Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

''Πετάνε'' Al Jazeera & Μουσουλμανική Αδελφότητα εκτός Τυνησίας-Χαφτάρ: ''Ιστορικές στιγμές''

Ο αρχηγός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, περιέγραψε τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Λιβύη ως «εξέγερση του λαού της Τυνησίας εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας», ενώ ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Επικρατείας, Khaled Al-Mashri, το περιέγραψε ως «πραξικόπημα».

Ο τηλεοπτικός ιστότοπος της Λιβύης Al-Hadath, που πρόσκειται στον Λίβυο Στρατάρχη, δήλωσε ότι ο Χάφταρ επιδοκιμάζει τις αποφάσεις που έλαβε ο Πρόεδρος της Τυνησίας και εξέφρασε τη φιλοδοξία του «για την Τυνησία να ξεκινήσει την εκπλήρωση των φιλοδοξιών του λαού της για ένα μέλλον με ευημερία, αφού εξαλείφει το σημαντικότερο εμπόδιο στην πορεία της ανάπτυξής της, δηλαδή τους Αδελφούς Μουσουλμάνους».

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Τυνησίας, Ghannouchi, διεξάγει διαδήλωση μπροστά από το κοινοβούλιο που περιβάλλεται από τον Τυνησιακό στρατό, σήμερα, Δευτέρα, σύμφωνα με το "Agence France Presse", ενώ οι ανταποκριτές του "Al-Arabiya "και "Al-Hadath" ανέφεραν ότι ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της Ennahda και πολιτών της Τυνησίας μπροστά από την έδρα του κοινοβουλίου. Ενώ ο Ghannouchi προσπάθησε να μπει στο Κοινοβούλιο, ο στρατός τον εμπόδισε να το κάνει. Πρόσθεσε ότι ο στρατός χωρίζει τους υποστηρικτές του Ennahda από διαδηλωτές μπροστά από το Κοινοβούλιο, ενώ οι υποστηρικτές του Ennahda προσπαθούν να εισβάλουν στην έδρα του κοινοβουλίου, την ώρα που τα θωρακισμένα οχήματα του στρατού προστατεύουν τις πύλες του κοινοβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι υποστηρικτές του κινήματος Ennahda προσπάθησαν να επιτεθούν στους ανταποκριτές της Al-Arabiya και του Al-Hadath μπροστά από το κοινοβούλιο της Τυνησίας, ενώ το κίνημα Ennahda της Τυνησίας κάλεσε τους υποστηρικτές του να κατευθυνθούν προς την έδρα του κοινοβουλίου. Και το πρακτορείο "Reuters" ανέφερε ότι υπήρχαν τραυματισμοί μεταξύ υποστηρικτών του κινήματος Ennahda και υποστηρικτών των αποφάσεων του προέδρου της Τυνησίας.

Ο ανταποκριτής του "Al-Arabiya" και του "Al-Hadath" ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν ανεπιβεβαίωτα νέα ότι ο απολυθείς πρωθυπουργός Χισάμ αλ Μασίσι μπορεί να κρατηθεί σε ένα από τα αρχηγεία του στρατού μετά την αποπομπή του, αλλά το πρακτορείο "Reuters" ανέφερε ότι ο εκδιωκόμενος πρωθυπουργός της Τυνησίας βρίσκεται στο σπίτι του και δεν είναι υπό σύλληψη.

Ο Ghannouchi, ο αρχηγός του Ισλαμικού Κινήματος Ennahda, το μεγαλύτερο κόμμα που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, και βουλευτές πήγαν στο κοινοβούλιο από τις τρεις το πρωί, αλλά εμποδίστηκαν να εισέλθουν από το στρατό, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Κατηγορούν τα ΗΑΕ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Τυνησίας, Ghannouchi, μίλησε για το ''πραξικόπημα'' στη χώρα του, δηλώνοντας ότι «η επιρροή των μέσων ενημέρωσης των ΗΑΕ ήταν πίσω από τα σημερινά γεγονότα. Στην συνέχεια ανέφερε: «Το μάθημα που πήραμε από το παράδειγμα της Τουρκίας (15 Ιουλίου 2016) μάς δίδαξε ότι ο λαός πρέπει να βγει στους δρόμους όταν υπάρχει απόπειρα πραξικοπήματος".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Ghannouchi δήλωσε ότι βρισκόταν μπροστά στο κτίριο του Κοινοβουλίου από τη στιγμή που ξεκίνησε η απόπειρα πραξικοπήματος.

"Το πραξικόπημα θα επιδεινώσει τα τρέχοντα προβλήματα στη χώρα".

Δηλώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Τυνησίας Kays Said έχει λάβει μέτρα κατά του "πολιτικού πλουραλισμού" τα τελευταία δύο χρόνια, ο Ghannouchi είπε: "Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι αυτή η τελευταία προσπάθεια του Kays Said «δεν θα φέρει κανένα καλό στην Τυνησία. Αντί να επιλύσει τα προβλήματα, το μόνο που καταφέρνει είναι να χειροτερέψει την κατάσταση στη χώρα''.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ