Ελληνοτουρκικά

Ερντογάν & Τατάρ εκλιπαρούν τον Μπάιντεν: ''Θέλουμε να σε συναντήσουμε''

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 19-22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη εάν ο Ερντογάν, θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Ερντογάν αναμένεται να παρευρεθεί στη φετινή έκδοση της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών, που πρόκειται να διεξαχθεί μεταξύ 21 και 27 Σεπτεμβρίου». αναφέρει η δήλωση

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει μαζί του και τον Πρόεδρο του ψευδοκράτους Έρσιν Τατάρ, σε μια προσπάθειά τους να πείσουν στις επιδιωκόμενες επαφές τους, για μια λύση δύο κρατών στο θέμα της Κύπρου.

Σχεδιάζει επίσης να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης του τουρκικού σπιτιού (Türkevi), που βρίσκεται στο Μανχάταν, ακριβώς απέναντι από τα Ηνωμένα Έθνη.

Αφού ανέλαβε την προεδρία ο Μπάιντεν, ο ίδιος και ο Ερντογάν πραγματοποίησαν την πρώτη τους διμερή συνάντηση τον περασμένο Ιούνιο, στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Κατά τη συνάντηση του Ιουνίου, οι δύο ηγέτες δεν μπόρεσαν να επιλύσουν μια μακροχρόνια διαμάχη που έχει «ραγίσει» τους δεσμούς, μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, σχετικά με την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ διαφωνούν για πολλά άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών διαφορών στη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη συνάντησή τους τον Ιούνιο, οι δύο ηγέτες φάνηκαν αισιόδοξοι αν και δεν ανακοίνωσαν, ποια συγκεκριμένη πρόοδο σημείωσαν.

Ο Πρόεδρος του ψευδοκράτους Έρσιν Τατάρ, δήλωσε σήμερα  Παρασκευή, ότι συνεχίζουν να εργάζονται για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ, προσθέτοντας ότι θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 18 Σεπτεμβρίου μαζί με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου , οι οποίοι θα βρεθούν και οι δύο στις ΗΠΑ, για να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGA).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σμύρνη, όπου έφτασε για να τιμήσει την επίθεση των τουρκικών δυνάμεων που τερμάτισε την «ελληνική εισβολή» στην Ανατολία το 1922, ο Τατάρ είπε, ότι η στάση της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο είναι απαράδεκτη.

«Εάν (η Ελλάδα) αυξήσει τα χωρικά ύδατά της ή την υφαλοκρηπίδα με αυτόν τον τρόπο, αυτό εμποδίζει την ελευθερία της Τουρκίας σε ανοιχτή θάλασσα», είπε.

Παρατηρώντας την τουρκική επέμβαση στο νησί το 1974 , ο Τατάρ είπε ότι η μόνη βιώσιμη λύση για το αδιέξοδο στο νησί είναι ένας τύπος δύο κρατών. «Δεν υπάρχει πλέον συνεργασία. Δεν ήταν δυνατή η επίτευξη μιας ομοσπονδιακής κατανόησης, αλλά ακόμη και αν βρεθεί, αυτό θα σήμαινε ότι η πλειοψηφία θα κυβερνούσε μια μειονότητα », είπε.

Ο Τατάρ πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με ηγέτες κατά τη συνάντηση της UNGA στη Νέα Υόρκη, όπου θα εξηγήσει τη λύση δύο κρατών, που υποστηρίζεται από την Τουρκία και την ΤΔΒΚ.

Ισχυρίστηκε ότι το 1974, μετά από πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση της Κύπρου από την Ελλάδα, η Άγκυρα έπρεπε να παρέμβει ως εγγυητική δύναμη. 

«Για δεκαετίες μετά έχουν δει αρκετές προσπάθειες επίλυσης της κυπριακής διαφοράς, αλλά όλες κατέληξαν σε αποτυχία. Η τελευταία που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία, με τη συμμετοχή των εγγυητριών χωρών Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο ολοκληρώθηκε χωρίς καμία πρόοδο το 2017». είπε

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ