Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Σε συναγερμό η Αθήνα-Λευκωσία: Heron & TUAS παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις

«Δεν ξεχνώ» είναι η φράση που ηχεί τα τελευταία 24ωρα ακόμα πιο έντονα στην Κύπρο καθώς η φιέστα του Ερντογάν έχει κάνει ακόμα πιο αναγκαία την υπενθύμιση σε όλη την διεθνή κοινότητα, του ανοσιουργήματος της εισβολής και κατοχής.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, που όπως αναφέραμε την Δευτέρα στο Πενταπόσταγμα είναι απλά ο ηγέτης των Ελληνοκυπρίων για τον ΟΗΕ, παραβρέθηκε το πρωί συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας, σε επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και ακολούθως, στις 10 π.μ. στο ετήσιο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την Τουρκική Εισβολή, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στην Αρχιεπισκοπή στη Λευκωσία.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύει επίσης και ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Αύριο, Τετάρτη 21 Ιουλίου, αναμένεται να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, καθώς και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 9 το βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα είναι ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης και τιμής των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σήμερα, 47 χρόνια μετά την εισβολή ο Τούρκος Πρόεδρος όλα δείχνουν πως ετοιμάζει τις εξαγγελίες για δεύτερη εισβολή στην Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στην Κύπρο οι όποιες ανακοινώσεις Ερντογάν θα γίνουν μετά τις φιέστες της ντροπής, αφού χθες μιλώντας ενώπιον της ψευδοβουλής περιορίστηκε σε ανακοινώσεις νέων κτηρίων. Ειδικά το νέο «προεδρικό» έδωσε σε αρκετούς την αίσθηση ότι ο Σουλτάνος θα ετοιμάσει το… θερινό του παλάτι στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου.

Σε στρατιωτικό επίπεδο πάντως τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία δεν εφησυχάζουν. Αν μη τι άλλο παρακολουθούν και οι δύο τις κινήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ώστε σε καμιά περίπτωση να μην υπάρξει αιφνιδιασμός.

Σημαντικό κομμάτι αυτής της παρακολούθησης του αντιπάλου φαίνεται πως έχουν αναλάβει πλέον τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ήδη χθες ένα από τα δύο Heron που έχουν αποκτήσει οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησε μια ακόμα αποστολή ανατολικά της Ρόδου, στην ίδια περιοχή όπου όπως είχε αποκαλύψει πριν λίγες ημέρες το Πενταπόσταγμα, έλαβε χώρα η πρώτη «αερομαχία» ανάμεσα σε ένα ελληνικό και ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Στα κατεχόμενα οι Τούρκοι κλασσικά πλέον για μια ακόμα φορά απογείωσαν στο πλαίσιο της επιφυλακής για την επίσκεψη Εντογάν ένα Mπαϊρακτάρ το οποίο περιπολούσε όλο το πρωί της Τρίτης.

Και η Κυπριακή Δημοκρατία ωστόσο δεν έμεινε άπραγη σε αυτό το κομμάτι. Από τις 19 Ιουλίου έως και τις 21 θα απογειώνει τα δικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε συγκεκριμένη περιοχή ώστε να έχει επιχειρησιακή εικόνα σε πραγματικό χρόνο.

Είναι χαρακτηριστική η σχετική κυπριακή ΝΟΤΑΜ η οποία εκδόθηκε στις 15 Ιουλίου ενημερώνει πως τα κυπριακά μη επανδρωμένα θα πετούν σε ύψη από 500 έως και 2000 πόδια για τις ανάγκες της αποστολής τους.

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε πως από το 2019 η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποκτήσει 4 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Aerostar Tactical UAS (TUAS), από το Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σύστημα του Aerostar Tactical UAS αποτελείται από τον επίγειο σταθμό ελέγχου και το αεροσκάφος.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του είναι:

-Άνοιγμα φτερών 8,7 μέτρα
-Μήκος 4,5 μέτρα
-Πλάτος ατράκτου 1,2 μέτρα
-Βάρος 230 κιλά
-Ωφέλιμο φορτίο 50 κιλά
-Μέγιστη αυτονομία πτήσης 12 ώρες
-Ταχύτητα πτήσης 110 kt
-Εύρος πτήσης πάνω από 250 χλμ.
-Ύψος πτήσης έως και 18 χιλιάδες πόδια.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ