Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αμυντική τομή! Δημιουργία TASK FORCE Ελλάδας-Γαλλίας στην Κρήτη ως απάντηση στην Τουρκική επιθετικότητα

Στην παρούσα φάση Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται εκ νέου αντιμέτωπες με την τουρκική επιθετικότητα σε ΝΑ Μεσόγειο και Αιγαίο, η οποία δημιουργεί αύξηση των εντάσεων στην περιοχή με τη δυναμική να εξελιχθεί περαιτέρω σε κρίση.

Τώρα όμως υπάρχει κάτι πάρα πολύ σημαντικό υπέρ της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της Τουρκίας και αυτό είναι η Στρατηγική Στρατιωτική Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της Συμφωνίας, τα Μέρη διαβουλεύονται σε τακτική βάση επί όλων των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας κοινού ενδιαφέροντος, ιδίως στον πολιτικό τομέα, στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, εντός του πλαισίου των αμοιβαίων δεσμεύσεων ασφαλείας που έχουν αναληφθεί βάσει δεσμευτικών και για τα δύο συνθηκών και συμφωνιών και επιδιώκοντας την πλήρη εφαρμογή αυτών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εξέλιξη του διεθνούς και περιφερειακού περιβάλλοντος ασφάλειας και άμυνας, δημιουργεί και για τα δύο κράτη συμφέροντα ασφάλειας που συνδέονται στενά μεταξύ τους, ιδίως σε περίπτωση κρίσης, αύξησης των εντάσεων ή ένοπλης επίθεσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 2.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. 

Τα παραπάνω άρθρα 1 και 2 παρέχουν τη δυνατότητα σε Ελλάδα και Γαλλία να δημιουργήσουν άμεσα μια TASK FORCE με έδρα την Κρήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εν λόγω TASK FORCE, θα διαθέτει Διοίκηση-Επιτελείο -μαχητικά αεροσκάφη-πολεμικά πλοία και ειδικές δυνάμεις προερχόμενες από τις δύο χώρες. Οι κοινές αεροναυτικές δυνάμεις να περιπολούν μεταξύ Κύπρου-Κρήτης-Καστελόριζου, αποτρέποντας οποιαδήποτε αυθαίρετη τουρκική ενέργεια στην υπόψη περιοχή, από τη συγκρότηση της και μετά, ενώ θα είναι και η δύναμη πυρήνας για προβολή ισχύος στην περιοχή, καθώς και εκείνη την οποία αναλόγως των περιστάσεων θα ενισχύουν άλλες δυνάμεις από Ελλάδα και Γαλλία.

Η συγκεκριμένη δύναμη δέον όπως διαθέτει  1-2 αεροσκάφη εγκαίρου προειδοποιήσεως, 1-2 αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, 2 μοίρες μαχητικών αεροσκαφών, 2 φρεγάτες, 2 κορβέτες, 2 υποβρύχια, μικρό αριθμό αποβατικών σκαφών για μεταφορά ενισχύσεων σε νησιά των Δωδεκανήσων, Α/Α σύστημα Patriot , E/Π και αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου, 2 μοίρες καταδρομών,4 UAV γαλλικά εξοπλισμένα  Επιθετικά  και μεταφορικά ελικόπτερα και λοιπές ειδικές δυνάμεις.

Με αυτόν τον τρόπο θα στείλουμε Ελλάδα και Γαλλία από κοινού μήνυμα στην Τουρκία, ότι  υπάρχει βούληση για εφαρμογή κατά γράμμα των όρων της Συμφωνίας των δύο χωρών.

Θεωρώ επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θα θελήσουν να χάσουν οριστικά την Τουρκία και για τον λόγο αυτό Μπάϊντεν και Ερντογάν θα βρεθούν στη διάσκεψη των G-20  στη Ρώμη, στα τέλη Οκτωβρίου.

Εμείς είχαμε προβλέψει σε άρθρο μας ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να δελεάσει τον Αμερικανό Πρόεδρο ζητώντας του την αγορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων, προκειμένου να συζητήσει εκ νέου μαζί του την άρση επιβολής κυρώσεων για τους S-400, οι οποίοι αποτελούν το κυριότερο αγκάθι στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Η πρόταση του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ φαίνεται ότι έγινε, εκφράζοντας αίτημα για απόκτηση  40 νέων  μαχητικών F-16 έκδοσης 70, και να εκσυγχρονίσει 80 περίπου από τα παλαιά του σε έκδοση Viper, προκειμένου να αντισταθμίσει την  διαγραφόμενη Ελληνική αεροπορική κυριαρχία μετά την απόκτηση 24 Rafale 4+ και την αναβάθμιση 83 F-16 σε έκδοση Viper.

Οι ΗΠΑ ωστόσο δεν έχουν απαντήσει ακόμη στο τουρκικό αίτημα και από την αποδοχή αυτού ή όχι  σε συγκερασμό με το θέμα των κυρώσεων των S-400 θα δρομολογηθούν εξελίξεις στην περιοχή.

Η Τουρκία στην παρούσα φάση οξύνει στρατιωτικά  την κατάσταση με την Ελλάδα, αλλά εκτιμώ ότι δεν έχει αναπτύξει τους S-400 της και συνεπώς δεν θα δημιουργήσει θερμό επεισόδιο με την χώρα μας.

Ο λόγος απλός, αφού αν το έκανε οι ΗΠΑ θα ακύρωναν στην παρούσα φάση τις συνομιλίες Μπάϊντεν -Ερντογάν και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλει ο Τούρκος Πρόεδρος, αφού θα προσπαθήσει να επανακινήσει μέσω αυτής της συνάντησης τις  κακές Αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Στρατιωτικά επίσης θεωρώ ότι θα ήταν τεράστιο λάθος για την Τουρκία να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο με την χώρα μας, χωρίς να έχει τάξει τους S-400 για παν ενδεχόμενο.

Με δεδομένη την επιλογή της Άγκυρας να δείχνει συνεχώς ότι το πιθανότερο θέατρο επιχειρήσεων σε βάρος μας είναι η περιοχή μεταξύ του συμπλέγματος Καστελορίζου-Ρόδου-Καρπάθου-Κάσου-Κρήτης- Καστελορίζου, θεωρώ ως το πλέον πιθανότερο οι προσχεδιασμένες  θέσεις τάξεως των τουρκικών S-400 να βρίσκονται εντός της ευρύτερης περιοχής ενός νοητού Π που περιλαμβάνει την περιοχή μεταξύ Αϊδινίου-Ντενιζλί-Αττάλειας και Φοινίκης.

Οι S-400 «αποδίδουν» καλύτερα και ασφαλέστερα όταν η θέση τους δεν περιστοιχίζεται από ορεινούς όγκους, γιατί έτσι  μειώνεται η απόδοση των ραντάρ του, με αποτέλεσμα να γίνονται ευάλωτα από εχθρικά αεροσκάφη που θα ενεργήσουν από την συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Επίσης η θέση τους θα πρέπει να μην βάλλεται από το φίλιο πυροβολικό μας που βρίσκεται στα νησιά μας στο Αιγαίο. Με βάση αυτές τις δύο παραμέτρους θα έλεγα ότι η περιοχή του νοητού Π που προανέφερα, αρχίζει να συρρικνώνεται δραματικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι θα θέλουν να δημιουργήσουν οι τουρκικοί S-400 μαζί με τα UAV  και την πολεμική τους αεροπορία, έναν αδιαπέραστο αντιαεροπορικό θόλο πάνω και γύρω από το πολεμικό τους ναυτικό στη ΝΑ Μεσόγειο και λαμβανομένου υπόψιν ότι το πραγματικό βεληνεκές εμπλοκής μαχητικών για τους S-400 θα είναι 125χλμ για τον 48Ν6Ε3, 100 χλμ για τον 48Ν6Ε2 και 60 χλμ για τον 9Μ96Ε2,τότε η επιλογή των θέσεων τους μειώνεται ακόμη περισσότερο

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να λέμε για την Τουρκία τη φράση «ο εξ ανατολών εχθρός», υπερτονίζοντας την σπουδαιότητα της άμυνας μας στο Αιγαίο στην κατεύθυνση Ανατολή-Δύση και παραβλέποντας έτσι την σπουδαιότητα της  κατεύθυνσης Νότος-Βορράς.

Τώρα μάλλον έχει έρθει η ώρα να δούμε τον χάρτη από αυτήν την κατεύθυνση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ