτών είναι η απομάκρυνση των S-400 από την Τουρκία. Προειδοποιώ επίσης πώς η αγορά στο μέλλον ρωσικών όπλων εμπεριέχει τον κίνδυνο επιβολής  νέων κυρώσεων» δήλωσε ο Φλέικ.

Αναφορικά με την Κύπρο, ο Τζεφ Φλέικ ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται λύση δύο κρατών και επισήμανε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εξέφρασε την ικανοποίηση του διότι τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και ο ΟΗΕ μίλησαν ανοιχτά και καταδίκασαν τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Αναφερόμενος στον Ερντογάν τον ίδιο , είπε ότι η πολιτική του δε συνάδει με μία σύγχρονη δημοκρατία και μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, ενώ υπερασπίστηκε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. 

«Λαμβάνοντας υπόψιν τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή και τις κατασταλτικές τακτικές του καθεστώτος Ερντογάν που προς τον λαό του, είναι αναγκαίο ο Πρέσβης των ΗΠΑ να μην  διστάσει να κατηγορήσει την Τουρκία. Η καταπίεση που ασκεί ο Ερντογάν δεν ταιριάζει σε μία δημοκρατία και σε ένα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Στα δημοκρατικά πολιτεύματα  δεν φυλακίζουν δημοσιογράφους, δεν τρομοκρατούν ακαδημαϊκούς και δεν παραβιάζουν την θρησκευτική ελευθερία. Δεν αποσύρουν τις δεσμεύσεις τους για τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και δεν φυλακίζουν τους πολιτικούς του αντιπάλους» δήλωσε συγκεκριμένα.

Ο Φλέικ αναγνώρισε επίσης πως οι Κούρδοι της Συρίας είναι ένας σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ που βοήθησε καταλυτικά στην νίκη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και τάσσεται υπέρ τους.

Τα παραπάνω όπως είναι εύλογο δείχνουν το στίγμα και τις προθέσεις των ΗΠΑ για την Τουρκία....

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε λίγα εικοσιτετράωρα πριν την πρόταση του για νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα. Πρόκειται για τον Δημοκρατικό Γιώργο Τσούνη Ελληνικής καταγωγής, , έναν πετυχημένο επιχειρηματία με στενές σχέσεις τόσο με τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο, όσο και με τον Γερουσιαστή Μενέντεζ.

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε επιλέξει το 2013 τον Γιώργο Τσούνη για να υπηρετήσει ως πρεσβευτής στη Νορβηγία, αλλά ο ιδρυτής των Chartwell Hotels δεν ανέλαβε τελικά την θέση.

Ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα είναι  σημαίνον στέλεχος των Δημοκρατικών και της ομογενών μας στις ΗΠΑ, καθώς και του  Ορθόδοξου Πατριαρχείου Αμερικής

Αυτό καταδεικνύει εν πολλοίς και πως βλέπουν οι ΗΠΑ το μέλλον των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Ο Γιώργο Τσούνης έρχεται στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη καμπή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με την τουρκική επιθετικότητα να έχει χτυπήσει κόκκινο σε  Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Αντικαθιστά τον αποχωρούντα  Τζέφρι Πάιατ, του διπλωμάτη που καλλιέργησε στο έπακρο την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αναδεικνύοντας την στρατηγική θέση της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση των Αμερικανικών συμφερόντων , καθώς και την σταθερότητα και αξιοπιστία της ως συμμάχου της Ουάσιγκτον.

Αφήνει ως παρακαταθήκη ο αποχωρών Πρέσβης των ΗΠΑ στον διάδοχό του, ένα άριστο ομολογουμένως κλίμα ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το οποίο έχει τη δυναμική και τις προϋποθέσεις ο κ. Γιώργος Τσούνης να φθάσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

«Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο», ακούγεται (μέχρι πριν μέρες τουλάχιστον) από τα στόματα πολιτικών και διπλωματών από τις δύο πλευρές. Αλλά και άλλες φράσεις, «ισχυρός σύμμαχος», «κοινά συμφέρονται στην ευρύτερη περιοχή» κυριαρχούν στους διπλωματικούς κύκλους των ΗΠΑ αναφορικά με την Ελλάδα

Η πρόταση του Αμερικανού Προέδρου για τον νέο Πρέσβη στην Αθήνα  είναι άριστη  και  ικανοποιεί τα  συναισθήματα της Ομογένειας  αλλά και της μητέρας Ελλάδας , ενώ καταδεικνύει και την πρόθεση των ΗΠΑ να αναπτύξουν  τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα μέσω του επιτυχημένου επιχειρηματία νέου Πρέσβη τους στην Αθήνα.

Συγκρίνοντας τις απόψεις των δύο πρέσβεων των ΗΠΑ σε Τουρκία και Ελλάδα, αντιλαμβάνεται κανείς προς τα πού "γέρνει η πλάστιγγα" της Ουάσιγκτον, προδιαγράφοντας την ολοένα αυξανόμενες καλές σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας και τις συνεχώς επιδεινούμενες σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ