Ελληνοτουρκικά

Η Τουρκία πραγματοποιεί επιτυχημένη βολή πυραύλου επιφανείας-επιφανείας και εμείς μιλάμε ακόμη για τις Φρεγάτες

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία έκανε ένα άλλο σημαντικό βήμα για να καλύψει τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων της με εγχώρια εθνικά προϊόντα με τον αντιπυραυλικό πύραυλο "Atmaca".

Σύμφωνα με τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "Anadolu", ο πύραυλος, ένα από τα πιο σημαντικά όπλα στον επιφανειακό πόλεμο, κατασκευάστηκε για να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από ξένες πηγές, να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων και να αναπτύξει ένα αποτρεπτικό όπλο με εθνικούς πόρους.

Στις 18 Ιουνίου, έλαβε χώρα εκτόξευση αντιπλοϊκού πυραύλου ATMACA από την κορβέτα TCG Kınalıada, ο οποίος για πρώτη φορά έπληξε με επιτυχία παροπλισμένο πλοίο, στο πεδίο βολής της Σινώπης.

O πύραυλος ATMACA περιλαμβάνει σύστημα κατεύθυνσης που αναπτύχθηκε από την τουρκική  εταιρεία ASELSAN περιλαμβάνει σύστημα παγκόσμιου προσδιορισμού θέσης (GPS), σύστημα αδρανειακής πλοήγησης, βαρομετρικό σύστημα μέτρησης ύψους και υποσυστήματα μέτρησης ύψους με ραντάρ για να κατευθυνθεί προς τον στόχο του στην τελική φάση προσβολής του στόχου κάνοντας χρήση  του ερευνητή  του εν λόγω ραντάρ.

O "Atmaca", που έχει εμβέλεια 220 χιλιομέτρων (137 μίλια), απέδειξε ότι μπορεί να φτάσει τα 250 χιλιόμετρα (155 μίλια) σε δοκιμές βολών που πραγματοποιήθηκαν, έχει μήκος 6 μέτρα και διάμετρο 350 χιλιοστά.

Φέρει πολεμική κεφαλή διάτρησης 250 κιλών εκρηκτικού. Το βάρος του πυραύλου είναι 800 κιλά και έχει εκπέτασμα πτερύγων 1.4 μέτρων, προωθείται από  κινητήρα turbojet της γαλλικής Safran, Microturbo TRI-40, τον ίδιο που χρησιμοποιεί και ο νορβηγικός αντιπλοϊκός πύραυλος NSM και ο γαλλικός MM-40 Exocet Block 3.

Έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει στόχους και να ακυρώνει αποστολές με έναν σύνδεσμο δεδομένων. Μπορεί να αλλάξει τον στόχο μετά τη ρίψη και  να κατευθυνθεί σε άλλο στόχο.

Έχει μια σημαντική ικανότητα πλοήγησης από την επιφάνεια του νερού. Πετάει σε υψόμετρο 5 μέτρων (26 πόδια), ενώ πραγματοποίησε  βολές κάτω των 3 μέτρων (10 πόδια).

Πάνω από 20 βολές  του "Atmaca"  έχουν πραγματοποιηθεί ενώ συνεχής είναι η βελτίωση που έχει επιτευχθεί στις δοκιμές από τον Νοέμβριο του 2016.

Η τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία  όπλων, Roketsan, υποστηρίζει ότι ο "Atmaca", είναι πύραυλος υψηλής ακρίβειας, μεγάλης εμβέλειας, επιφάνειας-επιφάνειας,  ακριβείας κατά πλοίων επιφανείας, που μπορεί να ενσωματωθεί σε περιπολικά σκάφη, φρεγάτες και κορβέτες και αναμένεται να αντικαταστήσει τος αμερικανικούς πύραυλους Harpoon.

Το βλήμα μπορεί να πραγματοποιήσει επιθέσεις πέρα τη γραμμή του ορίζοντα εάν δεχθεί δεδομένα ναυτιλίας από άλλη πλατφόρμα πλοίο ή αεροσκάφος και θα εξοπλίσει όλες τις τουρκικές κορβέτες (Ada), φρεγάτες (TF-100) και αντιτορπιλικά (TF-2000).

Οπωσδήποτε ο υπόψιν πύραυλος αναβαθμίζει τις δυνατότητες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ιδίως σε θαλάσσιες περιοχές όπου δεν υφίστανται νησιά, ενδιάμεσες νήσοι και μεγάλες βραχονησίδες.

Τέτοιες περιοχές συναντά κανείς στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο και γενικότερα Βορείως της  νοητής γραμμής που ορίζεται από τη Νότια  Εύβοια- Άνδρο-Τήνο-Μύκονο-Ικαρία-Φούρνους-Σάμο.

Επίσης η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης-Αστυπάλαιας-Κώ-Νίσυρου-Τήλου-Χάλκης Ρόδου-Καρπάθου-Κάσου-Κρήτης-Σαντορίνης, καθώς και η θαλάσσια περιοχή Νοτίως Κρήτης και μεταξύ Κρήτης-Κύπρου-Καστελορίζου-Ρόδου-Καρπάθου-Κάσου-Κρήτης είναι περιοχές "ανοικτής θαλάσσης".

Εμείς θα επισημάνουμε στον αντίποδα την εξαιρετική βραδύτητα με την οποία κινείται η διαδικασία από φιλίας πλευράς για την απόκτηση φρεγατών από το πολεμικό ναυτικό μας, ένα θέμα που απασχολεί τη χώρα εδώ και πολλούς μήνες.

Πλέον μετά τον Ιούνιο, οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι όντως μεγάλες βαρύτητας Διεθνείς συναντήσεις και Συνέδρια που έλαβαν και θα λάβουν χώρα μέχρι το τέλος του μήνα, θα μπορεί η πολιτική ηγεσία να αποφασίσει πέραν του στρατιωτικού κριτηρίου για το ποιές θα είναι οι φρεγάτες που θα προμηθευθεί η χώρα μας.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι είμαστε ήδη πίσω χρονικά από τους Τούρκους, αφού η απόφαση για αγορά φρεγατών δεν σημαίνει και αυτόματη ένταξη αυτών στο  επιχειρησιακό δυναμικό  του Πολεμικού Ναυτικού μας.

Η υιοθέτηση της ενδιάμεσης λύσης μέχρι αυτό να γίνει, επιλύει εν μέρει το πρόβλημα. Ίσως χρειαστεί στο πακέτο της ενδιάμεσης λύσης να προβλεφθεί η άμεση λύση του Leasing αυτών των φρεγατών που θα συνιστούν την ενδιάμεση λύση, στην περίπτωση που το Συνέδριο Βερολίνο ΙΙ που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα δεν υιοθετήσει την αποπομπή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τη Λιβύη, αλλά μόνο των μισθοφόρων της Τουρκίας.

Εμείς κρατάμε "μικρό καλάθι" αναφορικά με το κατά πόσο η Τουρκία στρατιωτικά θα απομακρυνθεί από τη Λιβύη, γεγονός που θα σημαίνει ότι η απειλή για τη χώρα μας δεν θα προέρχεται μόνο από Ανατολάς αλλά και από Νότο.

Αν σε αυτό συμπεριλάβουμε και την σφιχτή στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Αλβανίας, τότε βλέπουμε ότι θα πάρει σάρκα και οστά η Στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας από την Τουρκία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ