Ελληνοτουρκικά

Ξεκινάει αύριο το "Antalya Diplomacy Forum 2021" στην Τουρκία-Ο Ελληνισμός στο επίκεντρο

Το Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας είναι πιθανότατα μία από τις πρώτες μεγάλες διεθνείς συναντήσεις από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 και ο στόχος είναι να διοργανώνεται  κάθε χρόνο, ανέφερε την Πέμπτη ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ανοίξει το φόρουμ στις 18-20 Ιουνίου, δήλωσε ο Μουράτ Καραγκόζ, συντονιστής του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας, σε ομιλητές δημοσιογράφων σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που φιλοξενείται από την ένωση δημοσιογράφων του ΟΗΕ της Γενεύης, γνωστή ως ACANU.

«Περιμένουμε περισσότερα από 1.000 άτομα» στην εκδήλωση που θα φιλοξενήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Καβούσογλου, δήλωσε ο Καραγκόζ.

Θα είναι «μια ετήσια συγκέντρωση αξιωματούχων, πολιτικών, γραφειοκρατών, διπλωμάτων, ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών, μέσων μαζικής ενημέρωσης και διαμορφωτών γνώμης για να συζητήσουν και να βρουν λύσεις σε τρέχοντα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα», δήλωσε ο Karagoz.

Ο στόχος είναι για μια ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση σε λιγότερο επίσημο περιβάλλον σε σχέση με άλλα συνέδρια, πρόσθεσε.

Οι διοργανωτές σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν την πρώτη σύνοδο του φόρουμ το 2020  αλλά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε περίπου 10 επιβεβαιώσεις από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και από ανθρώπους σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών από 44 έθνη», δήλωσε ο Καραγκόζ.

«Δεν θέλουμε από τους ηγέτες, τους πολιτικούς και τους ειδικούς να διαβάζουν δηλώσεις. Μάλλον θέλουμε ζωντανή και ελεύθερη συζήτηση''.

Υπάρχουν επίσης πρώην πρωθυπουργοί, πρώην υπουργοί, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και διαμορφωτές γνώμης.

Περιφερειακά, το φόρουμ θα περιλαμβάνει άτομα από τον Ατλαντικό έως την Ασία, την Αφρική και την ανατολική Μεσόγειο.

«Θα φέρουμε βουλευτές από διάφορα μέρη του κόσμου, και στο φόρουμ, μπορούν να συζητήσουν την αυξανόμενη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας», δήλωσε ο Karagoz, ο οποίος είναι επίσης γενικός διευθυντής πληροφόρησης στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αφρική έχει ιδιαίτερη σημασία στο φόρουμ και αναμένεται να παρευρεθούν τουλάχιστον 10 υπουργοί Εξωτερικών από την ήπειρο.

Μια ομάδα θα επικεντρωθεί στην Αφρική και θα υπάρχει μια  συζήτηση "στρογγυλής" τραπέζης αφιερωμένη στην τουρκοαφρικανική συνεργασία.

 Θεωρούμε σκόπιμο να παραθέσουμε αναλυτικά το πρόγραμμα του "Forum Antalya 2021" , γιατί έτσι θα αντιληφθούμε τους τομείς που εστιάζει η Τουρκία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής , αλλά και το τι θα προσπαθήσει να πράξει στο μέλλον σε Ανατολική Μεσόγειο-Κύπρο και Λιβύη, όπου από πλευράς Ελλάδας υπάρχει έντονο ενδιαφέρον  και Εθνικά συμφέροντα .

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πρόγραμμα φόρουμ 18.06.2021

Άνοιγμα του Forum -

-Ομιλία-καλωσόρισμα Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου -Ομιλία Τούρκου Προέδρου Ερντογάν

- Παγκόσμια διακυβέρνηση: Νέες προσεγγίσεις για παγκόσμιες λύσεις -Πώς μπορούν να μάθουμε να ενισχύσουμε την περιφερειακή αλληλεγγύη;

 -Νέα Εποχή στις Διατλαντικές Σχέσεις

-Συνεργασία με την Αφρική- Αμοιβαία κέρδη

-Πληροφόρηση και ψέματα 

Δείπνο που διοργανώνεται από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Δεύτερη ημέρα

-Νότιος Καύκασος-Νέες ευκαιρίες για περιφερειακή ειρηνική συνεργασία 

- Περιφερειακή Συνεργασία στην Ασία 

-Ανθρωπιστική Προσέγγιση των μεταναστών

 -Αμυντική βιομηχανία 

- Ο δρόμος προς τα εμπρός για έναν ρεαλιστικό διακανονισμό στην Κύπρο (οι λέξεις κλειδιά είναι εμπρός, ρεαλιστικός, διακανονισμός και οι οποίες υποδηλώνουν σαφέστατα την εμμονή της Τουρκίας στη λύση δύο κρατών στην Κύπρο . Συνεπώς η συνάντηση Μπάϊντεν-Ερντογάν δεν είχε ως αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση της Τουρκίας από την αρχική θέση της για το Κυπριακό)

-  Το Δόγμα γειτονίας με το Ιράν

- Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική: Προς μια αειφόρο ατζέντα 

-Η συμβολή των γυναικών στην αναζήτηση της ειρήνης 

- Αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και των διακρίσεων 

Γεύμα

- Περιφερειακό συνέδριο για την Ανατολική Μεσόγειο (αναμένουμε να δούμε επανάληψη των τουρκικών μαξιμαλιστικών τουρκικών θέσεων με έμφαση στη "Γαλάζια Πατρίδα" και απόπειρα προσέγγισης άλλων χωρών για υιοθέτηση των τουρκικών θέσεων )

 Ευκαιρίες συνεργασίας Τουρκίας-Αφρικής ( Η Λιβύη και η υποσαχαρική Αφρική στο επίκεντρο-Παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για ΑΟΖ)

Η αυξανόμενη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας 

-Ο Τομέας των Επιχειρήσεων και η Οικονομική Διπλωματία 

-Τρομοκρατική απειλή μετασχηματισμού 

- Crans Montana Forum -Μια νέα διπλωματία για έναν νέο κόσμο

-Από τη θεωρία στην πρακτική: Καινοτόμοι τρόποι για μια πιο αποτελεσματική διπλωματία 

 -Ενεργειακή πολιτική : Ποιο μέλλον μας περιμένει; 

-Γείτονες δείτε μαζί το μέλλον της Ευρώπης 

- Πώς να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα των περιφερειακών οργανισμών; 

Τρίτη ημέρα

Λήξη Συνεδρίου

Συνέντευξη τύπου Τούρκου ΥΠΕΞ

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ