Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αθήνα προς Άγκυρα: Ή θα σεβαστείτε τον εναέριο χώρο ή θα σας αναχαιτίσουμε

Αυστηρή προειδοποίηση από την Αθήνα προς την Άγκυρα πως αν δεν σεβαστεί το εύρος του εθνικού εναερίου χώρου της στα νησιά δίπλα στις περιοχές που δεσμεύτηκαν για ασκήσεις χωρίς πυρά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, θα αναχαιτιστούν τα αεροσκάφη της.

Όπως δημοσίευσε το πρωί της Τετάρτης το Πενταπόσταγμα, η Αθήνα εξέδωσε την ΝΟΤΑΜ Α2252/21 για τις σχετικές ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε δύο περιοχές που δεσμεύτηκαν μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου.

Οι δύο αυτές περιοχές που είναι ανάμεσα στα δύο ελληνικά νησιά, θα είναι δεσμευμένη από τις 28 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου για την βόρεια, ενώ η νότια από τις 26 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλες αυτές οι περιοχές έχουν δεσμευτεί από την Ελλάδα για λογαριασμό των Τούρκων με την προϋπόθεση να μην παραβιαστεί ο εναέριος χώρος των 10 ναυτικών μιλίων.

Η Τουρκία δείχνοντας το πραγματικό της πρόσωπο για μια ακόμα φορά αμφισβήτησε το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου λέγοντας πως τα μαχητικά της και γενικά τα ιπτάμενα μέσα της θα φτάσουν μέχρι και τα 6 ναυτικά μίλια και επιπρόσθετα δεν θα καταθέσουν σχέδια πτήσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πτήσεων.

Η Αθήνα μπροστά σε αυτή την κατάσταση εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης νέα ΝΟΤΑΜ και συγκεκριμένα την Α2290/21 στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η ελληνική ΝΟΤΑΜ Α2252/21 στοχεύει στην προαγωγή της ασφάλειας, την κανονικότητα και αποτελεσματικότητα της εναέριας ναυτιλίας καθώς και την (εδώ είναι το δυνατό) αποφυγή αναχαίτησης των ασκούμενων αεροσκαφών για λόγους ταυτοποίησης…

Με λίγα λόγια η Αθήνα επισημαίνει στην Άγκυρα ότι ή θα συμμορφωθεί ή τα αεροπλάνα της θα αναχαιτιστούν!

«Ισραηλινοί καρχαρίες» σκιάζουν τους Τούρκους στα κατεχόμενα

Την ίδια στιγμή σοβαρή ανησυχία διακατέχει τους επιτελείς του τουρκικού πολεμικού ναυτικού μετά και την νέα επίσκεψη Δένδια στο Ισραήλ πριν μεταβεί στην Κύπρο.

Είναι χαρακτηριστική η κατάληξη της δήλωσης του έλληνα υπουργού:

«Συζητήσαμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: την τουρκική επιθετικότητα, την απαράδεκτη τουρκική στάση στο θέμα του Κυπριακού. Τον ευχαρίστησα για την ξεκάθαρη ισραηλινή τοποθέτηση και επίσης για τη δυνατότητα ευθείας συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.»

Η φράση «επιβολή της διεθνούς νομιμότητας» μπορεί να μεταφραστεί ποικιλοτρόπως, ωστόσο το Ισραήλ είναι γνωστό ότι αρέσκεται στις…δυναμικές επιβολές της νομιμότητας, τουλάχιστον όπως την αντιλαμβάνεται το ίδιο και οι σύμμαχοί του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ίσως έτσι μπορεί να εξηγηθεί η παρουσία ενός υποβρυχίου και δύο φρεγατών του τουρκικού στόλου στην Κερύνεια, με την μία μάλιστα εκ των δύο να είναι σε περιπολία και όχι αγκυροβολημένη, διεξάγοντας ανθυποβρυχιακές έρευνες…

Ο λόγος έχει να κάνει με την αυξημένη παρουσία υποβρυχίων του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται μέχρι και το μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας στα ανοιχτά της Συρίας…

Η παρουσία βέβαια ισραηλινών υποβρυχίων κατά μήκος όλων των ακτών του «Λεβάντε» δηλαδή στα ανοιχτά τόσο του Λιβάνου όσο και της Συρίας, συνδυάζεται και με τις πληροφορίες που αναφέρει το foreignpolicy, σύμφωνα με τις οποίες ο «μυστικός» πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν μεταφέρεται και στη Μεσόγειο καθώς ιρανικά πετρελαιοφόρα εθεάθησαν σε λιμάνια όπως της Μπανίγιας στη Συρία.

Με τα υποβρύχιά του δηλαδή το Ισραήλ σε αυτές τις περιοχές στέλνει μήνυμα ισχύος τόσο προς τον «προαιώνιο» αντίπαλό του το Ιράν όσο και προς την Τουρκία που είναι γνωστό πως κερδοφορεί από πετρέλαιο που αρπάζει από τις περιοχές που ελέγχει στη Συρία και εξάγει μέσω της Αλεξανδρέττας.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ