Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Τούρκος" έγινε ο Τσαβούσογλου κατηγορώντας τον Πρόεδρο Μπάϊντεν ότι στηρίζει τους "τρομοκράτες" Κούρδους του YPG

Οργισμένη αντίδραση του  Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου , που έγινε στην κυριολεξία "Τούρκος" με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν, λέγοντας του ότι "Οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν τις δικές τους λανθασμένες πολιτικές".

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε τα παραπάνω σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του στη Βενεζουέλα, Φέλιξ Πλασένθια.

Με αυτόν τον τρόπο ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε στην απόφαση  του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ό οποίος παρέτεινε την Πέμπτη το διάταγμα κατάστασης έκτακτης ανάγκης  των ΗΠΑ που εκδόθηκε το 2019 για ένα ακόμη έτος, υποστηρίζοντας ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στη Συρία αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

"Αυτό το γράμμα είναι ένα γράμμα αντιγραφής και επικόλλησης", είπε ο Τσαβούσογλου. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια όταν στέλνει μια επιστολή στο Κογκρέσο ή δίνει πληροφορίες στον αμερικανικό λαό.

"Γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του PKK και του YPG. Υποστηρίζουν πολύ καλά αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό είναι έγκλημα σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας:

"Γνωρίζουμε ότι ο σκοπός του να είναι εδώ δεν είναι να πολεμήσουν το DEASH. Είμαστε ο μόνος στρατός στον κόσμο που πολεμά εναντίον του DEASH », είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου δήλωσε: "Αντί να κατηγορήσουν την Τουρκία, οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν τις δικές τους λανθασμένες πολιτικές. Επίσης, θα πρέπει να είναι πιο ειλικρινείς με τον αμερικανικό λαό και το Κογκρέσο τους."

Το 2019, ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αποσύρει τα περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή από τη Συρία πριν από την αντιτρομοκρατική επιχείρηση της Τουρκίας.

Από το 2016, η Άγκυρα ξεκίνησε μια τριάδα επιχειρήσεων στα σύνορά της στη βόρεια Συρία για να αποτρέψει τον σχηματισμό "τρομοκρατικού διαδρόμου" και να επιτρέψει την ειρηνική εγκατάσταση των κατοίκων: Ασπίδα του Ευφράτη (2016), Κλάδος Ελιάς (2018) και Ειρήνη Άνοιξη (2019).

Προάγγελος άσχημων εξελίξεων για την Τουρκία

Ως γνωστόν ο  Μπάϊντεν έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, με την οποία την ειδοποίησε για την πρόθεσή του να παρατείνει την εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τη Συρία.

Μια τέτοια απόφαση λαμβάνεται όταν απειλούνται τα συμφέροντα της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

«Η κατάσταση μέσα και σε σχέση με τη Συρία, και ιδίως οι ενέργειες της κυβέρνησης της Τουρκίας για τη διεξαγωγή στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία, υπονομεύει την εκστρατεία για την νίκη του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας ή του ISIS, θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους και περαιτέρω απειλεί να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και συνεχίζει να αποτελεί μια ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Μπάιντεν σε επιστολή προς την Πελόσι.

"Ως εκ τούτου, αποφάσισα ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στο Εκτελεστικό Διάταγμα 13894 σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Συρία έχει καταστραφεί από μια δεκαετία πολέμου μεταξύ εκείνων που ξεκίνησαν ως αντιπολίτευση στον πολύχρονο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Άσαντ προχώρησε σε μια βίαιη καταστολή εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και προχώρησε στη χρήση χημικών όπλων εναντίον συρίων πολιτών.

Η Ρωσία, το Ιράν και οι ''πληρεξούσιοι'' του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, παρενέβησαν για να στηρίξουν το καθεστώς Άσαντ.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία εξαπέλυσε πολλαπλές επιθέσεις εναντίον των κουρδικών δυνάμεων και πολιτοφυλακών στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Οι Κούρδοι, υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ, έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την ήττα του ISIS και άλλων ριζοσπαστικών ομάδων. Η Τουρκία έχει κατηγορηθεί για τον οπλισμό τρομοκρατικών ομάδων για να αντεπιτεθεί ενάντια στο κουρδικό YPG, το οποίο θεωρεί θυγατρική του PKK.

Εκείνο το οποίο θα φαίνεται  από τις εξελίξεις είναι ότι ΗΠΑ-Ρωσία έχουν συνεννοηθεί για την Συρία εν αγνοία του Ερντογάν

Αυτό το λέμε γιατί ο Άσσαντ, με τις ευλογίες Πούτιν κάλεσε πρόσφατα την Τουρκία να αποχωρήσει από τη Συρία. Για τους Κούρδους, τους προστατευόμενους των ΗΠΑ δεν έχει γίνει η παραμικρή μνεία, γεγονός που παραπέμπει σε συμφωνία  ΗΠΑ-Ρωσίας, για τη δημιουργία Ομοσπονδιακού κράτους στη Συρία που να περιλαμβάνει ένα κουρδικό ημιαυτόνομο κρατίδιο στα πρότυπα του κουρδικού μορφώματος του Βορείου Ιράκ.

Με αυτή τη λύση ικανοποιούνται, τόσο η Ρωσία που θέλει να τελειώσει ο κοστοβόρος για αυτήν πόλεμος στη Συρία προκειμένου να ξεκινήσει η εν λόγω χώρα να ανοικοδομείται, όσο και τις ΗΠΑ οι οποίες θα δημιουργήσουν το κουρδικό μόρφωμα που τόσο επιθυμούν, προκειμένου να έχουν αξιόπιστους συμμάχους στην περιοχή.

Στο παραπάνω κατατείνει το γεγονός της σιωπηρής αποδοχής  του Άσαντ από τις  ΗΠΑ με την μη επιβολή κυρώσεων κατά κρατών που έχουν διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία, καθώς και στην εμμονή πολιτικής και στρατιωτικής στήριξης των Κούρδων του YPG της Συρίας από την Ουάσιγκτον, η οποία κατακεραυνώνει τον Ερντογάν ότι με τις επιθέσεις του κατά των Κούρδων υπονομεύει την εκστρατεία για την νίκη του Ισλαμικού Κράτους.

"Πόρτα" και για την αγορά νέων  F-16;

Όλα τα παραπάνω και σε συγκερασμό με την τωρινή οργισμένη αντίδραση Τσαβούσογλου, αποτελούν πολύ σημαντικές ενδείξεις ότι τα πράγματα για την Τουρκία μάλλον  δεν εξελίσσονται καθόλου καλά ακόμη και με την αγορά νέων 40 F-16 Block 70 και τον εκσυγχρονισμό 80 F-16 σε έκδοση Viper.

Είναι πάρα πολύ πιθανό οι Τούρκοι να "φάνε πόρτα" και σε αυτό το θέμα, οπότε τα πράγματα για τον Σουλτάνο Ερντογάν θα πάνε πολύ άσχημα, προσγειώνοντας τον ανώμαλα 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Τι είδους και πόσο οπλισμό στείλαμε τελικά στην Ουκρανία; Τα καλάζνικοφ, οι S-300, ένα πλοίο με επικίνδυνο φορτίο και ένα άρθρο που δημιουργεί προβληματισμό

"Για παράδειγμα, το πώς η Ελλάδα έφτασε στην κατοχή της 20.000 τυφέκια εφόδου τύπου ΑΚ είναι μια τουλάχιστον...
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Σε γέννησα, θα σε σκοτώσω»! Ρώσοι ειδικοί: Αυτό είναι το μέλλον του Συντάγματος Αζόφ-Αυτοί οι Νατοϊκοί συνελήφθησαν στο Αζοφσταλ

Ρώσοι ειδικοί εκτιμούν ότι οι εθνικιστές του Συντάγματος Αζόφ θα γυρίσουν να δαγκώσουν το χέρι που τους ταΐζει... τις...