Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

"Οι Οινούσσες είναι τουρκικό έδαφος" ισχυρίζονται τώρα οι Τούρκοι ανεβάζοντας την ένταση στο Αιγαίο

Το τελευταίο χρονικό διάστημα δια πιστώνουμε μια εστίαση της Τουρκίας στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών μας στο Αιγαίο, το οποίο μάλιστα αναφέρουν όχι ως Αιγαίο, αλλά ως θάλασσα των νησιών!

Πρόκειται για ένα καινούργιο εφεύρημα των Τούρκων, προκειμένου να μην αναφέρεται η λέξη Αιγαίο, η οποία παραπέμπει στην  Ελληνική πατρότητα του Αρχιπελάγους, σύμφωνα με τον βασιλιά Αιγαία από την Ελληνική μυθολογία.

Βλέπεται ότι κάνουν οι Τούρκοι το κάνουν συντονισμένα και με βαθύ χρονικό ορίζοντα.

Αναφορικά δε με την τουρκική προπαγάνδα και τις ψυχολογικές επιχειρήσεις που η Άγκυρα πραγματοποιεί σε βάρος της Ελλάδας θα λέγαμε ότι   είναι συνεχής και αναβαθμισμένη.

https://www.youtube.com/watch?v=mOq3qF_UAxU

Σήμερα ανεβήκαμε σε επίπεδο πρόκλησης από την Τουρκία, περνώντας στην θεωρία των "Γκρίζων ζωνών", σύμφωνα με την οποία οι Οινούσσες μας δεν είναι Ελληνικό έδαφος, αλλά τουρκικό!!!

Με τον τίτλο "Η Ελλάδα προκαλεί! Έβαλαν τη Σμύρνη πίσω τους και πόζαραν" , έχει ως επικεφαλίδα  του άρθρο σε τουρκικό σάιτ, το οποίο "συνεργάζεται" με τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και το ΥΠΑΜ της Τουρκίας.

Στο υπόψιν άρθρο αναφέρονται τα εξής:

 Ελλάδα πραγματοποίησε ασκήσεις στο νησί Κογιούν (Oινούσσες), που  όμως είναι τουρκικό έδαφος.

Παρακολουθώντας την άσκηση στο νησί, ο υφυπουργός Άμυνας Χαρδαλιάς, ποζάροντας έτσι ώστε η Σμύρνη να φαίνεται στο βάθος, είπε : «Κάθε νησί, κάθε μικρό νησί, κάθε βραχονησίδα,  είναι μια ελληνική πατρίδα! Είμαστε παντού », το παραπάνω μοιράστηκε στα social media σε  σημείωμα του

Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις της για τα νησιά του Αιγαίου. Στη χώρα την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις σε πολλά νησιά που βρίσκονται δίπλα στην Τουρκία.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, συμμετείχε επίσης στην άσκηση αυτή.

Ο Χαρδαλιάς, ο οποίος συμμετείχε στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο νησί Κογιούν, πόζαρε με τους Έλληνες στρατιώτες, με τη Σμύρνη να φαίνεται στο βάθος.

Στο τουρκικό άρθρο υπάρχουν  επίσης φωτογραφίες από την επίσκεψη του κ.Υφυπουργού με Αξιωματικούς και στρατιώτες στο φυλάκιο των Οινουσσών."

Η τουρκική εμμονή για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Αναφορικά με το σκέλος το τι προβλέπουν οι συνθήκες Ειρήνης της Λωζάννης 1923 και του Παρισιού 1947 που επικαλούνται εν χορώ το τουρκικό ΥΠΕΞ, ΥΠΑΜ και τουρκικά ΜΜΕ,διαστρεβλώνοντας σκοπίμως την αλήθεια  για την αποστρατικοποίηση των νησιών μας, παραθέτουμε τα εξής:

1. Λήμνος-Σαμοθράκη-Ίμβρος-Τένεδος-Λαγούσαι Νήσοι

Η συνθήκη της Λωζάννης 1923, πράγματι επιβάλλει καθεστώς ολικής αποστρατικοποίησης στα  παραπάνω νησιά. Όμως με τη Σύμβαση του Μοντραί 1936 επιτρέπεται ο επαναξοπλισμός της ζώνης των Στενών, ενώ στο προοίμιο της εν λόγω νεώτερης χρονικά Συμβάσεως αναφέρεται ρητά ότι αυτή υποκαθιστά τη Σύμβαση της Λωζάννης.

Προς επίρρωσιν των ανωτέρω υπάρχει επιστολή της 6ης Μαϊου 1936 του Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Ρουσέν Εσρέφ, πρός τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά  όπου ρητά αναφέρει:

"Κατ΄ εντολή της Κυβέρνησης μου, είμαστε εξ ολοκλήρου σύμφωνοι όσον αφορά την στρατικοποίηση αυτών των δύο νησιών Λήμνου και Σαμοθράκης ταυτόχρονα με τον εξοπλισμό των Στενών".

Αλλά και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Ρουστού Αράς, στην τουρκική βουλή (Εθνοσυνέλευση), κατά τη διαδικασία της κυρώσεως της Συμβάσεως του Μοντραί είχε δηλώσει επί λέξει:

"Οι διατάξεις που αναφέρονται στα νησιά Λήμνος και Σαμοθράκη, τα οποία ανήκουν στη φίλη και γείτονα Ελλάδα και ήσαν αποστρατικοποιημένα βάσει των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης της Λωζάννης καταργούνται και αυτές από τη Σύμβαση του Μοντραί".

Και τέλος είναι ή δεν είναι νομική αυθαιρεσία η ερμηνεία από την Τουρκία, ότι οι υποχρεώσεις αποστρατικοποίησης ισχύουν για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη που ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά όχι για την Ίμβρο, την Τένεδο και τις Λαγούσες Νήσους που ανήκουν στην Τουρκία;

Σημειωτέον ότι τώρα στην Ίμβρο εδρεύει Σύνταγμα Τούρκων Καταδρομών και στην Τένεδο Λόχος Τούρκων Καταδρομών.

2. Λέσβος-Χίος-Σάμος-Ικαρία

Η Συνθήκη της Λωζάννης 1923 δεν αναφέρει πουθενά κάποιον περιορισμό σε πάσης φύσεως στρατιωτικό έργο (ραντάρ κλπ) ούτε  σε αεροπορικές βάσεις, αλλά ούτε και σε κάποια ειδική διαδικασία ελέγχου του αριθμού των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων.

Ρηματικά μάλιστα αναφέρει ότι "Αι ελληνικαί στρατιωτικαί δυνάμεις εν ταις ειρημέναις νήσοις θα περιορισθώσι εις τον συνήθη αριθμόν των δια την στρατιωτικήν υπηρεσίαν καλουμένων, οίτινες δύνανται να εκγυμνάζονται επιτόπου, ως και εις δύναμιν χωροφυλακής και αστυνομίας ανάλογον πρός την εφ΄ολοκλήρου του ελληνικού εδάφους υπάρχουσα τοιαύτην".  (άρθρο 13)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

3. Δωδεκάνησα (Συνθήκη Παρισίων 1947)

Σύμφωνα με το άρθρο 15 της Συνθήκης της Λωζάννης “Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμουμένων νήσων, τουτέστι της Αστυπαλαίας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψούς, Σύμης και Κω, των κατεχομένων νυν υπό της Ιταλίας και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων, ως και της νήσου Καστελλορίζου”.

Περαιτέρω, το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (10.12.1947) προβλέπει: «Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμουμένας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον, Λειψών, Σύμην, Κω και Καστελλόριζον, ως και τας παρακειμένας νησίδας».

Τέλος η Ελλάδα επικαλείται το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ με το οποίο επικαλείται το δικαίωμα της στη νόμιμη άμυνα και για αυτόν το λόγο προέβη στις αναγκαίες αμυντικές προπαρασκευές της στα νησιά της που θα της επιτρέψουν να ασκήσει το δικαίωμα της της νόμιμης αυτοάμυνας.

Οι Τούρκοι  ισχυρίζονται ότι η στρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών απειλεί τα δυτικά παράλια της και ότι εφόσον η Ελλάδα συνεχίζει να τα έχει στρατικοποιημένα, αυτό δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα να αμφισβητήσει ακόμη και την κυριαρχία της χώρας μας σε αυτά, οπότε και δικαιολογεί στρατιωτική της επέμβαση για κατάληψή τους!!!

Αυτή η νέα θεωρία δεν έχει παγκόσμιο ιστορικό προηγούμενο, αλλά είπαμε η Τουρκία έχει τον ALLA TURKA τρόπο ερμηνείας του Διεθνούς Δικαίου ασκήσεως της προπαγάνδας της.

Είναι προφανής η στοχευμένη προσπάθεια των Τούρκων προκειμένου να αποχωρήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας από τα νησιά μας στο Αιγαίο, προκειμένου να τα καταλάβουν εύκολα, με την Στρατιά Αιγαίου που διαθέτουν  στα μικρασιατικά παράλια και τις πολλές αεροναυτικές δυνάμεις που διαθέτουν

Οι Τούρκοι ευελπιστούν να γίνει αυτό που έγινε και στην Κύπρο το 1974 στον "ΑΤΤΙΛΑ", όπου νωρίτερα και συγκεκριμένα το 1968 είχαν πετύχει την αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας, δυνάμεως 8500 ανδρών, από τη Μεγαλόνησο.

Αλήθεια αν η Μεραρχία ήταν στην Κύπρο το 1974, οι Τούρκοι θα πετύχαιναν να καταλάβουν με τον "ΑΤΤΙΛΑ" το 36% της Κύπρου μας;

Απαντώ, ούτε κατά διάννοια. Ίσα -ίσα οι Τούρκοι δεν θα τολμούσαν να πραγματοποιούσαν τον "ΑΤΤΙΛΑ".

Η θεωρία των γκρίζων ζωνών

Μετά την κρίση των Ιμίων το 1996, η Τουρκία ανέπτυξε μια θεωρία περί ύπαρξης ευρύτερων "γκρίζων ζωνών" κυριαρχίας στο Αιγαίο, το καθεστώς των οποίων είναι ασαφές.

Αυτές δεν περιοριζόταν μόνο στο Αιγαίο, αλλά περιελάμβαναν και νησιά όπως η Γαύδος στο Λιβυκό πέλαγος.

Η αυξομείωση του αριθμού τους παρουσιάζει ενδιαφέρον, αφού αμέσως μετά την κρίση η Τουρκία μέσω της  τότε Πρωθυπουργού της Τανσού Τσιλέρ έλεγε ότι αμφισβητούνται 1000 νησίδες στο Αιγαίο, σύμφωνα με εγχειρίδιο της τουρκικής στρατιωτικής ακαδημίας.

Τον Φεβρουάριο  του 1996 ο αριθμός των αμφισβητούμενων βραχονησίδων-νησίδων ανέβηκε σε 3000.

Το καλοκαίρι του ίδιου έτους οι Τούρκοι κατέβασαν τον αριθμό τους σε 100-150

Από το 2013 και μετά έχουν αναφερθεί διαδοχικά 16,17 και τέλος 18 νησιά, τα οποία η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν άλλοτε ότι άφησε να τα καταλάβουν οι Έλληνες, άλλοτε ότι δεν τους έχει εκδιώξει και άλλοτε ότι δεν τα έχει ζητήσει επισήμως από την Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των 18 νησιών την κυριαρχία των οποίων αμφισβητεί η Τουρκία, δεν είναι ριζικά διαφορετικός από τα 100-150 νησίδες-βραχονησίδες που η Τουρκία αμφισβητούσε το καλοκαίρι του 1996, αφού λόγου χάρη στην περίπτωση του Αγαθονησίου ανήκουν και 13 βράχοι και νησιά μικρότερα τα οποία αμφισβητεί συνολικά η Τουρκία. Έτσι όταν λέμε ότι  η Τουρκία αμφισβητεί το Αγαθονήσι ότι είναι Ελληνικό, αμφισβητεί και τα άλλα 13 μικρότερα νησάκια-βράχους, άρα αμφισβητεί 14 συνολικά νησάκια-βράχους που συνιστούν όλα μαζί το νησιωτικό συγκρότημα του Αγαθονησίου. 

Τα 18 αμφισβητούμενα νησιά για τους Τούρκους είναι:

Φούρνοι (Σάμος), Οινούσσες(Χίος), Αγαθονήσι (Δωδεκάνησα), Γαύδος (Χανιά -Κρήτη), Θύμαινα (Σάμος), Ψέριμος - Αρκιοί- Γυαλί-Λεβίθα- Φαρμακονήσι, (όλα στα Δωδεκάνησα), Γαϊδουρονήσι ή Χρυσή (Λασίθι- Κρήτη), Καλόλιμνος -Κίναρος (Δωδεκάνησα).Όλα τα παραπάνω κατοικούνται από Έλληνες φυσικά

Δία (Ηράκλειο -Κρήτη) Σύρνα (Δωδεκάνησα), Κουφονήσι -Διονυσάδες (Λασίθι Κρήτη) και Καλόγηροι (Ψαρά) τα οποία είναι ακατοίκητα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...