Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αμερικανοί αξιωματούχοι: ''Η Ελλάδα είναι η πιο σημαντική χώρα της Α. Μεσογείου''

Σύμφωνα με τον William Antholis, διευθυντή και διευθύνοντα σύμβουλο του Κέντρου Miller και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας επί κυβέρνησης Κλίντον και του Eric Edelman πρώην πρεσβευτή των Η.Π.Α. στην Τουρκία και σύμβουλο στο Κέντρο Στρατηγικών Αξιολογήσεων στο Miller Center, η Ελλάδα είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος αυτήν την περίοδο για τις ΗΠΑ, καθώς έχει ανάγκη την αμερικανική στήριξη σε σχέση με τις απειλές της Τουρκίας.

“Σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποκαταστήσουν την πίστη στην ικανότητα των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν την πανδημία και να ενισχύσουν τη δημοκρατία, η Ελλάδα είναι το σωστό μέρος για να ξεκινήσουν.

Η χώρα αυτή έχει γίνει ένα βασικό σταυροδρόμι που συνδέει τη Μέση Ανατολή με την Κεντρική Ευρώπη, γεγονός που έχει τραβήξει την προσοχή τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας.

Σε απάντηση στις μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές ευθυγραμμίσεις στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα έχει δημιουργήσει μια στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ και την Κύπρο, η οποία επικεντρώνεται σε μια σειρά θεμάτων που ξεκινούν, από την εξερεύνηση φυσικού αερίου έως τον τουρισμό και την τεχνολογία.

Η ναυτική βάση των ΗΠΑ στην Κρήτη, στον κόλπο της Σούδας, είναι μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις μας στη Μεσόγειο, η οποία είναι κρίσιμη για την προστασία των συμφερόντων των ΗΠΑ από το κανάλι του Σουέζ έως τα στενά των Δαρδανελλίων, ενώ υπάρχει περιθώριο για ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση των αμυντικών δεσμών ΗΠΑ-Ελλάδας.

Η Ελλάδα αποτελεί επίσης παράδειγμα για υπεύθυνη άσκηση συντηρητικής διακυβέρνησης στις χώρες, τόσο στα Βόρεια της Ελλάδας, όσο και στην Κεντρική Ευρώπη, όπου διάφοροι πολιτικοί ηγέτες κυβερνούν με αυταρχικό λαϊκισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


 
Για παράδειγμα οι ηγέτες σε Ουγγαρία και Πολωνία με την στάση τους, ενθαρρύνουν την άνοδο ακροδεξιών, αυταρχικών, αντιδημοκρατικών κομμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, οι πλούσιοι σε πετρέλαιο Ρώσοι όχι μόνο επισκέπτονται την Ελλάδα για διακοπές, αλλά επενδύουν σε ακίνητα και ναυτιλία.

Οι Ρώσοι είναι οι τρίτοι μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές σε ελληνικά ακίνητα. Ομοίως, σχεδόν πριν από μια δεκαετία, η Κίνα επωφελήθηκε από την οικονομική αδυναμία της Ελλάδας και επένδυσε στο λιμάνι του Πειραιά, όταν ΕΕ και Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορούσαν να το πράξουν.

Η ελληνική κυβέρνηση εργάστηκε σκληρά για να αλλάξει το τοπίο και να συμμαχήσει με τις ΗΠΑ.

Παρά την παράξενη αγάπη του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον Ερντογάν, η ελληνική πλευρά δημιούργησε ισχυρές σχέσεις με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo.

Τώρα η ελληνική κυβέρνηση αναζητά ένα σημάδι ότι η κυβέρνηση του Μπάιντεν θα πάει αυτήν την συνεργασία ακόμα παραπέρα και έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι.

Ο Μπάιντεν γνωρίζει την Ελλάδα καλά από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος και, πριν από αυτό, όταν ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Μπλίνκεν και Δένδιας συναντήθηκαν τον Μάρτιο κατά τη διάρκεια της συνόδου υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ, δημιουργώντας μια νέα σχέση.

Ωστόσο, οι απερίσκεπτες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή (Αιγαίο/Α. Μεσόγειο) όσον αφορά την εξερεύνηση πετρελαίου, τις συγκρούσεις στη Λιβύη και τη Συρία και τις μεταναστευτικές ροές, είναι ενοχλητικές, και οι Έλληνες αναζητούν ένα σημάδι αμερικανικής δέσμευσης σε όλα αυτά.

Πριν από διακόσια χρόνια, όταν η Ελλάδα κήρυξε την ανεξαρτησία της, ένας κορυφαίος Έλληνας διανοούμενος, ο Αδαμάντιος Κοραής, έγραψε στον πρώην Πρόεδρο Τόμας Τζέφερσον, ζητώντας υποστήριξη για την ελληνική επανάστασή.

Ο Τζέφερσον του εξέφρασε την ηθική υποστήριξη αναφέροντας ότι: «Κανένας δεν συμπαρίσταται πιο συναισθηματικά από εμάς στα βάσανα των συμπατριωτών σας, και κανένας δεν προσφέρει πιο ειλικρινείς και ένθερμες προσευχές για την επιτυχία σας από εμάς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αμερικανικός λαός συγκέντρωσε χρήματα για τον ελληνικό σκοπό, αλλά ο Τζέφερσον και ο προστατευόμενος του, Τζέιμς Μονρόε, απέφυγαν τυχόν ρητές πολιτικές δεσμεύσεις προς τους Έλληνες.

Χρειάστηκε να φτάσουμε έως τον Ψυχρό Πόλεμο και το Δόγμα του Τρούμαν για να γίνουν οι ΗΠΑ ένας πλήρης σύμμαχος για την Ελλάδα.
 
Μπάιντεν και Μπλίνκεν θα πρέπει να σκεφτούν να υλοποιήσουν επισκέψεις προς την Ελλάδα, ή τουλάχιστον να καλωσορίσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό με πλήρεις τιμές όταν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ.

Ο λόγος είναι ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται φίλους στην περιοχή για να διατηρήσουν και να προωθήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα.

Στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει γίνει ο πιο ασταθής και αναξιόπιστος εταίρος από ό, τι ήταν τις τελευταίες δύο ταραχώδεις δεκαετίες των σχέσεων με την Αμερική.

Ο αυταρχικός πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέχεται και μάλιστα υποκινεί συνεχώς  έναν αυξανόμενο ισλαμικό εξτρεμισμό, ενώ αναπτύσσει ολοένα και πιο εχθρικές σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, ενισχύοντας παράλληλα τους δεσμούς με τη Ρωσία.

Ωστόσο, η παρουσία του στην εξουσία εξασθενεί, καθώς μια "μαρασμένη" τουρκική οικονομία οδηγεί σε φθίνουσα δημοτικότητα τόσο αυτόν όσο και το κόμμα του, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του 2023.

Μπάιντεν και Μπλίκεν θα ήταν καλό να δείξουν συμπάθεια, καθώς και μια ανανεωμένη δέσμευση ( προς την Ελλάδα), για να βοηθήσουν στην περαιτέρω σταθεροποίηση ενός ταραχώδους αλλά ζωτικού μέρους του κόσμου για τις ΗΠΑ”, κατέληξαν οι ίδιοι.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ