Ελληνοτουρκικά

Το "χοντραίνει" η Τουρκία σε Θράκη και Αιγαίο με γερμανική....αβάντα- Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της σε βάρος της Ελλάδας, με τη Θράκη μας αυτή τη φορά να στοχοποιείται εκ νέου σε μικρό χρονικό διάστημα.

Μόλις τρείς ημέρες νωρίτερα σε σχετικό άρθρο μας είχαμε αναδείξει τις τουρκικές προκλήσεις στη Θράκη, όπου  το αποκαλούμενο FEP Party έστησε νέο σόου γιορτάζοντας την 30η επέτειό του με τη συμμετοχή περίπου 4.000,πως ισχυρίζεται,και τη συναυλία του καλλιτέχνη Edip Akbayram.

Η Πρόεδρος του Κόμματος FEP Çiğdem Asafoğlu, και άλλοι αξιωματούχοι έστειλαν μήνυμα: «Γεννηθήκαμε Τούρκοι, θα πεθάνουμε Τούρκοι. Δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με την ταυτότητά μας, την ουσία μας».

Η νέα τουρκική πρόκληση

Σήμερα η Τουρκία προέτρεψε την Ελλάδα να ακυρώσει μια εγκύκλιο που σύμφωνα με την ίδια  περιορίζει τους μουσουλμάνους μαθητές και εκπαιδευτικούς από την άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις ελληνικές αρχές να «ανατρέψουν την απόφαση που περιορίζει τους μαθητές και τους δασκάλους που πηγαίνουν στα δημοτικά σχολεία των τουρκικών μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη από τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις».

Η εγκύκλιος που εκδόθηκε πρόσφατα αποτελεί ένα βήμα προς τον περιορισμό της ελευθερίας της θρησκείας και της συνείδησης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβουλευτικό Συμβούλιο της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Το διοικητικό συμβούλιο δήλωσε ότι η πρακτική στους νομούς Ροδόπης και Έβρου είναι αντίθετη με το νόμο και «είναι πονηρή, τουλάχιστον, αν όχι απάτη».

«Καλούμε όλες τις αρχές να σεβαστούν τις ευαισθησίες μας και να κάνουν τις ρυθμίσεις που λαμβάνουν αμέσως υπόψη αυτές τις ευαισθησίες», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Που εστιάζει η Τουρκία;

Εδώ χρήζει ιδιαίτερης προσοχής το γεγονός ότι οι τουρκογενείς μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες της Θράκης μας, παίρνοντας "γραμμή" από το Τουρκικό κράτος, προσπαθούν να εμφανίσουν την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ως τουρκική.

Αυτό φυσικά δεν ισχύει, αφού ως γνωστόν τόσο οι αθίγγανοι μουσουλμάνοι, όσο και οι Πομάκοι μουσουλμάνοι της Θράκης μας ουδεμία σχέση έχουν με την Τουρκία και δεν έχουν τουρκική καταγωγή, ενώ οι Πομάκοι μιλούν τη δική τους γλώσσα, η οποία φυσικά δεν είναι η τουρκική.

Τέλος αναφορικά με την εκπαίδευση και τα όσα καταγγέλουν οι Τούρκοι, αυτά είναι αβάσιμα και διαστεβλωμένα τελείως.

Οι σχέσεις Ερντογάν-Μπάϊντεν 

Σε ενημέρωση δημοσιογράφων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί τις ΗΠΑ για ανεντιμότητα

Ο  Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι αισθάνεται ότι οι σχέσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν «δεν ξεκίνησαν καλά» από την άφιξή του στον Λευκό Οίκο.

«Ελπίζω, ως δύο χώρες του ΝΑΤΟ, να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με φιλία και όχι με εχθρότητα», είπε για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, μιλώντας στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη σε ευρείας κλίμακας ενημέρωση πρός τους  Τούρκους δημοσιογράφους, προσθέτοντας "Αλλά η τρέχουσα κατάσταση στις σχέσεις μας  δεν προμηνύει καλά αποτελέσματα".

Είπε ότι «συνεργάστηκε καλά» με τους προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ, αλλά «δεν μπορώ να πω ότι τα πράγματα έχουν ξεκινήσει καλά με τον κ. Μπάιντεν».

S-400 και F-35

Ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι ήταν δυσαρεστημένος με την Ουάσινγκτον πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Μπάιντεν, ιδίως όσον αφορά την απομάκρυνση της Άγκυρας από το σχέδιο μαχητικών F-35 πριν από δύο χρόνια, αφού η Τουρκία συμφώνησε για την αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 .

Αυτή η συμφωνία οδήγησε στις κυρώσεις των ΗΠΑ πέρυσι και στην αναστολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35.

Η Άγκυρα σχεδίαζε την αγορά  περίπου 100 μαχητικών αεροσκαφών  stealth F-35 και αρκετές τουρκικές αμυντικές εταιρείες συμμετείχαν στην κατασκευή.

«Αγοράσαμε το F-35, πληρώσαμε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και το F-35 δεν μας παραδόθηκε», είπε ο Ερντογάν.

«Για εμάς, η υπόθεση S-400 ολοκληρώθηκε. Δεν είναι δυνατόν να  τα επιστρέψουμε . Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταλάβουν. Εμείς, η Τουρκία, είμαστε ειλικρινείς, αλλά δυστυχώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν και δεν είναι », είπε.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα θα «χτυπήσει άλλες πόρτες» και ότι «η Τουρκία αγοράζει ό, τι χρειάζεται για την άμυνά της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταναστευτικό-Αφγανιστάν

Όσον αφορά το Αφγανιστάν και την αστάθεια που ακολούθησε την πρόσφατη αποχώρηση των ΗΠΑ και την κατάληψη  της χώρας από τους Ταλιμπάν, ο Ερντογάν επέμεινε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να πληρώσουν το τίμημα» σε περίπτωση που υπάρξει μαζική έξοδος Αφγανών πολιτών.

«Πού θα πάνε τώρα αυτοί οι πρόσφυγες; Είναι αδιανόητο για την Τουρκία να ανοίγει τις πόρτες της και να τις αποδέχεται», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η Τουρκία φιλοξενεί ήδη περίπου πέντε εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 3,7 εκατομμυρίων από τη Συρία και περίπου 420.000 Αφγανούς.

Ερωτηθείς για τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ο Ερντογάν είπε ότι είναι ατυχές το γεγονός ότι μια ηγεσία χωρίς αποκλεισμούς δεν σχηματίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν η ομάδα αποκάλυψε ένα ανδρικό υπουργικό συμβούλιο σκληρών γραμμών.

«Έρχονται σήματα ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές, ότι μπορεί να υπάρξει μια πιο πλουραλιστική ατμόσφαιρα στη διοίκηση», είπε. "Εάν μπορεί να γίνει ένα τέτοιο βήμα, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στο σημείο να συζητήσουμε μαζί τους τι μπορούμε να κάνουμε ".

Τούρκοι και τεχνικοί του Κατάρ εργάζονται για να ανοίξουν πλήρως το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα.

Η επικείμενη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν και Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ

Ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Ερντογάν είπε ότι θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις και τη Συρία, ιδιαίτερα την κατάσταση στο Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη χώρα.

Ο Ερντογάν απευθύνθηκε επίσης στην έκκλησή του για μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και είπε ότι είχε προτείνει το «ριζοσπαστικό βήμα» για την άρση του δικαιώματος αρνησικυρίας των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω έκτακτης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης «όταν είναι απαραίτητο».

Η αποτυχία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο Ερντογάν δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από την πορεία των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων, αφού ήλπιζε ότι μετά την εθελουσία προσφορά του για ανάληψη της ασφαλείας του αεροδρομίου της Καμπούλ στο Αφγανιστάν από την Τουρκία, οι "τουρκικές μετοχές" θα ανέβαιναν και θα βελτιωνόταν σημαντικά οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Αυτό δεν έγινε, αφού δεν μπόρεσε να συναντηθεί με τον Μπάϊντεν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα έγινε και κάτι πολύ άσχημο για την Τουρκία, αφού σε συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο δεύτερος τάχθηκε ρητά και κατηγορηματικά υπέρ της αποχώρησης των ξένων μισθοφόρων και στρατιωτικών δυνάμεων άλλων χωρών από τη Λιβύη, ονοματίζοντας την Τουρκία.

Συνεπώς η Τουρκία  όπως διαπιστώνουμε αφενός "τρώει πόρτα  από τις ΗΠΑ" παντού, και στη Λιβύη και  αφετέρου εναποθέτει τις ελπίδες της πλέον στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, προκειμένου τουλάχιστον να τα βρεί με την Ρωσία, από την οποία "τρώει ξύλο" στο Ιντλίμπ, ενώ ο Άσσαντ με τις "πλάτες του Πούτιν" καλεί την Τουρκία να φύγει από τα εδάφη της Συρίας.

Τελικά οι ΗΠΑ διώχνουν τους Τούρκους από την Λιβύη και οι Ρώσοι από τη Συρία

Τι σημαίνει αυτό; Απλά αποτυχία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Μόνη διέξοδος για τον Ερντογάν στη συνάντηση του με τον Πούτιν είναι η εξαγγελία απόκτησης δεύτερης συστοιχίας S-400, μήπως και περισώσει κάτι από την Συρία. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα εξόργιζε ακόμη περισσότερο τις ΗΠΑ που θα χτυπούσαν την Τουρκία στο "μαλακό της υπογάστριο" την οικονομία.

Σημειωτέον ότι η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έφτασε στα τάρταρα έναντι του δολαρίου και του ευρώ και κυμαίνεται πλέον σε 1 προς 9 και 1 προς 10 αντίστοιχα. Ο Ερντογάν έδωσε εντολή για μείωση των επιτοκίων, ο πληθωρισμός ανεβαίνει και το "καλάθι της τουρκάλας νοικοκυράς" γίνεται ακόμη ελαφρύτερο.

Έρχεται ελληνοτουρκική κρίση

Όλα τα παραπάνω ωστόσο συνιστούν σημαντικούς παράγοντες  στο να  προσπαθήσει  η Τουρκία να  εξωτερικεύσει προς την κατεύθυνση της Ελλάδας τα πολλά  Διεθνή και εσωτερικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η εν λόγω χώρα.

Για την πιθανότητα αυτή σε προγενέστερο άρθρο μας με τίτλο "Ωρα μηδέν'' σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο: Γιατί είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί μεγάλη ελληνοτουρκική κρίση τους επόμενους μήνες¨" είχαμε προειδοποιήσει, εφιστώντας την προσοχή των αρμοδίων φορέων της χώρας μας.

Κλείνοντας θα λέγαμε ότι η ακυβερνησία που υπάρχει στην Γερμανία λόγω εκλογών το τρέχον χρονικό διάστημα, είναι επίσης ένας αρνητικός παράγοντας και "διευκολύνει" την τουρκική επιθετικότητα , η οποία εκδηλώνεται εμπράκτως  νοτιοανατολικά της Κρήτης, με την παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα ερευνητικού πλοίου που για λογαριασμό της Ελλάδας διεξάγει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μόλις 10 μίλια από τις ακτές της Μεγαλονήσου

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης