Ελληνοτουρκικά

Τελεσίγραφο Άγκυρας : “ Δεν θα επιτρέψουμε στο Nautical Geo να κάνει οτιδήποτε σε Κύπρο και Κρήτη”

“Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ στο ερευνητικό σκάφος Nautical Geo να συνεχίσει τις δραστηριότητές του ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας της χώρας υποστηρίζοντας ότι αυτές οι περιοχές ήταν υπό τουρκική δικαιοδοσία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα https://nationalpost.com.cy/.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στην εκδήλωση για το νέο ακαδημαϊκό έτος στην Τουρκική Ναυτική Ακαδημία, δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει την παραβίαση των δικαιωμάτων της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ίδιος αναφερόταν στις έρευνες που πραγματοποίησε το Nautical Geo ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης για το σχέδιο του αγωγού EastMed, οι οποίες διακόπηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο από πλοία του τουρκικού ναυτικού.

«Υπάρχουν μελέτες για τη διεξαγωγή έρευνας στα ανατολικά της Κρήτης και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, παραβιάζοντας τη θαλάσσια δικαιοδοσία μας», δήλωσε ο Ακάρ.

«Είπαμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Οι δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού μας εκεί έκαναν ό, τι έπρεπε να κάνουν και δεν άφησαν αυτό το πλοίο σε εκείνη την περιοχή », πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα η Τουρκία ανακοίνωσε ότι εκδίωξε το Nautical Geo, που φέρει τη σημαία της Μάλτας και πραγματοποιούσε έρευνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, με τη δικαιολογία ότι παραβίαζε την τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Ο Ακάρ είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν και ότι εκτός από την προστασία των δικών της δικαιωμάτων και νόμων, και δεν επιδιώκει να παραβιάσει τα δικαιώματα κανενός άλλου.

«Σεβόμαστε τα σύνορα, τα δικαιώματα, τους νόμους και την κυριαρχία όλων», είπε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι αγνοούν την τουρκική παρουσία στο νησί εδώ και πολλά χρόνια, ενώ είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς οι Ελληνοκύπριοι να αναγνωρίσουν την λύση δύο κρατών στο νησί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες την ίδια περίοδο ανακοίνωσαν ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τη νέα παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo που έγινε από την Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου.

Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν ως θέση αρχής όλα τα κράτη να επιλύουν θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Αναφερόμενος στις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας με την παρενόχληση, όπως είπε χαρακτηριστικά από το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας ερευνητικού σκάφους για ένα έργο κοινής ωφελείας της Ένωσης (EastMed Pipeline), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την κίνηση ως «μια ενέργεια με την οποία όχι μόνο πλήττονται τα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, αλλά υπονομεύει για ακόμη μια φορά την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Τουρκία μετά τις τελευταίες εξελίξεις προσπαθεί να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά Παρισιού και Αθήνας, εκδιώκοντας ερευνητικό πλοίο που θα έπρεπε να είχε ολόκληρη αρμάδα δίπλα του, για να μην τολμήσουν να πράξουν τίποτα παράνομο οι Τούρκοι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποφασιστική κίνηση της Αθήνας με Χαρδαλιά και Φλώρο αποσόβησε «θερμό» επεισόδιο στη Ρόδο και ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Όλα τα εμπορικά πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση συντονίστηκαν με τον Ελληνικό Θάλαμο Επιχειρήσεων, αφήνοντας τους...
Ελληνοτουρκικά 0

Πιο επικίνδυνοι από τους "κολυμβητές της νύχτας"! Τούρκος αναλυτής: Η λύση στο θέμα των ΑΟΖ είναι Κοινή οικονομική ζώνη για Ελλάδα-Τουρκία

Μια νέα τάση δημιουργείται στο εσωτερικό της γείτονος και το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα πρέπει να μας ανησυχεί...