Ελληνοτουρκικά

Γερμανία: ''Νein'' στην ένταξη της Τουρκίας στο αμυντικό πρόγραμμα PESCO

Ως “Fake News” χαρακτηρίζουν γερμανικές πηγές στον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ, την δήθεν ευμενή τοποθέτηση της Γερμανίδας υπουργού Αμύνης Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, στην είδηση ότι η Τουρκία κατέθεσε αίτηση συμμετοχής στην πρωτοβουλία Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) της ΕΕ για αναπτυξιακά αμυντικά προγράμματα. Στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag, δημοσίευμα που επικαλείται αορίστως “διπλωματικούς κύκλους“, ανέφερε ότι η Τουρκία κατέθεσε αίτηση συμμετοχής στην PESCO προ εβδομάδος και δήθεν η Γερμανίδα υπουργός Αμύνης την χαρακτήρισε “μεγάλη επιτυχία“. Σε “διπλωματικούς κύκλους” μάλιστα, αποδίδεται η εκτίμηση ότι τυχόν συμμετοχή της Τουρκίας θα συνέβαλε όχι μόνο στην σύσφιξη των σχέσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με την Τουρκία αλλά και των ελληνοτουρκικών σχέσεων… Η είδηση αναπαρήχθη στην Ελλάδα και διεθνώς ευρύτατα.

Θα πρέπει να θεωρείται απολύτως δεδομένη η αρνητική στάση της Γερμανίας στην συμμετοχή της Τουρκίας στην PESCO, επειδή έχει καταστεί αντιληπτό ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία που υποστηρίζεται σταθερά και με συνέπεια με πλούσια χρηματοδότηση από το τουρκικό κράτος, είναι ήδη ανταγωνιστής της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας και των προϊόντων της. Μπορεί σε βιομηχανικό επίπεδο η γερμανική κυβέρνηση να δίνει κατά περίπτωση άδεια για πωλήσεις αμυντικού υλικού και συμφωνίες μεταφοράς τεχνογνωσίας προς συνανάπτυξη αμυντικών προϊόντων αλλά τα τελευταία χρόνια αυτή η τάση περιορίζεται με κυβερνητική εντολή από το Βερολίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στην Βουλή στις 12 Μαΐου για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Αθήνα απέτρεψε την συμμετοχή της Τουρκίας στην PESCO. 

 Ανεξαρτήτως πάντως της ελληνικής αρνήσεως από Αθήνα και Λευκωσία και πέρα από την δεδομένη αρνητική στάση της Γερμανίας, την ίδια αντίληψη συμμερίζονται και άλλες χώρες της ΕΕ με ανεπτυγμένη αμυντική βιομηχανία. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, επειδή προτιμούν να εξάγουν στην Τουρκία παρά να την… χρηματοδοτούν κιόλας για να γίνει πιο ανταγωνιστική και να γιγαντωθεί.

Σημειώνεται ότι στις 6 Μαΐου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τα αιτήματα των ΗΠΑ, του Καναδά και της Νορβηγίας για συμμετοχή στο PESCO. Καθώς το γερμανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η Τουρκία κατέθεσε προ εβδομάδος σχετικό αίτημα και αυτή, προφανώς αναμένεται απάντηση. Επομένως, το γερμανικό δημοσίευμα θα πρέπει να αποδίδεται μάλλον σε εσκεμμένη διαρροή με σκοπό να “μετρηθούν” αντιδράσεις, προκειμένου η Γερμανία να αποδώσει στην Τουρκία με διπλωματικό τρόπο την αρνητική της θέση, ως πηγάζουσα από την αρνητική στάση των εταίρων που την “υποχρεώνει” να εναρμονιστεί και αυτή στην κοινή στάση. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...