Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Να απελαθούν στη χώρα τους ζητούν οι Τούρκοι που προσπάθησαν να εμβολίσουν σκάφος του λιμενικού

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, το τουρκικό ταχύπλοο σκάφος στο οποίο επέβαιναν κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας και σε απόσταση μικρότερη του ενός ναυτικού μιλίου από το Καστελλόριζο με άγνωστες προθέσεις.

Η προσφυγή κατατέθηκε χθες στο δικαστικό συμβούλιο από τη συνήγορο των δύο αλλοδαπών, κα Μαρία Μανώλακα, και σύμφωνα με πληροφορίες, με αυτήν ο 31χρονος Τούρκος και ο 25χρονος συμπατριώτης του αιτούνται να αφεθούν ελεύθεροι και να απελαθούν στη χώρα τους και εφόσον κριθεί σκόπιμη η επιβολή περιοριστικών όρων ή εγγυοδοσίας να δίνουν το «παρών» στο Ελληνικό Προξενείο στη Σμύρνη.

Στην αίτησή τους, οι δύο αλλοδαποί αναφέρουν μεταξύ άλλων πως ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξαν φυγόποινοι ή φυγόδικοι, πως είναι μόνιμοι πολίτες στην Τουρκία και πως ο 31χρονος είναι έγγαμος και πατέρας πέντε παιδιών τα οποία πλέον, μετά την προφυλάκιση του τα φροντίζει μόνη της η σύζυγος του. 

Οι δύο άνδρες επισημαίνουν επίσης πως ουδεμία πρόθεση είχαν για να εισέλθουν και να παραμείνουν στην Ελλάδα, δεν γνώριζαν ότι είχαν μπει στα χωρικά ύδατα της χώρας μας και πως μοναδικός σκοπός τους ήταν να μεταφέρουν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν στο Καλκάν της Τουρκίας.

Οι ίδιοι αναφέρουν ως «δικό τους λάθος» το γεγονός ότι εισήλθαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με αποτέλεσμα σήμερα να κρατούνται στις φυλακές του Κορυδαλλού και ως εκ τούτου να έχουν αποκοπεί από τις οικογένειές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Τούρκοι κατηγορούμενοι αναφέρουν επίσης πως από το αποδεικτικό υλικό, που έχει συλλεγεί από τη μέχρι σήμερα προανάκριση και κύρια ανάκριση, δεν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής τους για την κακουργηματική πράξη της επικίνδυνης παρέμβασης στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο.

Μάλιστα, τονίζουν πως κατά την προανάκριση που έγινε, οι Λιμενικοί ανέφεραν μόνο τα αδικήματα της αντίστασης κατά της αρχής (167 ΠΚ), απείθεια κατά της αρχής (169 ΠΚ) και της παράνομής μας εισόδου στην Ελλάδα, ενώ προσθέτουν ότι σε καμία περίπτωση δεν έγινε προσπάθεια από μέρους τους εμβολισμού του κατά πολύ μεγαλύτερου σκάφους στο οποίο επέβαιναν οι λιμενικοί.

Η προσφυγή θα εξεταστεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου το οποίο και θα αποφανθεί με βούλευμά του το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ήταν περίπου είκοσι λεπτά μετά τις 12 τα μεσάνυκτα την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021 όταν το πλωτό σκάφο του Λιμενικού  Σώματος που εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία ενημερώθηκε για την ύπαρξη ενός ταχύπλοου σκάφους το οποίο κινούνταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Πιο συγκεκριμένα  το ταχύπλοο σκάφος κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας και σε απόσταση μικρότερη του ενός ναυτικού μιλίου από το Καστελλόριζο.

Άμεσα οι λιμενικοί που επέβαιναν στο πλωτό σκάφος κάνοντας χρήση σειρήνας, οπτικών σημάτων και άλλων μέσων ζήτησαν από τους επιβάτες του ταχύπλοου να σταματήσουν,  όμως εκείνοι αγνόησαν τις εντολές.

Ακολούθησε καταδίωξη και τότε ο χειριστής του ταχύπλοου επιχείρησε να διαφύγει κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς ενώ στη συνέχεια κινήθηκε επικίνδυνα και αντικανονικά προς το σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Τότε οι λιμενικοί έριξαν βολές σε ασφαλή τομέα και στη μηχανή του ταχύπλοου καταφέρνοντας έτσι να ακινητοποιήσουν το σκάφος και να συλλάβουν τους δύο επιβάτες Τουρκικής καταγωγής ηλικίας 31 και 25 ετών αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές