τουρκικό F-16
Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Το Καστελόριζο και πάλι στο στόχαστρο της Τουρκίας

Ελαφρώς αυξημένη είναι η παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου και φυσικά στην ίδια τη Μεγαλόνησο καθώς σε αυτή βρέθηκε Δευτέρα και Τρίτη ο Σουλτάνος.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Πενταπόσταγμα και τις σχετικές ανακοινώσεις του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, από τις 19 του μήνα οπότε και έφτασε ο Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου, ένα περιπολικό ανοικτής θαλάσσης και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας πραγματοποιούν περιπολίες μαζί με αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή μεταξύ Ρόδο και Κύπρου. Ειδικά τα μη επανδρωμένα πέταξαν στο δυτικό κομμάτι του FIR Λευκωσίας σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να εξασφαλίσει πλήρη εικόνα της περιοχής και να μην αιφνιδιαστεί από μια αποστολή ελληνικών μαχητικών όπως ανάλογες φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Κύπρο οι Τούρκοι πέρα από μερικά μαχητικά που έστειλαν την Κυριακή να πετάξουν πάνω από τα Kατεχόμενα και μια ακόμα την ημέρα της φιέστας, έστειλαν στην Κερύνεια ένα υποβρύχιο, μία φρεγάτα και μια κανονιοφόρο ενώ την ίδια ώρα μια ακόμα φρεγάτα έκοβε βόλτες κοντά στο νησί.

Παράλληλα δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς τις συνεχείς πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τα κατεχόμενα.

Κινητικότητα υπήρξε και από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών που αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις Μπορέλ.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Η δήλωση του Αντιπροέδρου και Ύπατου Εκπροσώπου της Επιτροπής της ΕΕ, Josep Borrell, μετά την επίσκεψη του Προέδρου μας στην ΤΔΒΚ είναι μια νέα απόδειξη του πώς αποσυνδέεται η ΕΕ από την αλήθεια σχετικά με την Κύπρο.

Αυτή η δήλωση, που έγινε αποκλειστικά για χάρη της αλληλεγγύης της ΕΕ και είναι άκυρη για εμάς, δεν πάει πιο πέρα από να είναι εκπρόσωπος και συνήγορος της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Κύπρου και της Ελλάδας, η οποία καταχράται το δικαίωμα βέτο τους στην ΕΕ. Με αυτήν τη στάση της ΕΕ, δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού.

Υποστηρίζουμε πλήρως τις αποφάσεις που έλαβαν οι αρχές της ΤΔΒΚ για το Maraş (Βαρώσια). Αυτές οι αποφάσεις στοχεύουν στην προστασία των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών ιδιοκτησίας στο Maraş.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρός μας, αυτές οι αποφάσεις δεν θα δημιουργήσουν νέα παράπονα, αλλά θα εξαλείψουν τα παλιά παράπονα.

Με την ευκαιρία αυτή, καλούμε την ΕΕ να δει και πάλι τις πραγματικότητες του νησιού και να τερματίσει την πολιτική της να αγνοεί τους Τουρκοκύπριους και τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό που αξίζει να αναφέρει κανείς τελειώνοντας είναι πως μπορεί οι Τούρκοι να έχουν επιλέξει να πιέσουν τον ελληνισμό στην Κύπρο, αυτό δεν σημαίνει πως ξεχνούν και άλλα «ευαίσθητα» σημεία όπως το Καστελόριζο. Είναι χαρακτηριστική η ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Αθήνα για άσκηση χωρίς πυρά του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας. Με την ΝΟΤΑΜ αυτή που η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να εκδώσει εφόσον κάτι τέτοιο ζητήθηκε από την Τουρκία, δεσμεύονται δύο περιοχές μεταξύ Ροδου και Καστελορίζου που σε συνδυασμό με άλλη παλαιότερη που έχει εκδοθεί για την τουρκική άσκηση NEXUS της πολεμικής τους αεροπορίας, επί της ουσίας η Άγκυρα επιχειρεί στρατηγικά να αποκόψει το Καστελόριζο.

Η περιοχή για την άσκηση NEXUS που είναι νοτίως του Καστελορίζου είναι δεσμευμένη από τις 6 έως τις 28 Ιουλίου.

Από τις δύο νέες περιοχές που είναι ανάμεσα στα δύο ελληνικά νησιά, η βόρεια περιοχή θα είναι δεσμευμένη από τις 28 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου, ενώ η νότια από τις 26 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου.

Όλες αυτές οι περιοχές έχουν δεσμευτεί από την Ελλάδα για λογαριασμό των Τούρκων με την προϋπόθεση να μην παραβιαστεί ο εναέριος χώρος των 10 ναυτικών μιλίων…

Το μόνο καλό θα μπορούσε να πει κανείς για αυτή την υπόθεση είναι το γεγονός πως ενώ η περιοχή αυτή πέφτει μέσα στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και την περιοχή που η Τουρκία ισχυρίζεται πως είναι δική της υφαλοκρηπίδα, ζητώντας από την Αθήνα να εκδώσει την σχετική ΝΟΤΑΜ είναι σαν να αναγνωρίζει την ελληνική δικαιοδοσία...

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοτουρκικά 0

Μέγα κάζο! Οι Ρώσοι “καρφώνουν” την Άγκυρα: Οι Τούρκοι δεν μπορούν να θέσουν σε λειτουργία τους πυραύλους S-400 κατά της Ελλάδος

Ρώσοι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί από τουρκικής πλευράς, οι πιθανοί λόγοι για την έλλειψη...