Ελληνοτουρκικά

Ο Ερντογάν έχει στο ''τσεπάκι του'' Γερμανούς πολιτικούς και πρώην αξιωματούχους-Το Βερολίνο θα στηρίζει πάντα την Τουρκία

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε για την κρυφή στήριξη των Γερμανών στην Τουρκία γενικά έναντι της Ελλάδος, τώρα σύμφωνα με τον εξόριστο Τούρκο δημοσιογράφο Abdullah Bozkurt, μαθαίνουμε και τον έναν από τους πολλούς λόγους που υλοποιείται αυτή η ανθελληνική πολιτική τόσο μεγάλο διάστημα.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος ανέφερε ότι Ερντογάν έχει προσλάβει Γερμανούς πρώην πολιτικούς και πρώην γραφειοκράτες ως λομπίστες στη Γερμανία, για να κάνει την δουλειά του.

Συγκεκριμένα η τουρκική κυβέρνηση στρατολόγησε όλους αυτούς ως λομπίστες, για να αποκτήσει επιρροή στο Βερολίνο, προκειμένου να προωθήσει τους στόχους της πολιτικής της.

Αυτό αποκάλυψε υποκλοπή που ελήφθη με την έγκριση ενός δικαστή στο πλαίσιο μιας έρευνας διαφθοράς στον στενό κύκλο του Ερντογάν, παρέχοντας ενδείξεις για τη στρατηγική της ισλαμιστικής κυβέρνησης και πώς προσπάθησε να αποκρύψει τις δραστηριότητές της στη Γερμανία.

Την αποκάλυψη έκανε ο Kerlker Aycı, πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Turkish Airlines.

Ο Aycı, τότε πρόεδρος της Υπηρεσίας Υποστήριξης και Προώθησης Επενδύσεων της Τουρκίας (ISPAT), ο οποίος συνεργάστηκε στενά με την κυβέρνηση, συνομιλούσε με τον αδελφό του προέδρου Ερντογάν, Μουσταφά Ερντογάν, για την εξεύρεση κυβερνητικής θέσης για τον Βόλκαν Άρντορ, Γερμανό υπήκοο Τουρκικής καταγωγής και συγγενής του Τούρκου προέδρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αϊτζί εξήγησε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είχε υιοθετήσει μια τακτική πρόσληψης Γερμανών πρώην πολιτικών ως λομπίστες για να προωθήσει την τουρκική ατζέντα στη Γερμανία, εξαιτίας αυτού που χαρακτήρισε ως προκατάληψη κατά των Τούρκων στη γερμανική κυβέρνηση.

Είπε επίσης ότι η τουρκική υπηρεσία ISPAT, που μετονομάστηκε στο Γραφείο Επενδύσεων της Προεδρίας το 2018, πραγματοποιούσε τις δραστηριότητές της σε γερμανικό έδαφος μέσω διακεκριμένων Γερμανών προσωπικοτήτων, όπως του πρώην δημάρχου του Αμβούργου.

Ακόμα και ο Γιόσκα Φίσερ, υπουργός Εξωτερικών και αντιγκελάριος στο υπουργικό συμβούλιο του Γκέρχαρντ Σρέντερ από το 1998 έως το 2005, εργαζόταν για την τουρκική κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Ο Aycı ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είχε στρατολογήσει πολιτικούς από το Κόμμα των Πρασίνων και τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει παρόμοιες τακτικές και στις ΗΠΑ, όπου πλήρωσε περισσότερα από 30,5 εκατομμύρια δολάρια για να επηρεάσει την πολιτική ή την κοινή γνώμη των ΗΠΑ για λογαριασμό των τουρκικών συμφερόντων κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με μια έκθεση τον Ιούλιο του 2021 από την ανεξάρτητη ΜΚΟ Open Secrets.

Μεταξύ αυτών που κατατάχθηκαν ως λομπίστες από την Τουρκία ήταν ο Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Η Τουρκία υπέγραψε επίσης σύμβαση με μια εταιρεία λόμπι Ballard Partners, της οποίας ο πρόεδρος, Μπράιαν Μπάλαρντ, ήταν αντιπρόεδρος της εκλογικής επιτροπής του Ντόναλντ Τραμπ και μέλος της μεταβατικής ομάδας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί αμέσως μετά την ορκωμοσία του 2017, είχε επίσης σχέσεις με την Τουρκία.

Πολλοί από τους λομπίστες που στρατολογήθηκαν από την κυβέρνηση Ερντογάν στις ΗΠΑ αντιμετώπισαν έρευνα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για παραβιάσεις του νόμου καταχώρισης ξένων πρακτόρων (FARA).

Έτσι κάνει τις δουλειές του ο Τούρκος πρόεδρος, και όχι όπως εμείς με επαφές. Η πολιτική είναι μια αδυσώπητη τέχνη που ομοιάζει μόνο με την τέχνη του πολέμου του περίφημου Κινέζου φιλοσόφου Σου Τζου και των αποφθεγμάτων του.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ