Ερντογάν, Τυνησία
Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τελειώνει η Τουρκία σε Λιβύη-Τυνησία: Σοβαρό πλήγμα για τις ΤΕΔ το ''ξήλωμα'' της Μουσουλμανικής Αδελφότητας''

Πανικός έχει καταλάβει την Άγκυρα που βλέπει ένα ένα τα πουλόβερ της μουσουλμανικής αδελφότητας στη Μεσόγειο να ξηλώνονται!

Μετά το στραπάτσο με την Αίγυπτο όπου η άνοδος του Αλ Σίσι εξοβέλισε την αδελφότητα που είχε μετατρέψει την χώρα του Νείλου σε υποχείριο της Άγκυρας και την αποσάθρωση της οργάνωσης αυτής στα περισσότερα αραβικά κράτη, η Τουρκία βλέπει τώρα ένα από τα τελευταία προπύργια των Αδελφών Μουσουλμάνων, την Τυνησία, να αλλάζει στρατόπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις της τουρκικής ηγεσίας.

«Ο Πρόεδρος της Τυνησίας, Κάις Σαΐντ, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις αρμοδιότητες της βουλής για 30 μέρες και πως αίρει την ασυλία των βουλευτών. Ο Σαΐντ απέπεμψε επίσης τον Πρωθυπουργό Χισάμ αλ Μασίσι και σημείωσε πως αναλαμβάνει την εκτελεστική εξουσία με έναν πρωθυπουργό που θα διορίσει ο ίδιος. Δήλωσε ότι αναλαμβάνει και το καθήκον του γενικού εισαγγελέα προκειμένου να αποκαλύψει τις υποθέσεις διαφθοράς» μετέδωσε η τουρκική κρατική ραδιοτηλεόραση.

Να επισημάνουμε εδώ ότι ο πρωθυπουργός είναι ισλαμιστής και φιλικά προσκείμενος στην Άγκυρα, ενώ είναι και μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η δημοκρατική διαδικασία ανεστάλη στη Τυνησία, είπε ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Ιμπραχίμ Καλίν, και πρόσθεσε τα εξής:

«Καταδικάζουμε τις πρωτοβουλίες που δεν έχουν συνταγματική νομιμότητα και λαϊκή υποστήριξη

Ο Καλίν με tweet του σχολίασε την αναστολή των εργασιών της βουλής της Τυνησίας και την αποπομπή του Πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο της χώρας Κάις Σαΐντ.

«Απορρίπτουμε την αναστολή της δημοκρατικής διαδικασίας και την αγνόηση της δημοκρατικής βούλησης του λαού στη φιλική και αδερφική Τυνησία. Καταδικάζουμε τις πρωτοβουλίες που δεν έχουν συνταγματική νομιμότητα και λαϊκή υποστήριξη. Πιστεύουμε ότι η δημοκρατία της Τυνησίας θα βγει ενισχυμένη από αυτήν την διαδικασία», έγραψε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής σε σχετικά ανακοίνωση του:

«Ανησυχούμε βαθιά για την αναστολή των εργασιών της βουλής της Τυνησίας που εκπροσωπεί τη βούληση του λαού. Ευχόμαστε η δημοκρατική νομιμότητα να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο των διατάξεων του συντάγματος της Τυνησίας.»

Ο Πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου Şentop, σε μήνυμά του που μοιράστηκε στον λογαριασμό του στο Twitter στα Τουρκικά, Αραβικά και Αγγλικά, είπε: «Αυτό που συμβαίνει στην Τυνησία είναι ανησυχητικό. Οι αποφάσεις που εμποδίζουν την εκλογή του εκλεγμένου κοινοβουλίου και των βουλευτών είναι πραξικόπημα κατά της συνταγματικής τάξης. Το στρατιωτικό / γραφειοκρατικό πραξικόπημα είναι παράνομο. Ο λαός της Τυνησίας θα υπερασπιστεί τη συνταγματική τάξη και το νόμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κύριος όμως λόγος για τον οποίο ανησυχεί σε σημαντικό βαθμό η Τουρκία, είναι το γεγονός πως η βάση της στη Λιβύη βασίζεται σε σημαντικό βαθμό ως προς τον ανεφοδιασμό της σε τρόφιμα και υλικά που αγοράζονταν από την Άγκυρα στην Τυνησία και στέλνονταν στη βάση τους στη Μισράτα μέσω του παράκτιου δρόμου!

Έτσι αν διακοπεί ο ανεφοδιασμός των Τούρκων στη Λιβύη μέσω Τυνησίας, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο για τους σχεδιασμούς της Γαλάζιας Πατρίδας, καθώς θα πρέπει να υπάρξουν καθημερινές αερογέφυρες εφοδιασμού προς τους Tούρκους στρατιώτες στη βάση της Λιβύης.

Αυτό θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση για την ήδη χειμαζόμενη τουρκική οικονομία!

Να θυμίσουμε εδώ πως επίσημα στην Λιβύη υπάρχουν περί τους 50 Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται εκεί ως σύμβουλοι, εκπαιδεύοντας τους μαχητές του GNA και αρκετές χιλιάδες Τουρκμένοι μισθοφόροι από την Συρία, τους οποίους έχει μεταφέρει εκεί η Άγκυρα προκειμένου να πλήξουν το LNA του Χαφτάρ.

Παράλληλα στα ανοιχτά της Λιβύης υπάρχουν πλέον μόνιμα δύο τουρκικές φρεγάτες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον εφοδιασμό τους.

Με λίγα λόγια μετά την ανατροπή των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Τυνησία, το «παιχνίδι» της Γαλάζιας Πατρίδας του νεοοθωμανισμού του Ερντογάν στην Λιβύη γίνεται ακόμα πιο ακριβό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ